Primăria Constanța a ajuns la fundul sacului

decebal fagadau, primarul constantei

Primăria Constanța a ajuns la fundul sacului, după trei ani de administrare marca Decebal Făgădău și PSD.

Pur și simplu nu mai sunt bani.

„Primăria Constanţa nu mai are bani decât pentru investiţiile aflate în curs şi pentru asigurarea cofinanţărilor, pentru proiectele pe fonduri structurale. Municipiul trebuie să se descurce singur şi cu subvenţionarea termiei, iar în continuare sunt îngrijorat pentru sezonul rece 2019-2020.”, a spus Decebal Făgădău la un post de televiziune național, nu presei din Constanța.

Care investiții? Nimic important din ce a promis în campanie nu s-a realizat. Acesta este motivul pentru care primarul nu vorbește cu presa locală (decât cu o parte din ea), pentru că presa locală știe ce a promis, spre deosebire de cei de la centru. Nici măcat PRO TV, la „România te iubesc”, o emisiune excelentă, nu a știut că primarul a avutun teren obținut din dosarul Retrocedărilor, de exemplu.

Primarul care repetă obsesiv „eu nu am o problemă cu asta” nu-și recunoaște vine. Spune că scăderea impozitului pe venitul global este una dintre cauzele care au condus la scăderea cu 20% a bugetului municipiului Constanţa pentru 2019, dar nu amintește că nu a făcut nimic în ultimii aproape 10 ani, de când se află la conducerea orașului, pentru a atrage investitori de calibru care să plătească taxe și impozite.

S-au construit niște hoteluri și apartamente, dar operatori din turism care au activitate şi în afara sezonului estival beneficiază de reduceri de impozite de 60%. Și, pe hârtie, aproape toți au o astfel de activitate.

„Decizia de scădere a bugetelor s-a luat global, sperăm ca măcar acum, în al 25-lea ceas, să găsim o soluţie, pentru că situaţia nu este deloc roz. Mă uit cu îngrijorare atât la sezonul rece, cum afirmam, cât şi la posibilităţile neexploatate pe care le are oraşul şi ar fi incorect ca doar constănţenii să suporte o politică centrală, tocmai de aceea sunt solidar cu colegii mei primari din ţară şi vrem să avem un dialog aplicat şi concretizat cu Guvernul”, a spus Făgădău.

Acesta a anunțat că a luat unele măsuri, precum blocarea angajărilor și limitarea creşterilor salariale solicitate de sindicaliști. Asta însă după ce salariile s-au majorat chiar și de câteva ori în ultimii ani, astfel încât angajații primăriei au ajuns unii din cei mai bine plătiți constănțeni. Și după ce s-au făcut angajări pe bandă rulantă la primărie.

De asemenea, pentru anul viitor au fost deja aprobate măriri ale taxelor şi impozitelor locale cu 15%.

„Este destul de greu şi înţeleg efortul pe care trebuie să-l facă atât locuitorii, cât şi operatorii economici, în schimb, îmi doresc ca dialogul instituţional între Guvern şi primari să fie urmat de rezultate. Atât premierul Dăncilă, cât şi ministrul Finanţelor au avut disponibilitate la dialog, dar deciziile politice nu au condus la niciun rezultat. Sunt convins că există un alt cadru de dialog, în alt context şi sper la echilibrarea primelor cinci luni din acest an”, a conchis Decebal Făgădău.

În ciuda acestui dezastru din administrație (Constanța nu este caz singular), Guvernul României vrea să le dea primarilor pensii speciale, pensii pe care unii dintre ei, cum ar fi Mariana Gâju, le cer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.