Prim caz suspect de variola maimuței în Grecia

Sursă foto: CDC/ Dr. John Noble, Jr.

Un prim caz suspect de variolă a maimuţei a fost depistat în Grecia, la un turist englez, a anunţat sâmbătă organizaţia greacă de sănătate publică, scrie lefigaro.fr.

Cetăţeanul englez şi partenerul său de călătorie au fost transferaţi la spital într-o cameră de izolare, a anunţat organismul grec într-un comunicat. Analizele de laborator ar trebui să confirme acest caz până luni.

Mai multe ţări occidentale, inclusiv Franţa, Germania, Marea Britanie, Statele Unite, Spania şi Suedia au identificat cazuri.

Variola maimuţei este o infecţie virală cu simptome uşoare, precum febra, dureri de cap şi erupţii cutanate. În general, cei infectaţi se vindecă în câteva săptămâni.

Transmiterea de la om la om poate rezulta din contactul apropiat cu secreţiile tractului respirator infectat, cu leziuni ale pielii unui subiect infectat sau cu obiecte contaminate recent cu fluide corporale sau materiale provenite din leziunile pacientului.

Cele mai recente cazuri din ţările occidentale au fost în rândul bărbaţilor care întreţin raporturi sexuale cu bărbaţi, a declarat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a declarat că doreşte să facă lumină asupra transmiterii virusului, în special în cadrul comunităţii homosexuale.

Un raport european „la începutul săptămânii viitoare”

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) se așteaptă să publice primul său raport de evaluare a riscurilor „la începutul săptămânii viitoare”, a anunțat agenția UE pentru boli și epidemii. Agenția, care spune că „monitorizează îndeaproape situația”, recomandă „izolarea și testarea cazurilor suspecte și notificarea rapidă”. Câteva zeci de cazuri suspecte sau confirmate de variolă a maimuțelor au fost depistate de la începutul lunii mai în Europa și America de Nord, ceea ce ridică temeri că boala începe să se răspândească. Marea Britanie, care a raportat primele cazuri, depistate începând cu 6 mai, a ridicat miercuri seară numărul total de persoane infectate la nouă.

Autoritățile sunt în general liniștitoare, subliniind în Spania și Portugalia că boala nu este foarte contagioasă între oameni. Cu toate acestea, creșterea numărului de focare aparente este îngrijorătoare, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat luni că analizează cu atenție faptul că unele dintre cazurile din Marea Britanie par să fi fost transmise în cadrul comunității homosexuale.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva Iaşi”, medicul Florin Roşu, a declarat, joi, că în România nu există niciun caz şi nici măcar o suspiciune de variolă a maimuţei, boală depistată în Europa şi America de Nord. Potrivit acestuia, boala nu se transmite uşor şi poate fi prevenită prin vaccinarea împotriva variolei umane, relatează News.ro.

Florin Roşu, medic de boli infecţioase, arată că virusul variolei care este responsabil pentru boala denumită „variola maimuței”, provoacă „o boală uşoară care se vindecă spontan în câteva săptămâni”.

„Nu există vaccin sau tratament special destinat acestei patologii. Prevenţia poate fi realizată prin vaccinarea împotriva variolei umane, metodă care şi-a verificat eficacitatea chiar în anul 2003, când s-a stopat răspândirea acesteia în Statele Unite ale Americii. (…) În momentul de faţă în România nu există niciun caz sau nici măcar o suspiciune a acestei patologii”, a declarat, joi, managerul unităţii sanitare ieşene.

Medicul Florin Roşu a explicat care sunt simptomele bolii.

„Este un virus asociat, de obicei, călătoriilor în Africa de Vest. Semnele clinice sunt reprezentate de erupţie – aceasta este asemănătoare rujeolei, herpesului uneori chiar şi sifilisului – febra, cefaleea, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi – un semn foarte important – frisoane, oboseală accentuată. Cum se transmite? Prin contact cu fluidele corporale sau picături de salivă de la persoanele sau animalele infectate, dar nu se transmite uşor”, mai afirmă medicul de boli infecţioase.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat marţi că doreşte să facă lumină, cu ajutorul Marii Britanii, în privinţa cazurilor de variola maimuței depistate în această ţară de la începutul lunii mai, în special în comunitatea de homosexuali.

După Marea Britanie, Spania şi Portugalia au anunţat la rândul lor, miercuri, că au identificat aproximativ treizeci de cazuri suspecte sau confirmate de variola maimuței, o boală rară în Europa.

Autorităţile din SUA au anunţat miercuri detectarea primului caz de variola maimuței la o persoană care locuieşte în statul Massachusetts (nord-estul ţării).

Zen ResidenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Dapyx 2022, Medgidia. Programul din 22 mai

Sun May 22 , 2022
Festivalul de Jocuri și Reconstituiri Istorice – DAPYX, Medgidia 2022 continuă și astăzi, 22 mai. Iată programul zilei: 10:00 – 15:15 Activităţi în taberele tematice: ateliere, antrenamente, lupte demonstrative, interacţiunea cu publicul și fotografii; 15:15 – 15:45 Echiparea asociaţiilor de reconstituire a trupelor din perioada Revoluției lui Tudor Vladimirescu și […]