Primăria Constanța copiază Clujul și Ovidiu și introduce bugetul participativ

Cluj Constanta
Cluj și Constanța

Primăria Constanța a decis ca, din acest an, să introducă bugetul participativ, lucru pe care Primăria Cluj îl face de câțiva ani.

Astfel, toți cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Constanța și au 18 ani au posibilitate să devină participant activ „în definirea și abordarea problemelor orașului”, după cum se arată în proiectul de buget pe anul 2020, publicat de Primăria Constanța.

Extras din proiectul de buget al municipiului Constanța

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, spunea din 2015 că va implementa acest model.

Primăria Ovidiu a implementat acest tip de buget din 2018.

Inițiat în urmă cu 15 ani în Brazilia, bugetul participativ este un instrument adoptat cu succes de peste 1.000 orașe din întreaga lume, printre care Paris, Londra, Berlin sau Lisabona.

Modelul se aplică deja în Cluj, unul din cele mai dezvoltate și moderne orașe din România.

Procesul de Bugetare participativă a fost implementat pentru prima dată la Cluj-Napoca în anul 2013, printr-un proiect pilot care s-a desfășurat în cel mai mare cartier al Municipiului Cluj-Napoca, cartierul Mănăștur. Astfel, cetățenii au avut propuneri de proiecte care să contribuie la îmbunătățirea cartierului în care aceștia locuiesc.

Apoi, în anul 2015 și 2016 s-a desfășurat al doilea proiect de Bugetare participativă, dedicat grupurilor informale – Com’on Cluj. Acestea au fost formate din tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani, scopul fiind de a propune proiecte pentru schimbarea comunității clujene. Proiectele declarate câștigătoare pentru implementare au fost finanțate prin bugetul local al Municipiului Cluj-Napoca.

Ce investiții pregătește Primăria Constanța în 2020, an electoral: de la Registrul Spațiilor Verzi la extinderea și monitorizarea video în campusul Henri Coandă

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Ce investiții pregătește Primăria Constanța în 2020, an electoral: de la Registrul Spațiilor Verzi la extinderea și monitorizarea video în campusul Henri Coandă

Fri Jan 17 , 2020
Primăria Constanța a publicat proiectul de buget pentru anul 2020, în care sunt prezentate și principalele investiții care ar trebui să aibă loc. Pe principalul loc în clasamentul investițiilor se situează investiția în drumuri, fără să fie precizat ce anume se va întâmpla. Urmează apoi reamenajarea piețelor Tic-Tac și Pescăruș. […]
campus henri coandă consanța extindere