Primarul Constanței, Vergil Chițac, se contrazice pe el însuși și vrea să construiască un nou CET. A cerut evaluarea impactului asupra mediului

electrocentrale sa cet palas

UAT MUNICIPIUL CONSTANŢA reprezentată prin primar Vergil Chițac, titular al proiectului, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către APM CONSTANȚA: ESTE NECESARĂ EFECTUAREA EVALUĂRII IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul „SURSĂ DE PRODUCȚIE ENERGIE UTILĂ TERMICĂ ȘI ELECTRICĂ PRIN COGENERARE DE ÎNALTĂ EFICIENȚĂ ÎN MUNICIPIUL CONSTANȚA”.

Noul CET este propus a fi amplasat în municipiul Constanța, bulevardul Aurel Vlaicu, nr. 123, județul Constanța.  

Proiectul deciziei de încadrare şi motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul autorității competente pentru protecţia mediului Constanţa, str. Unirii nr. 23, Constanţa, în zilele de luni – joi, între orele 8-16, vineri între orele 8-14, precum şi la următoarea adresă de internet: http://apmct.anpm.ro.  

Publicul interesat poate înainta comentarii/observaţii la proiectul deciziei de încadrare în termen de 10 zile de la data publicării anunţului pe pagina de internet a autorității competente pentru protecţia mediului.  

Publicul interesat poate depune propuneri în ceea ce privește conținutul raportului privind impactul asupra mediului, la sediul autorității competente pentru protecţia mediului Constanţa, în termen de 10 zile de la data publicării anunţului pe pagina de internet a autorității competente pentru protecţia mediului.  

Autorizația de mediu a CET Palas expiră în 2023

Autorizația de mediu a CET Palas expiră în mai puțin de un an și jumătate. Mai exact, pe 31 decembrie 2023. Este greu de crezut că va obține alta, ținând cont că vorbim despre un colos construit în 1970, iar tehnologia a devenit învechită.

CET a fost proiectat să producă energie în cogenerare. Apa caldă era numai un produs rezidual. Acesta nu mai produce de foarte mulți ani energie, fiind astfel extrem de ineficient. Este ca și cum ai încerca să-ți încălzești camera folosind, de pildă, căldura emanată de televizor.

„Situația cea mai critică din întreaga infrastructură termică a municipiului Constanța a rămas la nivelul sursei de producere a energiei.”, recunoaște și primarul Vergil Chițac.

Acesta le-a cerut consilierilor ca în ședința din 28 iulie 2022 să fie de acord cu acordarea unui drept de superficie solicitate de Electrocentrale Constanța SA pentru un teren de 3,5 hectare situat în bd Aurel Vlaicu nr. 123. Scopul este realizarea proiectului privind construirea unei surse de producție energie electrică prin cogenerare de înaltă eficiență”. Cu alte cuvinte, construirea unui nou CET.

„Pentru îndeplinirea cerințelor de mediu impuse de legislația comunitară și pentru asigurarea unui serviciu de termoficare eficient, la un preț accesibil consumatorului final și cu un impact minim asupra mediului înconjurător, se impune realizarea unei noi surse de producere în cogenerare a energiei, care să asigure inclusiv necesarul de energie termică pentru consumatorii racordați la sistemul centralizat.”, spune Chițac.

Chițac se contrazice pe el însuși

Vergil Chițac se contrazice pe el însuși când spune că vrea un nou CET. În 2016, dar și în 2020, acesta prezenta, chiar pe site-ul său, soluțiile specialiștilor în domeniu, pe care le lăuda. Acestea nu prevedeau însă un nou CET și nici schimbarea conductelor, ci realizarea de centrale de cartier, mult mai ieftine și eficiente. Iată una din cele două propuneri popularizate de candidatul Chițac.

„Solutia schimbarii traselor de tubulaturi impreuna cu modernizarea CET ului este costisitoare si produce mult deranj in oras. Asadar, ar fi bine daca s-ar renunta la retelele de conducte prin care circula agentul termic. In felul acesta s-ar elimina energia necesara pentru pomparea agentului termic si lucrarile necesare in cazul aparitiei spargerilor sau deteriorarii izolatiei termice.
In esenta lucrurile sunt foarte simple: fiecare bloc sau grupare de blocuri, depinzand de numarul de apartamente sau asezarea lor, va beneficia de cate o microcentrala alimentata cu apa si gaz si dotata cu un cazan pentru incalzirea apei si un sistem de pompare. Cazanul poate fi dublat pentru ca in caz de defectiune sa nu ramana nealimentate cu caldura pe timp de iarna apartamentele in care locuiesc copii mici sau batrani. Agentul termic va fi distribuit din coloana montata pe casa scarii in fiecare apartament iar contorizarea este foarte simplu de facut.”

Interesant este că acest articol fost șters de pe site-ul oficial al lui Vergil Chițac. În puteți însă găsi pe site-ul nostru (click AICI).

Acum, Vergil Chițac face ce a început Decebal Făgădău: reabilitează conductele, creează o societate nouă și vrea un sistem centralizat bazat pe un nou CET.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Primarul Constanței, Vergil Chițac, se contrazice pe el însuși și vrea să construiască un nou CET. A cerut evaluarea impactului asupra mediului

  1. Are dreptate premarele ! Specialistii in domeniu nu fac 2 bani in fata specialistilor in furtul banului public .In sfarsit poate s-a dat si el cu cei din urma sau il obliga cineva …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Salariul mediu net pe economie a depășit 4.000 de lei. În ce domenii a crescut/a scăzut cel mai mult

vin nov. 11 , 2022
Câştigul salarial mediu net pe economie s-a situat în septembrie la 4.003 de lei, în creştere cu 70 lei, respectiv 1,8%, raportat la luna precedentă, sumele cele mai mari înregistrându-se în activităţile privind fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (16.085 lei), iar cele mai mici […]
lei

V-ar putea interesa și: