Primăria Constanța a atras fonduri europene de 28 milioane lei. Primăria Cluj, de 479 milioane

decebal fagadau cluj constanta
Primarul Constanței, Decebal Făgădău, și câteva imagini din Cluj, preluate de pa pagina de Facebook a primarului Emil Boc

Primăria Constanța a atras, în anul 2018, fonduri europene nerambursabile de peste 28 de milioane de lei pentru nouă proiecte, în timp de Primăria Cluj a atras fonduri de 109 milioane euro, adică circa 508 milioane lei.

În plus, are și alte proiecte, în faza de evaluare sau implementare, de încă 107 milioane euro, adică aproximativ 497 milioane lei. În total, circa 1 miliard de lei. Lei noi, desigur.

Acum circa un an, primarul Constanței, Decebal Făgădău, spunea că și-a dat seama de ce s-a schimbat Clujul în bine, și de ce, implicit, schimbarea cam bate pasul pe loc în Constanța. A spus-o cu subiect și predicat, într-o întâlnire publică, la finele anului trecut.

„Schimbarea începe, de cele mai multe ori, de jos în sus. Cluj s-a schimbat și are un brand puternic pentru că oamenii își vorbesc de bine orașul, pentru că au încredere în orașul lor, pentru că au încredere în ei. Pentru că au înțeles că orașul nu este al unui om, ci este al fiecăruia dintre ei, și dacă își vorbesc de rău orașul, se vorbesc de rău pe ei”, a declarat primarul Constanței, Decebal Făgădău.

Am scris încă de atunci că lucrurile nu stau așa (detalii AICI). Unul dintre cele mai bune exemple că am avut dreptate este o comparație a fondurilor europene accesate, în anul 2018, de către primăriile din Cluj și din Constanța

Fondurile europene sunt unul dintre instrumentele cele mai eficiente pentru dezvoltarea unor localități, pentru că sunt nerambursabile. Primăria Constanța a reușit să atragă, în anul 2018, fonduri europene nerambursabile în valoare de 28.028.238,76 de lei, se arată într-un răspuns, la solicitarea noastră, semnat de Viorica Ani Merlă, director executiv al Direcției de Dezvoltare și Fonduri Europene din cadrul Primăriei Constanța. Asta înseamnă circa 6 milioane de euro.

Proiectele care au primit finanțare europeană se referă la creșterea eficienței energetice a unui liceu, la măsuri pentru îmbunătățirea actului de administrație, dar și la măsuri sociale.

Iată lista celor nouă proiecte.

 1. Proiect „Creșterea eficienței energetice a imobilului Liceul Teoretic Ovidius” – Programul Operațiional Regional.
 2. Proiect „Development of sustinable cultural tuourism in the Black Sea Basin – CULTOUR – BSB” – Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014 – 2020
 3. Proiect „Certour II: For a better SME Management” – Program Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014 – 2020
 4. Proiect „More-Multi modal Optimisation for Read-space in Europe” – H2020-MG-2016-2017.
 5. Proiect „Smart CT” – Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020
 6. „Creșterea capacității administrative a municipiului Constanța prin introducerea și menținerea sistemului de management al calității ISO 9001” – Programul Operațional Capacitate Adminsitrativă 2014 – 2020.
 7. „Creșterea capacității administrative a municipiului Constanța prin introducerea și implementarea de măsuri în domeniul anticorupției” – Programul Operațional Capacitate Adminitrativă 2014 – 2020.
 8. „Măsuri integrate pentru o viață mai bună” – Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020.
 9. „Snaphots from the borders – Small towns facing the global challenges of Agenda 2030” – D.E.A.R./Comisia Europeană.

„Există și alte proiecte aprobate de către Comisia Europeană care, deși au fost semnate de finanțator și de Lifer, nu au fost încă semnate acordurile între Lider și partenere, respectiv U.A.T. Municipiul Constanța, fapt pentru care nu putem specifica valoarea acestora”, a precizat directoarea Ani Merlă.

Primăria Cluj-Napoca a contractat, în anul 2018, fonduri europene de circa 109 milioane de euro, sumă care acoperă 14 proiecte implementate deja la nivelul municipiului.

„14 proiecte au contracte deja semnate, valoarea totală a acestora fiind de circa 500 milioane lei (110 milioane euro), din care valoarea nerambursabilă este de 479 milioane lei (105 milioane de euro). Instituția mai are 25 de proiecte depuse, aflate în evaluare, valoarea acestora fiind de 493 milioane de lei (circa 108 milioane de euro), din care valoarea nerambursabilă este de 402 milioane lei (circa 88 milioane de euro)”, potrivit unui răspuns trimis de instituție la solicitarea HotNews.ro.

Primăria Cluj-Napoca dorește să mai depună pentru a obține finanțare proiecte în valoare de 45 milioane lei, adică 9,8 milioane euro.

Printre proiectele din Cluj care au deja semnate contracte de finanțare se numără înnoirea flotei de transport în comun (prin achiziționarea de 24 de tramvaie, 50 de troleibuze, 30 de autobuze electrice, modernizarea Pieței Unirii, creșterea eficienței energetice a Spitalului Clinic Municipal, revitalizarea Turnului Pompierilor, sisteme de management performante pentru Primăria Cluj-Napoca. Printre proiectele aflate în fază de evaluare sau implementare se numără revitalizarea și extinderea zonei pietonale de pe mai multe străzi, amenajarea de piste de biciclete, modernizarea altor străzi, amenajarea uni parc, benzi dedicate pentru transportul în comun, creșterea eficienței energetice în școli și grădinițe, modernizarea unei grădinițe, modernizarea sistemului de iluminat public, creșterea eficienței energetice a 58 de blocuri.

Hotnews mai scrie că Primăria București a depus, până la finalul anului 2018, 13 cereri de finanțare nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, valoarea acestora fiind de circa 283 milioane euro. Proiectele vizează în principal achiziția a 100 de tramvaie noi, 100 de autobuze electrice și modernizarea unei linii de tramvai.

De asemenea, Primăria Sibiu a depus 23 de proiecte, iar valoarea acestora depășește 320 milioane lei (68 milioane de euro). Proiectele vizează reabilitarea unităților de învățământ și a spitalelor, amenajarea de piste pentru biciclete și spații publice, amenajarea unui parc în suprafață de 40.000 mp, achiziționarea unor autobuze electrice și cu gaz comprimat, reabilitarea unui bulevard și crearea unei benzi unice pentru transportul public.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogea2 thoughts on “Primăria Constanța a atras fonduri europene de 28 milioane lei. Primăria Cluj, de 479 milioane

 1. este clar profesionalismul si buna credinta a primarului nostru Deviza psd ,, daca nu-i putem fura ( banii ) mai bine nu-i luam ( ca salivam ) ,,

 2. nu mai e mult pina cind v-om emigra in transilvania ! au mare dreptate primarii ardeleni ca vor liga independenta de Bucuresti

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Electrocentrale SA, avarie de la primele ore ale dimineții

Tue Jan 29 , 2019
Electrocentrale Constanţa SA (CET Palas) a înregistrat o avarie în primele ore ale dimineții de 29 ianuarie 2019. Este vorba despre o problemă pe reţeaua care alimentează cu energie termică primară punctele termice nr. 86, 160, 247. În consecinţă, în lipsa energiei termice, s-au oprit instalaţiile RADET Constanța care asigură […]
electrocentrale sa cet palas