Primăria a amendat Arhiepiscopia Tomisului pentru efectuarea de lucrări fără autorizație, aceasta a contestat sancțiunea

Acoperișul a luat foc în urma unui incendiu

Arhiepiscopia Tomisului a anunţat că va contesta amenda dată de Primăria Constanţa pentru că ar fi făcut lucrări neautorizate la acoperişul Palatului Arhiepiscopal, clădirea afectată de un incendiu la în octombrie 2022 (detalii AICI). Arhiepiscopia Tomisului susţine că Primăria putea să dea autorizaţie pentru lucrările de la acoperiş în trei zile, având în vedere că este vorba de o clădire de patrimoniu, care se poate degrada având în vedere condiţiile meteorologice din această perioadă.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a declarat, sâmbătă, că legea obligă proprietarul unei clădiri de patrimoniu să ia măsuri pentru securizarea acesteia în cazul unor ameninţări. 

„Arhiepiscopia Tomisului va contesta amenda dată de către Primăria Constanţa, pentru că o considerăm ilegală din următorul motiv: Legea 50 obligă pe proprietarul unei clădiri de patrimoniu să ia măsuri de urgenţă pentru securizarea clădirii în situaţia unor ameninţări. Suntem în condiţii de iarnă, prin urmare, neavând acoperiş clădirea este în pericol să se degradeze foarte mult. Noi încă din 24 decembrie, am depus pentru autorizarea unui acoperiş provizoriu atât la Primărie, cât şi la Ministerul Culturii şi la Direcţia Judeţeană de Cultură documentaţia necesară pentru a fi avizată. Direcţia Judeţeană de Cultură deja ne-a dat un aviz favorabil”, a afirmat Eugen Tănăsescu.

El a precizat că în situaţii de urgenţă autorizaţia de construcţie se poate emite în termen de trei zile și că autorizația a fost depusă pe 24 decembrie, cu o zi înainte de Crăciun.

„Legea 50 spune că în situaţii de urgenţă se poate emite autorizaţie de construcţie în trei zile. Primăria Constanţa, deşi a primit documentaţia pe 24 decembrie au înregistrat-o de abia pe 27 decembrie, iar la data la care vorbim încă nu ne-a dat autorizaţie pentru acoperişul temporar. Prin urmare, ne aflăm pe de o parte, sub obligaţia legii de a proteja clădirea în situaţii de intemperii, pe de altă parte, Primăria trebuia, dacă voia, să ne autorizeze în trei zile”, a explicat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Primăria Constanţa a amendat Arhiepiscopia Tomisului cu suma de 3.000 de lei pentru lucrările făcute la acoperişul Palatului Arhiepiscopal pentru care nu există autorizaţie din partea municipalităţii. 

Un puternic incendiu a izbucnit, în luna octombrie a anului trecut, la mansarda Palatului Arhiepiscopal. În urma incendiului, nu au fost victime sau persoane care să necesite transportul la spital. Focul a distrus mansarda clădirii pe o suprafaţă de 800 de metri pătraţi. În momentul izbucnirii incendiului la mansardă se aflau 15-16 călugări care au reuşit să se evacueze. De asemenea, atunci când pompierii au fost chemaţi pentru stingerea flăcărilor, ÎPS Teodosie oficia o slujbă la Catedrala Arhiepiscopală, aflată în apropiere.

Palatul Arhiepiscopiei Tomisului a fost construit în stil neobizantin, în urmă cu aproape o sută de ani.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

RAJDP patrulează deja în județ în așteptarea zăpezii

sâm feb. 4 , 2023
Urmare a avertizările meteorologilor privind intensificările de vânt și ninsoare, RAJDP Constanța este gata să intervină. Echipele se află în patrulare deja, gata de intervenție. „Utilajele sunt gata de acțiune, au fost verificate, avem pregătite 4.500 de tone de material antiderapant și 5.300 de tone de combustibil.”, a declarat directorul […]
rajdp-constanta-3

V-ar putea interesa și: