Primăria Constanța trage cu ochiul la ce face bun Finlanda și vrea să aplice

O delegație a Ambasadei Finlandei în România, condusă de ES Marjut Akola, a efectuat astăzi o vizită în orașul Constanța și a fost primită de către viceprimarul municipiului, Ionuț Rusu. Din delegație au mai făcut parte doamna Terhi Paikkala, adjunctul șefului misiunii diplomatice a Finlandei în România și Constantin Șuteu, consulul onorific al Republicii Finlanda la Constanța.

Viceprimarul Ionuț Rusu a prezentat invitaților, pe larg și în detaliu, viziunea administrației locale privind dezvoltarea sustenabilă a municipiului, cu accent pe politicile de educație, mediu, servicii publice, Smart City.

ES doamna Marjut Akola a exprimat disponibilitatea Ambasadei Finlandei de a facilita dialogul autorităților locale din Constanța cu parteneri din Finlanda, mai ales în domeniile în care aceștia dețin expertize sectoriale omologate ca bune practici în Europa – sistemul de educație, soluțiile digitale, Smart City, energia verde, tranziția verde, economia circulară (în special colectarea selectivă a deșeurilor și reciclarea acestora) etc.

S-a apreciat că orașul Constanța are nevoie de expertiza sectorială a partenerilor europeni în aceste domenii pentru îmbunătățirea performanțelor proprii și pentru implementarea de bune practici în domeniile respective. Experiența Finlandei poate fi utilă planurilor de dezvoltare locală ale municipiului Constanța, mai ales în domeniile: educație, proiecte comunitare, mediu, economia circulară. S-a convenit organizarea unor webinarii de interes comun în aceste domenii, cu participarea instituțiilor publice, autorităților centrale și locale, firmelor și companiilor din Finlanda, pentru efectuarea unor permanente schimburi de expertiză utile tuturor partenerilor implicați.

Cele două părți și-au exprimat disponibilitatea reciprocă de consolidare a relațiilor, mai ales în contextul favorabil generat de adoptarea, în perioada următoare, a Planului Național de Redresare și Reziliență, instrument care conferă numeroase oportunități pentru promovarea de proiecte vitale dezvoltării locale a municipiului și în care pot fi utilizate experiența și bunele practici ale partenerilor europeni, în toate domeniile – în special tranziția verde și transformarea digitală.

Un partener important în implementarea acestor proiecte poate fi orașul Turku din Finlanda, pe baza relațiilor actuale de colaborare și parteneriat cu orașul nostru.

Cele două părți vor continua consultările, în vederea punerii în practică a angajamentelor asumate. Primăria municipiului Constanța mizează prioritar pe implicarea părții finlandeze în prezentarea expertizei proprii în proiecte pe care autoritatea locală le are deja în vedere, precum: crearea unor programe de educație școlară în domeniul mediului înconjurător, multiplicarea rețelei actuale de învățământ dual, consolidarea educației comunitare, derularea unor inițiative de mediu similare proiectului „Schimbă PET-ul cu biletul” etc.

Cele două părți nu au discutat despre parcări. În Turku nu există sistemul primul venit, primul servit, pentru locurile de parcare rezidențiale, care se aplică în Constanța. De altfel, nicăieri în lumea civilizată nu se aplică.

Zen ResidenceOne thought on “Primăria Constanța trage cu ochiul la ce face bun Finlanda și vrea să aplice

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Consilierii liberali vor să închidă o parte din bulevardul Tomis din aprilie până în octombrie, în weekend-uri

Wed May 26 , 2021
Consilierii liberali din municipiul Constanța au redactat o hotărâre de consiliu local prin care vor să închidă o parte din bulevardul Tomis din aprilie până în octombrie. Liberalii vor să inițieze programul „Constanța Coffee Break”, prin care să instituie o zonă de promenade pe bd Tomis, tronsonul cuprins între intersecția […]
bd tomis constanta