
Unul dintre obiectivele Primăriei Constanța a fost rezolvarea problemei câinilor fără stăpân din Constanța. Instituția a apelat la un ONG, Animal Society, condus de un american, Clayton Davis, din calitate de director executiv.
Intențiile au fost bune, dar planul primăriei și al Animal Society a eșuat.
Primăria Constanța a delegat Animal Society încă de acum trei ani pe să găsească cele mai bune și umane soluții pentru a rezolva problema. ONG-ul nu a venit cu soluții, cu bune practici, deși se ocupă de această chestiune de mulți ani. Reprezentanții săi au spus că fiecare țară este diferită și că soluțiile trebuie găsite împreună cu comunitate și prezentate apoi autorităților locale. S-a creat un grup de specialiști care a căutat soluții timp de multe luni de zile, cred că mai bine de un an. Un lucru era însă evident: Primăria Constanța a anunțat că nu va merge pe cale eutanasierii, ci pe cea umană, a adopției. Discuțiile ONG-ului aveau o finalitate oarecum clară.
Din această perspectivă, a început o campanie susținută prin care constănțenii erau îndemnați să adopte. Primăria Constanța a comunicat constant acest lucru, a prezentat cazuri de căței frumoși care au fost capturați de pe străzi și care așteptau o familie. Animal Society a început chiar o campanie de promovare plătită în mass media locală, timp de mai multe luni, coordonată de o agenție de publicitate. Prin bannere și materiale de presă în majoritatea publicațiilor, constănțenii erau îndemnați să adopte.1
Primăria Constanța a anunțat astăzi care au fost rezultatele. Anul trecut, constănțenii adoptat 293 de căței de la Adăpostul Public de Animale Abandonate Constanța. Un număr mic, mai puțin de unul pe zi, și asta în condițiile în care primăria a deschis un centru de adopții și în centru orașului, în piața Griviței (detalii AICI). Este totuși o crește față de anul 2022, când au fost adoptați 226 de căței. Cu toate acestea, este foarte puțin față de numărul câinilor fără stăpân din Constanța.
Încă 20 de ani
În februarie 2023, viceprimarul Ionuț Rusu, care are asta în responsabilitate, spune că pe străzile Constanței se aflau aproximativ 6.000 de câini fără stăpân. Era un calcul făcut de primărie. „Cred că până la sfârșitul lunii martie vom intra într-un exercițiu de sterilizare continuă a animalelor. Vom termina în august-septembrie, cât va fi nevoie să ajungem la ținta de minim 75% de animale sterilizate în orașul Constanța.”, spunea acesta.
„Unul dintre fenomenele grave care a dus la creșterea numărului de câini de rasă comună și mulțimea necontrolată, bineînțeles, este abandonul câinilor de către proprietari. Câinii din Constanța sunt câinii noștri, ai tuturor. Toți avem o responsabilitate socială. Putem să prindem, nu știu, 2000, 3000, 4000 de câini, nu putem să îi ținem pe toți în adăpost. Nu avem suficiente resurse și ar fi o anormalitate ca noi să cheltuim resursele orașului Constanța doar pentru a întreține aceste suflete.”, sublinia viceprimarul.
Un calcul simplu ne arată că Primăria Constanța și Animal Society, cu eforturi mari, inclusiv financiare, reușesc să îi convingă pe constănțeni să adopte între 3,7% și 4,9% din câinii fără stăpân pe an.
Să facem un calcul aritmetic. Dacă luăm în calcul că sunt 6.000 de câini fără stăpân și că se adoptă circa 300 pe an, va fi nevoie de 20 de ani pentru ca toți să fie adoptați. Desigur, nu am luat în calcul că cei 6.000 de câini se înmulțesc.
Eșecul celor două instituții se vede și din alte cifre. Primăria Constanța a semnat, în februarie 2022, un contract cu Confort Urban pentru capturarea câinilor fără stăpân. Primăria plătește peste 555.000 de lei pe an (numai pentru ridicarea animalelor care nu sunt agresive). Potrivit contractului, se dorea capturarea a 3.000 de câini pe an, adică 250 de lei pe lună. Tot în 2022, primăria își propunea să dubleze capacitatea adăpostului pentru câini, de la 250 la aproximativ 500 de spații. Deci, dacă dorea să captureze 3.000 de patrupede și capacitate maximă urma să ajungă la 500, înseamnă că primăria dorea ca 2.500 să fie adoptați. Din păcate, cifra este mult, mult mai mică.
Ce trebuie să faceți ca să adoptați un câine
Persoanele interesate sunt așteptate la sediul adăpostului public de pe strada Câmpul cu Flori nr.11 (fostă Vârful cu Dor nr.5).
Programul cu publicul este următorul: luni, marți, miercuri, vineri între orele 10:00 și 14:00 și joi între 09:30 și 17:30.
Toți cățeii disponibili pentru adopție gratuită sunt complet pregătiți: deparazitați, înregistrați în RECS, microcipați, vaccinați conform graficului de vârstă și însoțiți de carnet de sănătate. Aceștia vor fi încredințați numai după consultația medicului veterinar.
„Vă reamintim și care sunt obligațiile legale în cazul adopției, subliniind că deținătorul are responsabilitatea să îngrijească și să respecte normele legale, iar abandonul câinilor adopați/revendicați constituie infracțiune și se sancționează conform Ordonanței de Urgență nr. 155 din 21 noiembrie 2001.”, spune primăria.
Pentru mai multe detalii, contactați personalul de specialitate la numărul de telefon: 0733045213.
1 Nu ați văzut în publicația noastră materiale de la Animal Society. Ne-am oferit disponibilitatea de a le publica gratuit, am contactat conducerea ONG-ului, dar nu ne-au mai fost puse la dispoziție. Vă îndemnăm să luați însă în calcul adopția unui cățel din adăpost! Și viața voastră, și a lui se vor schimba în bine.
Un astfel de plan va fi un succes daca se va intinde pe o perioada de zeci de ani. Dvs aveti asteptarea sa se rezolve in cativa ani? Cand majoritatea nu VOR sa isi sterilizeze cainii, acestia se inmultesc, iar puii sunt aruncati pe strada apoi. Si pe urma veniti si scrieti ca primaria si ONG-ul au esuat.
Ei macar incearca sa rezolve problema. Ce fac cetatenii iresponsabili? 🙂