Primăria Constanța a publicat un anunț pentru achiziția a trei zile de spectacole.
Instituția caută o firmă anume care să organizeze evenimentele din perioada 2 – 4 septembrie 2022, care vor avea loc în parcarea de la Plaja Modern. Primăria spune că este vorba despre un concept care are „statut de noutate”, și care își dorește „să aducă în amintirea, atenția și sufletul publicului spectator cu apetit spre genul melodic tradițional, muzica românească lăutărească și de petrecere, muzica și dansurile românești și ale etniilor.”
Primăria are cerințe precise. Știe cine vrea să cânte. Știe și cine vrea să fie invitat, și anume Mircea Dinescu. Așadar, firma care nu reușește să îl convingă pe domnul Dinescu să vină în Constanța nu va reuși să-și adjudece acest contract. Unul foarte bănos, de altfel. Mircea Dinescu are rol de invitat special, potrivit caietului de sarcini. Nu se specifică însă care va fi prestația sa.
Primăria vrea să vedem pe scenă mai multe recitaluri. Printre ele, și Ansamblul Brâulețul, care aparține Centrului Cultural Teodor Burada, subordonat Consiliului Județean Constanța. Din știința noastră, aceștia nu taxează aparițiile în evenimente, mai ales în cele finanțate public, de Primăria Constanța, de pildă. Ar trebui ca firma care va semna contractul să mai convingă ansamblurile Elpis și Iholu, dar și Lupii lui Calancea, Taraful de la Vrabileu, Taraful Rutenilor, pe Andra, Loredana și Ionuț Galani, printre alții.
De menționat că primăria a scris greșit numele. „Taraful de la Varbileu” nu există. Există în schimb „Taraful de la Varbilău”.
Cât costă (în realitate)
Valoarea totală estimată este de 1.091.230 de lei fără TVA, adică 1.298.563 de lei cu TVA. Adevărul scria anul trecut care sunt tarifele artiștilor de la noi. Dacă ne uităm pe listă, o să descoperim că acest concert pare a fi o afacere profitabilă. Andra de pildă, cânta în 2021 pentru un onorariu cuprins între 2.300 și 3.500 de euro. Marius Mihalache percepea între 2500 – 3500 euro. Cel mai scump onorariu de pe listă este pentru Loredana, care cântă numai cu trupa ei, pentru 10.000 – 10.500 de euro. Detalii AICI. De la aceste sume până la circa 250.000 de euro e cale lungă.
O scurtă comparație cu ce face Consiliul Județean Constanța
Suma este mai mare decât cea cu care Consiliul Județean Constanța finanțează Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului 2022, organizată de Teatrul de Stat Constanța. Un eveniment extraordinar, care include numai puțin de 39 de spectacole de teatru și concerte și care se întinde pe durata a opt săptămâni. Au venit și vor mai veni în Constanța cele mai mari teatre din România, dar și din Republica Moldova. Cu acești bani se plătește tot ceea ce este necesar, de la onorariile artiștilor la drum și cazare. În plus, la majoritatea spectacolelor se vând bilete, iar multe dintre ele s-au jucat cu casa închisă..
Mai jos puteți vedea câteva minute din muzica pentru care primăria vrea să plătească 1,2 milioane lei.
Sub alineatul:
”Mai jos puteți vedea câteva minute din muzica pentru care primăria vrea să plătească 1,2 milioane lei.” trebuia s-o puneți și pe Groaza în păsărica goală sau pe Andra cu behăielile ei.
Nu, nu sînt adeptul manelelor dar Taraful de la Vărbilău chiar are în repertoriu muzică lăutărească veche.