Primăria Constanța nu strânge câinii agresivi de pe străzi. Se așteaptă semnarea unui noi contract

Mai multe persoane au sunat la Primăria Constanța, pentru a reclama că au întâlnit câini fără stăpân agresivi. La aplicația Sesizări Constanța nu răspunde nimeni cu săptămânile, la numărul de telefon pus la dispoziție răspunde o voce de bărbat, spune că va trimite o echipă a doua zi, dar nu se întâmplă nimic, la SMS-uri nu răspunde nimeni. Ce e de făcut?

Primăria Constanța anunța, în urmă cu o lună, că a reluat activitatea de capturare a câinilor comunitari. După ce un an și jumătate n-a făcut nimic în această privință, constănțenii se plâng de numărul foarte mare de câini și de faptul că sunt periculoși.

Animalele sunt strânse de Confort Urban SRL, societatea comercială care aparține Consiliului Municipal.

Iată ce declara viceprimarul Ionuț Rusu pe 22 februarie:

„Este pentru prima dată când asigurăm acest serviciu cu resurse proprii. Încercăm să rezolvăm problema câinilor comunitari din orașul nostru într-un mod uman și sănătos, cu respectarea legislației în vigoare. Vrem să oferim condiții bune pentru animalele a căror singură vină o constituie faptul că s-au născut pe stradă. Facem apel către cetățeni să acorde sprijin echipelor de ecarisaj pentru identificarea și prinderea câinilor fără stăpân.”

„Cetățenii pot trimite sesizări cu privire la câinii comunitari sau situații de câini agresivi la numărul de telefon 0733045213.”, sublinia, printr-un comunicat de presă, primăria.

Rețineți: se menționează inclusiv câinii agresivi, așa cum este normal, căci aici este problema, la cei care ar putea crea sau creează probleme.

Ei bine, lucrurile nu stau așa.

„La acest moment se capturează doar animalele care nu manifestă agresivitate.”, au declarat, pentru Constanța 100%, reprezentanții Biroului de presă al municipiului Constanța.

Așadar, dacă sunați la hingheri, în cazul în care aceștia vin la fața locului și dau de un câine agresiv, nu îl vor ridica de pe stradă! Îl vor lăsa acolo, chiar dacă este un pericol pentru copii.

Așa se explică și faptul de ce primăria nu intervine în cazul unor câini, în ciuda reclamațiilor locuitorilor. Dacă, de pildă, câinele latră, angajații pot considera că este agresiv și îl lasă acolo. Și de obicei câinii latră, nu vorbesc.

Întrebați cum explică faptul că în comunicatul de presă din februarie scrie sunt vizați și câinii fără stăpân, reprezentanții primăriei au precizat:

„Termenul este relativ pentru ca starea animalului se poate schimba. Mesajul trimis prin comunicat rămâne valabil. Este de la sine înțeles ca trebuie capturați toți, iar serviciile veterinare la capturare vor ajuta la îndeplinirea acestui obiectiv.”

Este însă clar că, deși plătește o căruță de bani către Confort Urban (peste 550.000 de lei pe an), firma aceasta nu prinde decât câinii care nu ridică probleme. Pentru cei agresivi e nevoie de alt contract. Primăria a anunțat că vrea să achiziționeze „Serviciul de asistență sanitar-veterinară la capturarea câinilor fără stăpân de pe domeniul public al municipiului Constanța”, pentru care pune la bătaie 900.000 de lei fără TVA. Se caută medici veterinari care să poată imobiliza câinii fără stăpân de la distanță, prin administrarea de substanțe psihotrope sau stupefiante. Durata contractului este de 12 luni. Se dorește capturarea a 3.000 de câini pe an, adică 250 pe lună.

Așadar, în acest moment, această modalitate de capturare nu este folosită. Poate de aceea hingherii de la Confort Urban nu reușesc să strângă nici doi câini pe zi. E drept, nici nu li s-a impus un barem.

Revenind la problema de la începutul articolului: dacă nu vă răspunde nimeni la sesizare, Primăria Constanța spune că mai aveți câteva modalități pentru a anunța instituția să intervină în cazul câinilor fără stăpân: dispeceratul Primăriei Constanța 0241.550055, e-mail servicii.publice@primaria-constanta.ro sau animaleabandonate@primaria-constanta.ro.

Serviciul de capturare a câinilor fără stăpân fusese sistat în 25 noiembrie 2020. Detalii AICI.

V-ar putea interesa și:

Zen ResidenceOne thought on “Primăria Constanța nu strânge câinii agresivi de pe străzi. Se așteaptă semnarea unui noi contract

  1. Chitac mai slab decât Fagadau, ce sa mai! Am zis ca nu are cum sa fie o administrație mai proasta decât PSD, m am înșelat! Cu cine sa mai votez nu știu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Cât sunt taxele pentru rezervarea locului de parcare și pentru întreținere cimitire și când trebuie plătite

Wed Mar 23 , 2022
În municipiul Constanța, taxele pentru rezervare loc parcare și întreținere cimitire se achită integral până la data de 31 martie 2022. Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța informează contribuabilii că taxa rezervare loc parcare și taxa întreținere cimitire aferente anului 2022 sunt taxe anuale și se achită integral până […]