Primăria Constanța plătește pentru stații de autobuz, deși ar putea primi bani pentru ele

Stații de autobuz din Paris, Amsterdam, New York, India, Sofia Hanovra, Letonia, Israel

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a anunțat că a demarat achiziția a 125 de stații de autobuz. „Este pentru prima dată în istoria orașului când se demarează un asemenea proiect.”, a spus edilul.

Primarul spune că, până acum, Constanța nu a deținut stațiile pentru transportul public.

„Știu că este greu de crezut, dar Constanța a depins de operatorul privat de publicitate care deținea monopolul și care și-a ridicat toate cele 31 de stații din teren. Pentru că așa au înțeles administrațiile trecute să poarte de grijă orașului în ultimii 30 de ani. Odată cu acest proiect și cu achiziționarea a 41 de autobuze electrice, ne mai depărtăm puțin de practicile păguboase și de interesele din trecut și facem încă un pas spre normalitate.”, a spus acesta.

Deci: până acum, Constanța avea stații de autobuz pentru care nu plătea NIMIC. Acum, Constanța va avea stații de autobuz pentru care va plăti. Adică vom plăti noi toți, din taxele și impozitele pe care le achităm.

Ca de obicei, înainte de a crede ce spune un primar sau altul, ne uităm să vedem cum e în grădina altora, pentru că, am mai spus-o, nu trebuie să mai inventăm noi roata.

Am observat că, în multe din orașele lumii, stațiile de autobuz afișează reclame. Probabil că ați văzut asta în orice oraș din Europa ați mers. Se întâmplă așa și în Statele Unite ale Americii, Franța, în Coreea – de Sud, nu de Nord, și în Israel, și în Bulgaria. De ce?

Primăriile de acolo aplică sistemul care s-a aplicat și în Constanța: nu plătesc din bani publici pentru stații, ci le scot la licitație. De obicei, firmele de publicitate sunt interesate de acest lucru. Cum funcționează? Firmele construiesc din banii lor acele stații, se ocupă de întreținere și plătesc o sumă, mai mare sau mai mică, primăriei, din profitul realizat. O stație poate costa câteva mii de euro, de la 2-3.000 spre 8.000, în funcție de cerințe. Și primăria poate cere ce dorește. Întreținerea se ridică la o medie de 50 de euro pe lună, din informațiile noastre. Banii se duc în special pentru înlăturarea efectelor actelor de vandalism, în condițiile în care aceste nu sunt păzite. Și se vandalizează. Puteți vedea AICI exemple recente din București.

Profitul realizat nu este mare. Nu putem estima câți bani ar ajunge în conturile primăriei, dar ideea e că ar ajunge, nu ar ieși. Probabil că primarul știe mai bine câți bani produc astfel de stații, pentru că el însuși le-a folosit, în campania electorală, ca suport pentru promovare.

Panoul al candidatului Vergil Chițac, pe o stație de autobuz, în campania din 2020

La o astfel de licitație pot participa firme din România, dar și din alte părți. Unele dintre ele vin cu tot felul de inovații. De pildă, stații de autobuz care contribuie la reducerea poluării urbane.

Rămâne de văzut cât va plăti Primăria Constanța pentru aceste stații, pentru întreținere și cine se va ocupa de operarea acestora (negocierea cu clienții privați, amplasarea de reclame, etc.). La final, vom trage linie și vom vedea dacă a fost sau nu o afacere bună.

COMPLETARE. Ce spune Primăria Constanța

„În Constanța erau, în total, 31 de stații ale operatorilor de publicitate. Cinci nu mai erau acoperite de contract și au fost notificate, însă operatorii le-au ridicat pe toate. Noile stații vor genera venituri pentru că punem spațiul de reclamă la dispoziția operatorilor care vor câștiga pachetele de publicitate la licitație.”, au precizat reprezentanții Biroului de Comunicare al Primăriei Constanța.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogea2 thoughts on “Primăria Constanța plătește pentru stații de autobuz, deși ar putea primi bani pentru ele

  1. Din banii europeni nu poti FURA ! Asta-i secretul ,la fel si cu drama (nu trama ) strazilor constantene :borduri ,dale de rahat pe carosabil…… ,Betoane sub pietroaie in parcul devenit arheologic(800 tone beton modern ptr.postamente la 40 tone pietre arheologice)….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Ce spune șeful Pfizer despre sfârșitul pandemiei și vaccinarea anuală

Mon Sep 27 , 2021
Directorul general şi preşedintele Pfizer, Albert Bourla, crede că lumea va reveni la viaţa normală în decurs de un an, el adăugând că probabil va fi necesară vaccinarea anuală împotriva Covid-19, relatează CNBC. “Într-un an cred că vom putea reveni la viaţa normală”, a spus Bourla într-un interviu acordat emisiunii […]