Primăria Constanța ne învață ce să facem în caz de ACCIDENT CHIMIC

Vineri, 26.10.2018, în intervalul orar 10.00-11.00, Primăria Municipiului Constanța, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Doborgea” al județului Constanța va desfășura un exercițiu în cartierul Faleza Sud, la Liceul teoretic „Lucian Blaga”, cu tema: Activitatea personalului didactic, personalului administrativ și elevilor liceului „Lucian Blaga” în cazul producerii unei accident major în care sunt implicate substanțe periculoase.

La ora 10.20 se va introduce, prin mijloacele de alarmare din zonă, semnalul „Alarma la dezastre” constând în 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele, pentru alarmarea populației în urma producerii unui accident chimic cu posibile efecte în afara amplasamentului operatorului economic sursă de risc. La terminarea exercițiului va fi transmis semnalul „Încetarea alarmei” care constă într-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.

Exercițiul are ca scop pregătirea cadrelor didactice, a personalului administrativ și a elevilor Liceului „Lucian Blaga” în vederea formării unui comportament adecvat în cazul producerii unui accident major în care sunt implicate substanțe periculoase.

Pe timpul desfășurării exercițiului, în zona Liceului „Lucian Blaga”, vor fi restricții de circulație.

Informăm cetățenii din zonă că este doar un exercițiu, dar trebuie să respecte indicațiile reprezentanților instituțiilor și ale autorităților publice implicate.

În urma unui accident chimic, se formează un nor toxic , care poate să acţioneze timp de câteva minute sau ore, în funcţie de situaţia meteorologică locală, pe direcţia de deplasare a vântului.

Recomandări în cazul unui astfel de accident

În situaţia în care aţi fost surprinşi de norul toxic sau aţi luat la cunoștință de comunicatul dat de autorităţile competente pe posturile de radio şi televiziune, Primăria Constanța are o serie de recomandări:

  • dacă sunteţi surprinşi în afara locuinţei, părăsiţi imediat zona afectată, mergând perpendicular pe direcţia de deplasare a norului toxic (perpendicular pe direcţia de deplasare a vântului), acoperindu-vă nasul şi gura cu măşti improvizate: batiste umede, prosoape, etc. şi îndreptaţi-vă spre clădirea cea mai apropiată în care vă puteţi adăposti;
  • dacă sunteţi surprinşi în locuinţă (birouri, hale, etc.), etanşaţi toate uşile şi ferestrele şi rămâneţi într-o cameră cu câte mai puţine uşi şi ferestre. Etanşarea se realizează folosind materiale de tipul: benzi adezive, purfix, bureţi, etc.
  • persoanele care se izolează vor avea în încăperea respectivă provizii de apă potabilă, alimente, medicamente, aparate radio, oţet pentru pregătirea măştilor improvizate necesare în situaţia în care etanşarea nu a fost bine executată (batiste, prosoape umezite cu soluţie: 50 ml oţet şi 100 ml apă);
  • opriţi toate ventilatoarele şi instalaţiile de aer condiţionat; etanşaţi deschiderile de ventilare cu folie de plastic şi bandă adezivă;
  • anunţaţi-vă vecinii şi prietenii despre pericolul chimic prin telefon;
  • porniţi radiourile şi televizoarele şi fiţi atenţi la anunţurile care se fac;
  • pregătiți-vă pentru evacuare (autoevacuare) pentru situația când se dispune această măsură de protecție;
  • nu părăsiţi locul de adăpostire până nu se anunţă că acest lucru este posibil;          
  • dacă vă aflați în maşină în zonele afectate de norul toxic, nu intraţi în panică, fiţi calmi şi conduceţi atent. Închideţi geamurile la maşină, opriţi instalaţia de aer condiţionat şi acoperiţi-vă nasul şi gura cu un prosop sau o batistă umedă. Porniţi radioul şi urmaţi instrucţiunile autorităţilor. Respectaţi interdicţiile de circulaţie.
  • Mijloace de protecție a căilor respiratorii care se pot improviza din materiale aflate la îndemână:
  • un prosop înfășurat pe lungime în interiorul căruia se introduce vată, se umezește și se leagă la ceafă, peste gură și nas;
  • feșe de tifon sau pânză suprapuse, între care se introduce vată sau tifon din abundență, se umezesc, se aplică pe nas și gură și se leagă la ceafă.

De reținut! Aceste mijloace nu oferă protecție dacă se stă în atmosferă contaminată mai mult de 3-7 minute. De aceea, cea mai bună metodă de protecție este părăsirea zonei contaminate.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

La cât au ajuns SALARIUL și PENSIA medie în Constanța

joi oct. 25 , 2018
Câştigul salarial mediu brut pe un salariat, în judeţul Constanţa, a fost în luna august 2018, de 3827 lei, în timp ce câştigul salarial mediu net a fost de 2292 lei. Luând în calcul rata inflaţiei din ultimele 12 luni, câştigul salarial mediu net este, în termeni reali, mai mare […]
bani

V-ar putea interesa și: