
Dacă vrei să construiești o casă în Constanța, pregătește-te de așteptare. Lungă. Un constănțean ne-a scris ieri revoltat că de peste 100 de zile încearcă să obțină un certificat de urbanism pentru o locuință P+1 în centrul orașului. Nu vrea un zgârie-nori, nu vrea să ridice un cartier rezidențial, ci doar o casă normală. Și totuși, birocrația îl macină fără milă.
A depus toate documentele necesare încă din noiembrie 2024. Potrivit legii, certificatul de urbanism ar fi trebuit emis în cel mult 30 de zile. Dacă existau probleme, solicitantul trebuia anunțat pentru a putea corecta ce era de corectat.
Dar de aici începe coșmarul.
Am urmărit traseul cererii acestui om, iar ce am aflat pare desprins dintr-un film absurd:
- 27 noiembrie: cererea ajunge la șeful Serviciului Autorizări Construcții
- Tot în 27 noiembrie: este direcționată către un inspector
- 22 de zile mai târziu: pleacă din nou către Serviciul Autorizări Construcții
- După încă 32 de zile: dosarul ajunge la Direcția Generală Urbanism și Patrimoniu
- Acolo ajunge la arhitectul-șef, Leu Dan Petre, care ține documentele 65 de zile
- Apoi sunt trimise către Constantin Nicoleta, șefa Serviciului Autorizări
- Dosarul trece prin trei birouri, pentru ca pe 26 martie să ajungă la secretarul general al municipiului, Dinescu Fulvia Antonela
- Acolo stă de 9 zile fără niciun semn
Astăzi, 4 aprilie 2025, certificatul încă nu este emis. A trecut mai bine de 100 de zile, adică de peste trei ori termenul legal.

Am cerut părerea unor specialiști în administrație publică. Verdictul? Cazul nu este o excepție. Este regula. Dacă nu ai pe cineva care să te ajute „să împingi dosarul”, stai și aștepți. Cu lunile.
Iar dovezile că lucrurile funcționează „preferențial” vin chiar din interiorul Primăriei. Fostul city manager, Felicia Ovanesian, declara public că în urbanismul din Constanța dosarele nu sunt tratate egal. Îl acuza direct pe viceprimarul Ionuț Rusu că, atunci când preia atribuțiile primarului, mută unele dosare din teanc direct în față, pentru a fi procesate mai repede. L-am contactat pe viceprimar pentru un punct de vedere. A ales tăcerea.
Între timp, unii dezvoltatori imobiliari care ridică blocuri între case obțin certificate de urbanism aproape de pe o zi pe alta.
De ce?
Vă lăsăm pe dumneavoastră să ghiciți.
Situația gravă și pentru mediul de afaceri
Din păcate, astfel de probleme au și oamenii de afaceri, nu numai persoanele fizice. Un document al Băncii Mondiale critică municipiul Constanța la capitolul „Autorizări”. Constanța obține un scor de 60,0 din 100 la categoria Amplasarea afacerilor, unul dintre cele mai slabe din țară. Această performanță slabă indică întârzieri și costuri ridicate pentru obținerea autorizațiilor de construire – un semnal negativ pentru investitorii imobiliari și antreprenorii care vor să dezvolte noi spații comerciale sau industriale. Detalii AICI.
Recomandare: Declarație halucinantă a arhitectului-șef al Constanței referitoare la haosul urbanistic din Palazu Mare
Păi…. Shpaga!? Fără shpaga vrea să rezolve???? La Constanta lu chitac???? Mă nene, matale unde ai locuit in ultimii 5 ani juma???? La Eforie???? Mai asteapta putin. Inca vreo 500 de zile! Ai semnat pentru referendum? Daca nu, o sa tot astepti!
Bună ziua! Eu am la Patrimoniu o cerere de 114 zile și încă este în lucru. Am fost la Primărie, de fapt nici nu s-au uitat pe documentele depuse sau peste cerere. Abia acum au trimis-o la alt funcționar, să vedem câte zile (luni) mai sta și acolo cu toate ca problema mea este ft urgenta de viață sau de moarte. Nu ii interesează!
Nu rezolvi NIMIC fără spagutza. Ori dai ori aștepți. Cât? Nu știe nimeni. Sunt niște indolenti iar pe primar pur și simplu nu îl interesează NIMIC.
Doar 100 de zile? Al.meu a iesit luna trecută si fusese depus in luna octombrie 2024.
Daca nu faceam sesizari pe e-mail nici acum nu ar fi fost emis.
Cercetati si pe la APM … stau doc la semnat de catre Don Director si cate 9 luni ! Dumnealui trece rar … f f rar pe la birou si semneaza selectiv … f f f selecriv, documente ce stau la baza multor investitii importante pentru orasul si juderul Constanta ! Atat de selectiv este, incat si institutiile publice, inclusiv cele care sunt din acelasi minister cu APM-ul, asteapta cu luniile semnatura dumnealui. Ne mai miram ca se pierd finantari, unele nerambursabile cu termene de implemetare ce nu pot fi respectate, doar pentru ca astfel de indivizi transforma institutiile publice in feude ! Culmea e ca nu exista nici un instrument prin care sa se poata schimba ceva …
Scamatorii dar nu vorspaga sunt indolent, neprofesionisti, uni sunt în afara subiectului. Ca o paranteza:la Medgidia din 2016 de când este primar Vrabie atragerea de fonduri a ajuns de la „țineți va bine” de la buget de 4.567.234 euro pe an să ajuns la 589.764.230 euro. Fără comentarii.
Primăria Medgidia a plecat în 2016,de când este Vrabie primar de la un buget de 4. 567. 893 euro, țineți va bine la 598.734.549 euro ăsta da primar.
Nu este ușor! Șpaga e interzisa in Romania.
Pentru Lungu:
Potrivit hotărârilor de Consiliu Local analizate, în 2024, bugetul municipiului Medgidia a fost de 386.439.100 de lei din care, pentru capitolul „Funcționare” a fost alocată suma de 128.864.890 lei, iar pentru cel de „Dezvoltare” – 257.574.210 lei
Constanța, unul dintre cele mai mizerabile,infecte si scumpe orașe din statul cu organizare de tip mafiot numit România, condusă în toți acești 34 de ani de grupuri de politicieni incompetenți, nepregătiți, corupți, mincinoși unde primarul actual își bate joc de cetățeni prin decizii stupide,aberante, fără sens și fără predicitibilitate ! Autoritățile locale sunt la mâna acestor incompetenți așa că ne așteaptă încă 4 ani de mizerie, minciună,proiecte fără finalizare și promisiuni deșarte ! Aveți grijă constănțeni la următoarele alegeri tot pe chițac să-l alegeți !
65 zile la Arh șef. Parfum. Am și cu peste 100zile la a.sef. Certificat de urbanism nu autorizație.
F greu se misca cei de la urbanism.
Am inteles ca se dau aprobari la avize abia la cei care au depus in luna noiembrie.De ce asa greu??? Eu am de renovat o casuta de 30m patrati un acoperis si un gard,de ce trebuie sa astept juma de an pana mi iese avizu???
Corupția de la nivelul lui Chitzac și Rusu e poveste veche… să mă contrazică cineva
Șpagă la putere…..în Medeea sa dat autorizație de construire pentru etaj 1 și mansardă…..DAR FARA A AVEA Parterul construit…..deschiderea proprietăți 3 Metri….și cu șpagă corespunzătoare sa tăiat și ultimul copac de pe strada Spiru Haret…..cara nu era în dreptul proprietății vizată deci Chitac cînd pleacă…Căci este și pensionar. Nu
Parcul Oleg Danovski închis, locul de joacă din parcul Tăbăcăriei închis.
Pistele pentru biciclete transformate în „parcări” de autoturisme pe drumul public, iar trotuarele sunt pline de autoturisme parcate ilegal.
Pietonii fac slalom printre autoturisme, sau circulă pe stradă printre ele.
Cafenele cu mese și scaune aruncate pe domeniul public, trotuar, Bd Tomis, km 0. Pietonii sunt nevoiți să circule pe prima bandă, dedicată mai nou autobuzelor.
Benzi dedicate autobuzelor=parcări autoturisme. Slalom la intrarea și ieșirea din alveole stații, iar pasagerii sunt centrifugați.
Noroc că avem șoferi de curse ce se depășesc în trafic, vezi 100 cum depășește 100C. Apoi unii șoferi își aprind tacticos o țigară de pute tot autobuzul. Bine că sunt camere video montate și cineva îi admiră.
Termoficare SRL lasă în frig un oraș întreg, având în vedere că legea lor spune clar „se oprește agentul termic, când temperaturile exterioare depășesc 10 grade”. Iar acum la Constanța sunt 2 grade și ninge.
Constanța o mare mahala Europeană.