Primăria Constanța vrea să schimbe gardul Cimitirului Central și să monteze un sistem de iluminat cu leduri. Ne costă 18,6 milioane lei

Pe data de 14 februarie 2024, Consiliul Local al municipiului Constanța se va reuni într-o ședință extraordinară, având pe ordinea de zi mai multe proiecte importante. Unul dintre acestea este „Proiectul de hotărâre nr. 56/09.02.2024 privind aprobarea documentației tehnico-economice – faza Studiu de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Desființare și construire împrejmuire Cimitir Central”.

Prin această hotărâre, se aprobă documentația tehnico-economică pentru faza studiului de fezabilitate referitoare la desființarea și construirea gardului Cimitirului Central.

Valoarea totală estimativă a investiției este de 15,7 milioane de lei fără TVA, respectiv 18.684.002,93 lei cu TVA, din care costurile de construcție și management se ridică la 11.325.664,13 lei cu TVA, echivalentul a 3,8 milioane de euro.

Potrivit referatului de aprobare, UAT municipiul Constanța a inițiat demersurile pentru elaborarea documentației tehnico-economice – faza studiu de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Desființare și construire împrejmuire Cimitir-Central”.

Amplasamentul propus pentru realizarea obiectivului de investiție se găsește în intravilanul Municipiul Constanța, pe strada Bărăgan nr. 2-4. Zona de studiu acoperă cimitirul Central cu o suprafață totală de 211.770 mp, iar construcția noii împrejmuiri va avea o lungime de 1.858 metri liniari, inclusiv porțile de acces.

Investiția este considerată necesară pentru furnizarea de servicii de calitate comunității locale și pentru îmbunătățirea imaginii urbane în zona Cimitirului Central. Propunerea prevede demolarea împrejmuirii existente și construirea unei noi împrejmuiri, inclusiv porți.

Conform scenariilor luate în considerare în Studiul de Fezabilitate, s-au propus două scenarii. Scenariul 1 implică demontarea împrejmuirii existente și construirea unei noi împrejmuiri cu înălțime totală de 2,03 metri, realizată cu fundații de beton armat și suprastructură metalică, având panouri din tablă de oțel inoxidabil satinat și panouri din tablă de oțel vopsită în câmp electrostatic.

Scenariul 2 presupune demontarea împrejmuirii existente și construirea unei noi împrejmuiri cu înălțime totală de 2,03 metri de la cota terenului amenajat – realizată cu fundații din beton armat și suprastructură metalică – panouri din tablă de oțel inoxidabil satinată, precum și a unui sistem de iluminat arhitectural perimetral pe toate laturile. Din punct de vedere constructiv, împrejmuirea va fi realizată cu fundații din beton armat, soclu de beton armat și structură metalică ușoară, panouri metalice confecționate cu tehnologii moderne de prelucrare, porți de acces și zone de colț, sistem de iluminat LED pe trei laturi ale terenului.

A fost ales scenariul 2, care va fi supus spre vot consilierilor municipali.

Reamintim că, în 2011, o bucată din gardul cimitirului a căzut peste un trecător, provocându-i decesul.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

3 thoughts on “Primăria Constanța vrea să schimbe gardul Cimitirului Central și să monteze un sistem de iluminat cu leduri. Ne costă 18,6 milioane lei

  1. Precizare : Gardul cimitirului dinspre str. I.L.Caragiale s-a prabusit pe 31 martie 2011, incepand dinspre vest spre est, din cauza corodarii la sol a stalpilor din teava metalica. Panourile din beton au ucis un barbat, locuitor in zona si au ranit grav un al doilea barbat, pensionar, care se deplasa spre vest si a reusit sa vada gardul prabusindu-se si a incercat sa paraseasca trotuarul, reusind partial. A suferit fracturari ale bazinului si picioarelor care au necesitat circa 6 luni re ingrijiri si recuperare.
    Ulterior gardul a fost inlocuit, de asemenea gardul dinspre str.Theodor Burada si dinspre Baraganului este mai nou (beton). In total mai mult de 1400 m de gard a fost inlocuit. Cel putin gardul compact din placi de beton dinspre T.Burada a rezistat bine la vijelia din noiembrie 2023 (a doua), vand vantul a batul tare din vest.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Vasile Bănescu: Străduința, lupta cu trufia și cu iluzia perfidă că am fi suficient de curați și de buni, acestea sunt lucruri care ne salvează

Dum feb. 11 , 2024
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a scris ieri, pe pagina sa de Facebook, un text în care definește rolul Bisericii și al preoților. Pentru că am văzut de multe ori o sumedenie de excese, pentru că uneori cuvântul drept este ca apa limpede, pentru că avem nevoie […]

V-ar putea interesa și: