Prețul gigacaloriei în Constanța se va majora retroactiv. Noul tarif: 430 de lei!

radet

Prețul gigacaloriei în municipiul Constanța va ajunge la 430 de lei, în creștere față de 411, cât este în prezent.

Interesant este că această majorare se va vota în ședința din 29 iulie și se va aplica retroactiv, de la 1 iulie.

Haideți să vedem cum s-a ajuns la acest preț.

În data de 22 aprilie 2016, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), cea care stabilește prețurile în cazul serviciilor prestate de RADET, emite ordinul 406706, prin care cere ajustarea prețului gigacaloriei, printr-o indexare cu 4,5%, ceea ce se traduce printr-o creșterea de la 411 lei la 430 de lei per Gigacalorie. ANRSC spune că indexarea se face conform legii, nu sunt foarte multe de comentat aici (cu excepția problemei mai largi: de ce sunt constănțenii prizonierii unui sistem centralizat care oferă o gigacalorie foarte scumpă).

Mai departe: conform articolului 3, alineatul 6 din ordinul președintelui ANRSC nr. 66/2007, ”propunerile privind prețul local al energiei termice, înaintate de către operatorii serviciului public de alimentare cu energie termică, vor fi aprobate în termen de 30 de zile de către autoritățile publice locale implicate”.

radet ordin

Rețineți: cererea a venit în data de 22 aprilie, deci ar fi trebuit aprobată cel mai târziu pe 22 mai. În mod normal, acesta ar fi trebuit să fie pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Municipal din 30 mai 2016. 22 mai era însă în timpul campaniei electorale, cu numai câteva zile înainte de alegeri.

Evident, nu s-a întâmplat așa. Azi însă, Primăria Constanța a anunțat convocatorul pentru ședința din 29 iulie 2016. Surpriză și nu prea. La punctul 12 întâlnim următorul lucru:

Proiect de hotărâre privind aprobarea prețurilor și tarifelor locale de producere, distribuție și furnizare a energiei termice în municipiul Constanța practicate de către R.A.D.E.T. Constanța și stabilirea prețului local de facturare al energiei termice furnizată în sistem centralizat începând cu data de 01.07.2016 în municipiul Constanța;

ANRSC trimisese adresa către RADET din 22 aprilie, iar directorul RADET le-a spus consilieri locali din comisia de servicii publice că a trimis la rândul său solicitarea către primărie din luna mai. Nu s-a întâmplat nimic, așa cum spuneam.

”Această hotărâre trebuia avizată de comisiile de specialitate și ulterior votată de consiliul local în luna mai, în termenul legal. Bănuiesc faptul că nu s-a dorit majorarea gigacaloriei în plină campanie electorală. Alt motiv nu găsesc”, ne întărește suspiciunile consilierul local PNL Victor Constantin.

Cel mai probabil, proiectul de hotărâre va trece pe 29 iulie. Constănțenii vor plăti o gigacalorie mai scumpă retroactiv, din 1 iulie. Acest lucru se va vedea imediat, la factura pentru apa caldă.

În iarnă, Primăria Constanța va găsi probabil alte milioane bune de euro, circa 15, pentru a subvenționa gigacaloria.

Nu pot să nu remarc un lucru: ni s-a promis transparență în actul de administrație. Primim contrariul.

 


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Prețul gigacaloriei în Constanța se va majora retroactiv. Noul tarif: 430 de lei!

  1. O să vă duceți draqu si voi intr_un final , precum s_a dus porci 15 ani. Soarta radet bucuresti v_asteapta ordinarilor. Am dori si o explicație credibilă legată de scumpire , gunoaielor .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

VIDEO-INTERVIU. Adrian Bîlbă: ”Câteodată am fost puțin mai sever”

vin iul. 22 , 2016
Situația la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța este calmă. Directorul instituției, Adrian Bîlbă, a explicat astăzi ce s-a întâmplat cu cererea sa de încetarea a contractului de management. Detalii în video-interviul de mai jos.   Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp. Conținutul […]

V-ar putea interesa și: