Primăria Constanța a mutat platanii de pe valea Portului fără să aibă acordul Agenției pentru Protecția Mediului

In urma cu o saptamana, Primaria Constanta a dispus transplantarea a 16 platani situati pe Valea Portului, in contextul lucrarilor de reamenajare și modernizare din zona Termele Romane-Poarta 1.

Motivatia a fost aceea ca limitate efectele poluarii de pe bulevardul Aurel Vlaicu, poarta de intrare a prafului in oras.
Asociația Verde Urban a aflat că această mutare a fost făcută fără să aibă un acord de mediu.
Iată ce afirmă reprezentanții asociației:

„In contextul in care nu se stie daca cei 16 platani vor supravietui acestei mutari, realizata foarte tarziu fata de perioada propice si avand in vedere ca exista anumite obligatii prealabile din partea primariei, respectiv Confort Urban, ne-am adresat Agentiei de Mediu pentru a afla daca li s-a solicitat avizul prealabil.

Chestionarea este una normala, intrucat conform prevederilor art.9 alin.2 din Legea nr.24/2007, transplantarea arborilor si arbustilor se face numai cu acordul autoritatilor teritoriale pentru protectia mediului.

Deloc surprinzator, raspunsul acestei institutii a fost acela ca nu a fost primita vreo solicitare de acest gen.

In atari conditii, nu putem decat sa atragem atentia responsabililor din cadrul primariei cu astfel de operatiuni (care sunt, de altfel, si autorii ciuntirii barbare a copacilor sub pretextul toaletarii) ca, in cazul in care vor mai efectua astfel de transplantari riscante pentru sanatatea copacilor, macar sa obtina in prealabil avizele si autorizatiile cerute de lege.

O a doua problema consta in aceea ca aceasta operatiune realizata de Confort Urban reprezinta, de fapt, demararea lucrarilor aferente proiectului sus-mentionat, insa fara a se fi emis pana in respectivul moment o autorizatie de construire.”

Sprijină jurnalismul independent. Poți dona aici:

One comment

  • Eeee…dar cand s-a impiedicat primaria de acorduri si aprobari ? Cand au distrus orice coltisor verde, cand au permis sa se construiasca in toate locurile si in toate pozitiile, au cerut acordul cuiva ? Asta e tara lui “Pentru ca pot”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.