Prețurile la benzină și motorină au explodat. Politicienii ne-au dus cu preșul

La o stație din Constanța, motorina costă 9,32 de lei litrul. Prețul unui plin se apropie cu pași repezi de 100 de euro. Foto: Constanța 100%, 20 mai 2022

Românii luat cu asalt stațiile de carburant, nu mai departe de luna martie a acestui an, după o serie de zvonuri care anunțau că motorina și benzina ar urma să se scumpească peste noapte. Se vorbea chiar de 10 lei pe litru, iar în unele stații apăruseră deja prețuri de aproape 9 lei sau puțin peste.

S-au format cozi de sute de mașini în toată țara, un haos cvasi general. A fost nevoie de intervenția ministrului Economiei, care ne-a spus că sunt stocuri suficiente, dar nu a suflat niciun cuvânt despre prețuri. Au urmat apoi controale la comercianți, inclusiv ale celor de la Protecția Consumatorului, care au o competență minimă spre deloc în ceea ce privește stabilirea prețurilor.

„Am spus și atunci că nu există motiv de creștere nejustificată. Discutăm de 11 lei, 12 lei, am spus că așa ceva nu este normal. De atunci, benzina a mai scăzut, este 7,6, sub 8 lei, deci nu există motive. Rolul ministerului este să se asigure că există stocuri de benzină, motorină pentru 90 de zile, așa cum scrie în legislația europeană de petrol. Am ieșit atunci să le spun oamenilor să nu mai asculte vorbe, în special „știri” din social media. Au fost fake-news, a fost un război hibrid, într-un timp scurt o informație, care, până la urmă, nu avea o valoare de nivelul acelei benzinării Mol, care a crescut prețul și cu filmulețele postate, a reușit să devină viral. Acest lucru nu se putea face decât ajutat. Cred că a făcut parte dintr-un plan de război hibrid, o să ies ori de câte ori se pune problema. După criza carburanților a fost criza uleiului, în mod asemănător, aceeași rețetă, a dispărut uleiul din supermarketuri”, spunea ministrul Virgil Popescu în aprilie.

Lucrurile au intrat apoi într-un calm relativ. Marii jucători de pe piață nu au acționat impulsiv, adică nu crescut prețurile peste noapte, ci într-un ritm lent, care pare mai ușor de suportat și de observat de clienți.

Astăzi, la nici două luni și jumătate de la acele episoade de război hibrid, cum au fost numite, motorina și benzina au atins prețuri record. O stație din Constanța vindea astăzi motorina cu 9,32 de lei litrul (ce-i drept, este vorba despre sortimentul mai scump). Este cea mai mare valoare înregistrată vreodată, din știința noastră.

Din păcate, nici nu se prevăd scăderi ale prețului, din cauza războiului din Ucraina și a inconsecvenței politicienilor. PNL și PSD au promis că prețul va scădea. Felix Stroe, senator PSD, se avânta chiar să vorbească despre o scădere de peste un leu pe litru. Ca în bancurile cu Radio Erevan, însă, putem spune că prețul combustibilului s-a modificat, dar nu cu un leu în jos, ci cu mai mulți în sus.

Zen ResidenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Începe programul „Litoralul pentru toți”. O noapte de cazare costă mai puțin decât două pachete de țigări

Fri May 20 , 2022
Programul social „Litoralul pentru toți”, ajuns la ediția cu numărul 40, începe pe 22 mai, dată de la care turiștii se pot caza în hotelurile din stațiunile autohtone de la Marea Neagră cu tarife ce pornesc de la 34 de lei pe noapte de persoană, adică mai puțin decât două […]