Primăria Constanța celebrează un geniu: Brâncuși

Atelierul Brâncuși din Paris. Foto: Cristian Hagi, 2019

La 19 februarie se celebrează în România, prin lege, începând cu anul 2015, “Ziua Brâncuși” ca sărbătoare națională legală lucrătoare. Potrivit legii, în această zi, autoritățile locale și centrale vor putea organiza diverse manifestări cultural-artistice sau, după caz, pot sprijini organizarea acestora.

Primăria municipiului Constanța organizează cu această ocazie, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța, un Program comun de activități cultural-educaționale menite a celebra personalitatea lui Constantin Brâncuși.

Vizitatorii din atelierul lui Brâncuși din Paris își iau notițe

Principalele activități:

  • Prezentarea mesajului ministrului culturii Bogdan Gheorghiu cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși. Mesajul va fi prezentat pe site-ul Primăriei municipiului Constanța.
  • Prezentarea și promovarea filmului documentar “Constantin Brâncuşi, între Pământ şi Cer pe Calea Sufletelor”, producție Trinitas TV. Filmul va fi prezentat pe site-ul Primăriei municipiului Constanța și pe paginile de web ale mai multor unități școlare din municipiul Constanța.
  • Prezentarea și promovarea filmului documentar “”Brâncuși sau școala de a privi”. Filmul va fi prezentat pe site-ul Primăriei municipiului Constanța și pe paginile de web ale mai multor unități școlare din municipiul Constanța.
  • Susținerea unor lecții-dezbatere pe tema destinului artei lui Brâncuși, la trei unități  de învățământ din municipiul și județul Constanța: Colegiul Național de Arte “Regina Maria” Constanța, Colegiul Național “Mihai Eminescu” Constanța și Liceul Teoretic “Carmen Sylva” Eforie Sud.

Primăria municipiului Constanța salută, de asemenea, desfășurarea de activități și acțiuni culturale organizate cu această ocazie de alte instituții de cultură din municipiul și județul Constanța:

  • Asocierea Centrului Cultural Județean Constanța la Programul național de celebrare a Zilei Brâncuși al Ministerului Culturii prin promovarea, la intrarea Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin”, pe un ecran cu o suprafață de 5/3 m, a unui film documentar ce conține imagini cu operele lui Brâncuși. Proiecția acestor imagini se va realiza pe parcursul întregii zile și nopții de 19 februarie, iar fațada Centrului va fi luminată în alb. Filmul respectiv este realizat de către echipa Serviciului Coordonare Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin” și Exploatare a Filmelor și va fi postat pe pagina oficială de socializare a Centrului Cultural Județean Constanța “Teodor T. Burada”.
  • Expoziție tematică “Brâncuși în bibliotecile din Constanța”, organizată de Biblioteca Judeteană „Ioan N. Roman” Constanța. Vor fi expuse cărți despre Constantin Brâncuși existente în patrimoniul Bibliotecii; expoziția va fi organizată în holul central de la parter al instituției și va fi fotografiată și postată pe pagina de Facebook a Bibliotecii.

Începutul secolului al XX-lea a trimis cei mai mari artişti ai Europei la Paris. Capitala Franţei devenise un adevărat Turn Babel al artiştilor plastici:Picasso a părăsit Spania,  Modigliani a lăsat Italia, Marc Chagall a plecat din Rusia. Constantin Brâncuşi a plecat din România spre Paris, pe jos, străbătând pe jos toată distanţa şi ducând pe picioare pneumonia şi sărăcia. A plecat din România în 1904. În 1916, sculptorul şi-a creat propriul atelier:Impasse Ronsin, nr.8. Multitudinea de metale şi de blocuri de piatră au cântărit prea greu pe podeaua atelierului, încât aceasta a cedat. În 1927, Brâncuşi s-a mutat pe Impasse Ronsin, la numărul 11. Acolo avea să creeze şi să trăiască până la moartea sa, în 1957. În timp, atelierul s-a extins, ocupând încă alte patru spaţii adiţionale. Acolo, la numărul opt, românul crease un paradis al artiştilor.

Atelierul avea şi vecini pe măsură.  Se împrietenise cu soţii Claude şi Francois – Xavier Lalanne;aceştia îşi înveseleau serile cu câte o vodcă sau o ţigară. Brâncuşi îmbătrânise. Claude îşi aduce aminte că românul nu îşi mai putea ridica nici măcar uneltele, de multe ori el fiind mâna lui dreaptă. „ El avea vizitatori, colecţionari, care aduceau alţi oameni să îi viziteue studioul. De asemenea, au venit foarte mulţi americani, care doreau să îi aducă un omagiu sau să îi cumpere lucrările.”, îşi amintea Lalanne.  cu cât înainta în vârstă, Brâncuşi era din ce în ce mai neprietenos şi neputincios. La începutul anilor’50, el a încetat să mai sculpteze. Ultima sa operă a fost Grand Coq, finalizată în 1949.  În schimb, el îşi petrecea timpul rearanjându-şi celelalte lucrări.

Citiți mai mult pe Historia.ro.

Vă recomandăm și: Paris

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.