Primăria Constanța: 1,5 milioane lei pentru cultură, 5 milioane pentru beculețe de Crăciun închiriate

Primăriile sunt obligate prin lege să finanțeze proiecte culturale. O fac transparent, punând la dispoziție o sumă de bani pentru care operatorii culturali se bat, depunând proiecte. În teorie, cel mai bun câștigă.

Pentru unele administrații locale, cultura joacă un rol important, lucru care se vede prin sumele alocate pentru aceste proiecte bazate pe Legea 350 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.

Pentru altele, interesul este minim.

Din prima categorie face parte, de pildă, Primăria Cluj-Napoca. Anul acestea, instituția condusă de Emil Boc, PNL, alocă 12,4 milioane lei pentru aceste proiecte. Micul Sibiu a stabilit o sumă de 7 milioane de lei, iar Brașov – 5,5 milioane.

Din a doua categorie face parte, din păcate, municipiul Constanța, condus de Vergil Chițac, PNL. Primăria a stabilit un buget de numai 1,5 milioane lei pentru proiecte culturale. Este nu numai mult mai mic decât cel din Cluj-Napoca, dar și mult mai mic în comparație cu ce se întâmpla în administrația Decebal Făgădău.

Suma pălește în comparație cu cei 5 milioane de lei alocați de către același primar pentru a închiria beculețe de Crăciun. În condițiile în care tot primarul spunea, în 2020, că este nevoie de „mai puține beculețe, mai mult respect pentru adevăratele priorități!” Vergil Chițac, 2021: un milion de euro pentru beculețe

Anunțul oficial al Primăriei Constanța

Primăria Constanța a anunțat că pentru susţinerea proiectelor nonprofit de interes general din domeniile cultural, tineret, sportiv și social a alocat următoarele sume:

● domeniul cultural, 1.500.000 de lei – cuantumul maxim de finanțare pentru un proiect – 250.000 de lei;

● domeniul tineret, 500.000 de lei – cuantumul maxim de finanțare pentru un proiect – 250.000 de lei;

● domeniul sportiv, 500.000 de lei – cuantumul maxim de finanțare pentru un proiect – 150.000 de lei;     

● domeniul social, 200.000 de lei – cuantumul maxim de finanțare pentru un proiect – 50.000 de lei;

Documentaţia pentru elaborarea și prezentarea propunerilor de proiecte va fi întocmită în conformitate cu Metodologia Generală privind finanțările nerambursabile acordate din bugetul local al municipiului Constanța și Ghidurile solicitanților privind finanțările nerambursabile acordate din bugetul local al municipiului Constanța aprobate prin H.C.L. 152/2023, care pot fi descărcate online de pe site-ul www.primaria-constanta.ro. Mai multe informații pot fi obţinute de la sediul Primăriei Municipiului Constanţa din str. Cuza Vodă, nr.27 sau la numărul de telefon 0241.485.893.

Fiecare ofertă va fi evaluată de toți membrii comisiei de evaluare și selecție în baza grilelor de evaluare care sunt incluse în fiecare Ghid dedicat domeniului pentru care aplică.

Pentru a fi declarată admisă, o ofertă trebuie să întrunească un număr minim de 60 de puncte. Finanțarea se va acorda în ordinea descrescătoare a punctajului obținut, în cuantumul solicitat de către ofertant, dar nu mai mult de cuantumul maxim stabilit pentru un proiect. Ofertanții care au obținut minimum 60 de puncte dar pentru care nu mai sunt sume în bugetul alocat domeniului care să acopere integral valoarea finanțării solicitate, până la cuantumul maxim stabilit pentru un proiect, nu vor primi finanțare.

Proiectele se vor întocmi conform documentației prezentate pe site-ul www.primaria-constanta.ro și se depun la sediul Primăriei Municipiului Constanța din str. Cuza Vodă, nr.27.

Data limită de depunere  – 26.05.2023, ora 13:00;

• proiectele depuse pentru domeniul cultural se vor deschide începând cu data de 29.05.2023, ora 12:00, în prezenţa membrilor comisiei de evaluare și selecţie a proiectelor;

• proiectele depuse pentru domeniul tineret se vor deschide începând cu data de 31.05.2023, ora 12:00, în prezenţa membrilor comisiei de evaluare și selecţie a proiectelor;

• proiectele depuse pentru domeniul sportiv se vor deschide începând cu data de 06.06.2023, ora 12:00, în prezenţa membrilor comisiei de evaluare și selecţie a proiectelor;

• proiectele depuse pentru domeniul social se vor deschide începând cu data de 08.06.2023, ora 12:00, în prezenţa membrilor comisiei de evaluare și selecţie a proiectelor;

• perioada estimată de evaluare și selecţie a proiectelor este 29.05.2023 – 30.06.2023.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de Facebook.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Un tânăr de 18 ani a plecat la plimbare cu locomotiva

joi mai 11 , 2023
Polițiști din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța – Postul de Poliție Transporturi Feroviare/Transporturi Navale Medgidia au fost sesizați, pe 10 mai, cu privire la faptul că un bărbat a urcat într-o locomotivă garată și a pus-o în mișcare. „Polițiștii deplasați la fața locului au identificat un bărbat, de […]