Primăria Constanța e pe butuci. Chițac dă bani pe luminițe, dar taie de la învățământ, spații verzi, parcări, Cazinou. Gaură de 128 milioane lei

Primăria Constanța trebuie să recupereze peste 282.000 de lei din autorizații de construire

Dacă orașul Constanța ar fi fost o societate comercială, ar fi intrat, demult, în faliment. A spus-o, înainte de a fi primar, Vergil Chițac. Din păcate,  nu s-a schimbat nimic. Orașul cheltuie mai mult decât produce. Consilierii locali sunt chemați într-o ședință extraordinară pentru a vota o rectificare de buget. Una cruntă, care înseamnă tăieri de capitole care puteau îndrepta puțin viața localnicilor. Totul pentru a aloca peste 37 milioane de lei pentru subvenția la gigacalorie. Evident însă, primarul nu s-a atins de luminițele de 1 milion de euro.

Potrivit documentului, bugetul de venituri al municipiului Constanța va fi de 1.065.060.000 lei, iar cel de cheltuieli de 1.193.587.000 lei. Așadar, o gaură de 128.527.000 lei, adică de 352.128 de lei pe zi, adică 14.672 de lei pe oră.

Din această rectificare mai aflăm ceva foarte trist: bugetul fondurilor externe nerambursabile – adică acei bani care au schimbat la față orașe precum Sibiu și Oradea – este, în anul 2021, de 400.000 de lei.

Cum spuneam, la rectificare se vor acorda 37.100.000 de lei societății Termoficare Constanța, din bugetul locale, pentru subvenționarea energiei termice livrată populației, ca urma a solicitării acestei societăți.

De unde se taie? Din zeci de locuri. Se taie de la spații verzi, de la învățământ, inclusiv de la bătrânul Cazinou, căruia nu i se vor mai aloca fonduri pentru a avea curent și canalizare.

Se taie bani, de pildă, de la obiectivele de investiții care aveau ca scop îmbunătățirea mediului urban în zona Constanța Sud și în zona Delfinariu – Faleză Nord, dar și de la elaborarea de documentații tehnico-economice pentru reabilitarea Casei Căsătoriilor, realizarea unei perdele verzi, îmbunătățirea mediului urban în zona Compozitori, zona Balada, zona DN3C, Piața Griviței, pentru reabilitarea Colegiului Mihai Eminescu, a Școlii Remus Opreanu, a Colegiului Carol I, a Colegiului Mircea cel Bătrân, a Școlii Gheorghe Țițeica, a Grădiniței nr. 6, Grădiniței Azur, Grădiniței Lumea Copiilor, Grădiniței Steluțele Mării, Grădiniței „Căsuța de Turtă Dulce”, de la Liceul de Telecomunicații, care dorește o cantină și un internat, de la Școala 14, Școala 43, Școala Nicolae Tonitza. Să nu vă imaginați că sunt sume imense. Dimpotrivă, e vorba de câteva zeci de mii de lei pentru fiecare unitate de învățământ în parte. E bine că aruncăm un milion de euro pentru beculețe, dar acum tăiem de la școli?

Se taie bani și de la elaborarea de documentații pentru realizarea unui sistem integrat de monitorizare (camere de supraveghere), pentru un studiu de fezabilitate pentru lucrări edilitare necesare locuințelor ANL, pentru creșterea eficienței energetice a Spitalului Municipal, pentru construirea și dotarea unui spital municipal policlinic, pentru restaurarea Muzeului de Artă, pentru bazinul de înot Badea Cârțan, pentru sala polivalentă, pentru creșterea eficienței energetice a Casei Ion Bănescu, pentru programul multianual de finanțare a proiectelor de regenerare urbană.

Se taie 1.866.000 lei și de la actualizarea planului urbanistic general al municipiului Constanța, dar și de la PUZ-ul care prevedea o parcare de tip park and ride în nordul orașului.

De asemenea, se taie 500.000 de lei de la execuția branșamentului electric și a rețelei de alimentare cu apă, canalizare menajeră și pluvială a Cazinoului din Constanța.

Extras din proiectul de hotărâre de consiliu

Se taie 382.000 lei și de la proiectul care prevedea reabilitarea Lacului și a Parcului Tăbăcărie, dar și banii pentru cofinanțarea proiectelor RAJA.

Un milion de lei dispar și de la proiectul care prevedea construirea unui incubator de afaceri în oraș.

Proiectul de hotărâre poate fi descărcat de aici: http://www.primaria-constanta.ro/docs/default-source/librarie-consiliu-local/proiecte-de-hotarari/proiecte-hotarari—sedinta-21.12.2021/phcl-520-buget.pdf?sfvrsn=2

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogea3 thoughts on “Primăria Constanța e pe butuci. Chițac dă bani pe luminițe, dar taie de la învățământ, spații verzi, parcări, Cazinou. Gaură de 128 milioane lei

  1. Pai si-au fata adevarata cand s-au incuscrit cu psdisti. Pnl, psd, udmr aceiasi mizerie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Două avarii la rețeaua de termoficare au lăsat zece de mii de constănțeni în frig

Tue Dec 21 , 2021
Două avarii la rețeaua de termoficare din municipiul Constanța, apărute marți dimineață, au lăsat zece de mii de oameni în frig și fără apă caldă. Prima a apărut în jurul orei 07.00 pe rețeaua de transport amplasată pe strada Unirii, din cauza căreia nu se poate asigura deocamdată energie termică […]
calorifer