Prețul benzinei s-a prăbușit. Cât a ajuns să coste. Motorina este sensibil mai scumpă

Stație OMV din Tomis Nord, Constanța

Prețul benzinei a scăzut puternic în ultimele zile și a ajuns azi, 15 septembrie, aproape de pragul de 7 lei. Motorina este în schimb sensibil mai scumpă.

OMV a ieftinit azi puternic benzina și motorina, la două zile după precedenta modificare de preț.

Prețul la o stație din Constanța a ajuns la 7,11 lei. Motorina costă 8,30 de lei, deci cu 1,19 lei mai mult.

Nu am luat în calcul cei 50 de bani pe litru care se reduc la casă. Dacă o luăm în considerare, prețul benzinei este de 6,61 lei pe litru, iar cel al motorinei de 7,80.

Există o explicație pentru diferență: România își acoperă consumul de benzină din producția internă, în ceea ce privește combustibilul diesel este importatoare netă, ca și majoritatea celorlalte state din UE.

Prețuri la o stație de combustibil de pe Autostrada Soarelui sunt puțin mai mai decât cele din oraș

Companiile autohtone și-au majorat de 2,5 ori cantitatea de motorină importată pe cale maritimă, prin Oil Terminal, și cu 35% pe cea de țiței în prima jumătate a acestui an, foarte probabil o mare parte din acestea fiind de proveniență rusă, în condițiile în care sancțiunile impuse de UE intră în vigoare în totalitate de-abia începând cu luna decembrie a acestui an.

Recent, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a recunoscut că România importă încă motorină din Rusia: „Jumătate din cantitatea de motorină se importă. Luăm și din Rusia, atâta timp cât ne este permis. Atât Rompetrol, cât și Petrom, cât și SOCAR iau de pe toate piețele cât este permis, că nu va mai fi permis, se vor orienta”.

Reducere până la finalul lunii

Ordonanța de reducere cu 50 de bani a prețurilor, suportată jumătate de companii și jumătate de stat, este în vigoare până la finalul lunii septembrie. Nu este clar încă dacă perioada va fi prelungită, ultimele declarații ale oficialilor guvernamentali fiind că situația este în analiză. Ar fi posibilă o prelungire, dar doar pentru carburanții standard, nu și cei premium.

Cum va evolua prețul

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat recent că nu consideră că preţul la motorină va depăşi 9 lei/litru în perioada următoare, deşi cotaţia motorinei a crescut uşor, comparativ cu acum 10 zile.

„Motorina a avut cotaţii. România e importatoare de motorină. Am văzut o creştere azi de 11 bani. Cotaţia motorinei acum 10 zile a crescut uşor odată cu paritatea leu/dolar pentru că acciza se plăteşte la dolar. Nu estimez o creştere foarte mare a preţului la motorină. Am aşteptat în piaţă şi e posibil să vină o cotaţie în jos a motorinei sau se va menţine unde este acum. Referitor la ce se va întâmpla de la 1 octombrie, cred că trebuie să mai aşteptăm un pic. Vom discuta în coaliţie şi Guvernului, iar apoi vom lua o decizie şi o vom anunţa”, a afirmat Virgil Popescu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

Potrivit datelor Petrom de la jumătatea anului, cererea națională de carburanți s-a redus în trimestrul al doilea cu 2%, după ce în primul trimestru crescuse cu 7%.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Cristina Dumitrache, PSD: „Este timpul ca munca să fie just apreciată, iar salariile să asigure un trai decent și oportunități egale pentru TOȚI cetățenii țărilor membre”

joi sept. 15 , 2022
Cu 505 voturi pentru, 92 împotrivă și 44 abțineri, Parlamentul European a adoptat miercuri o legislație nouă privind salariile minime adecvate. Aceasta stabilește cerințe minime pentru caracterul adecvat al salariilor minime prevăzute de legislația națională astfel încât statele membre să garanteze că salariile minime le permit cetățenilor un trai decent, […]

V-ar putea interesa și: