Primăria Eforie a atras fonduri europene de 1.933 de euro pe cap de locuitor

primăria eforie fonduri europene
Așa vor arăta unele zone din Eforie, modernizare cu fonduri europene

Primăria Eforie are în derulare proiecte europene în valoare totală de 87.190.073 lei, adică peste 18,3 milioane euro.

Proiectele vizează reabilitarea și modernizarea unui bulevard și a mai multe străzi, amenajarea și ecologizarea lacului Belona, dar și realizarea a cinci parcuri.

La recensământul din 2011, Eforie avea o populație de 9.473 locuitori, ceea ce înseamnă că sumele atrase din fonduri europene sunt de 9.204 lei pe cap de locuitor, adică circa 1.933 de euro, una dintre cele mai mari valori din județul Constanța, dar și de la nivel național.

Primăria Constanța a atras, în anul 2018, fonduri europene nerambursabile de peste 28 de milioane de lei pentru nouă proiecte, adică circa 90 de lei pe cap de locuitor (19 euro). Detalii AICI. Primăria Cluj a atras fonduri de 109 milioane euro, adică circa 508 milioane lei.

Lista proiectelor cu finanțare europeană nerambursabilă derulate de UAT Eforie

Titlu proiectValoare totală Descriere
1 Reabilitarea si modernizarea infrastructurii de utilitate publica pentru valorificarea atractiilor turistice in Orasul Eforie21.965.417,46 lei
Reabilitare, modernizare bulevardul Tudor Vladimirescu si Strada Marii – Eforie Nord
2 Amenajarea obiectivului turistic natural de utilitate publică – Lacul Belona, Oraşul Eforie20.834.232,40 lei

Amenajare, ecologizare Lac Belona Eforie Nord
3 Modernizarea si reabilitarea infrastructurii conexe de utilitate publica in scopul cresterii competitivitatii destinatiilor turistice in statiunea Eforie Sud22.568.009,05 lei
Reabilitare, modernizare, amenajare strada Faleza Sud si Dezrobirii din Eforie Sud
4 Reconversia terenurilor degradate pentru folosul cetatenilor din Orasul Eforie21.822.415,48 lei

Amenajare 5 zone de recreere in orasul Eforie (trei parcuri in Eforie Sud – strada Siretului, strada Pescarilor si strada Albatrosului și două parcuri în Eforie Nord – Republicii, in spate Troita si pe strada Traian, zona blocuri)

Primul proiect vizează dezvoltarea infrastructurii pentru turismul balnear, precum și crearea, extinderea infrastructurii de agrement, inclusiv a utilităților, prin: creșterea suprafeței de spații deschise reabilitate în stațiuni turistice, creșterea numărului preconizat de vizite la obiectivele de patrimoniu cultural și natural și la atracțiile care beneficiază de sprijin, creșterea numărul mediu de salariați în stațiunile turistice, modernizarea infrastructurii rutiere și a utilităților din corpul drumului, crearea unei piste de biciclete, modernizarea sistemului de iluminat public, amenajarea de trotuare/alei/trasee pietonale și creșterea suprafeței de spațiu verde amenajată. Perioada de implementare a proiectului este de 53 de luni. Valoarea totală a proiectului se ridică la 21.965.417,46 lei, din care finanţarea nerambursabilă acordată din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 18.666.123,90 lei, iar valoarea nerambursabilă acordată de la bugetul național este de 2.854.818,94 lei.

Al doilea, proiectul „Amenajarea obiectivului turistic natural de utilitate publică – Lacul Belona, orașul Eforie”, vizează amenajarea în scop turistic a Lacului Belona din Eforie Nord, respectiv curățarea, ecologizarea și decolmatarea lacului, amenajarea malurilor, crearea de alei pietonale și platforme dotate cu mobilier urban, amenajări peisagere, construcția unei piste de bicicliști, foișor – turn belvedere, dezvoltarea iluminatului public, în vederea atragerii de turiști în stațiunea balneoclimaterică Eforie și creșterea numărului mediu de salariați în stațiune. Proiectul are o valoare totală de 20.834.232,40 lei, din care 20.274.878,92 lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

faleză eforie
Așa va arăta faleza după finalizarea lucrărilor (simulare)

Al treilea proiect vizează dezvoltarea infrastructurii pentru turismul balnear prin: modernizarea infrastructurii rutiere și a utilităților din corpul drumului, crearea unei piste de biciclete, amenajarea de trotuare/alei/trasee pietonale, creșterea suprafeței de spațiu verde amenajată; creșterea numărului de vizitatori străini în stațiunea balneoclimaterică Eforie cu peste 20% pe o perioadă de 5 ani de la finalizarea investiției, fața de anul anterior depunerii cererii de finanțare, ca urmare a implementării proiectului de finanțare; realizarea unei campanii de informare și promovare a obiectivului turistic amenajat, conform celor prezentate in studiul de marketing. Perioada de implementare a proiectului este de 49 de luni. Valoarea totală a proiectului se ridică la 22.568.009,05 lei, din care finanțarea nerambursabilă acordată din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 19.182.807,69 lei, iar valoarea nerambursabilă acordată de la bugetul național este de 2.933.841,17 lei.

În fine, proiectul numărul 4 vizează reconversia a cinci terenuri degradate de pe raza teritorială a Orașului Eforie în scopul reducerii poluării aerului, promovării măsurilor de reducere a zgomotului, a revitalizării zonelor urbane prin transformarea lor în zone de agrement și petrecere a timpului liber pentru comunitate. Obiectivul general al proiectului răspunde Obiectivului specific al priorității de investiție POR 5.2 – prin reconversia și refuncționalizarea a 5 terenuri neutilizate din mediul urban, aflate in proprietatea privată a UAT Orașul Eforie, cu o suprafată individuală de peste 1000 mp și transformarea lor în zone de agrement cu acces liber pentru comunitate în vederea revitalizării zonelor urbane aflate în stare de degradare si neutilizare și a creșterii suprafețelor verzi, concomitent cu îmbunătățirea aspectului estetic al orașului. Obiectivul specific al proiectului prevede reconversia terenurilor degradate în suprafață de 32.248 mp situate în Strada Republicii, Strada Pescarilor, Strada Traian – Str. 23 August, Strada Albatrosului și Strada Siretului. Valoarea totală a proiectului este de 21.822.415,48 lei, din care finanţarea nerambursabilă acordată din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 18.311.606,94 lei, iar valoarea nerambursabilă acordată de la bugetul național este de 2.800.598,69 lei. Perioada de implementare a proiectului este de 65 de luni, respectiv de la 21.09.2016 până la 31.01.2022.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 thoughts on “Primăria Eforie a atras fonduri europene de 1.933 de euro pe cap de locuitor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Comisia Europeană pune degetul pe rană: degeaba aveți Portul Constanța, dacă nu vă preocupați de hinterland

mie mart. 27 , 2019
O delegație a Comisiei Europene a vizitat, miercuri, Portul Constanța și a pus degetul pe rană: portul este important, dar România trebuie să se ocupe de hinterland. Hinterldand înseamnă „regiunea situată în spatele unui port din care provin produsele exportate sau în care se expediază mărfurile importate”. Cu alte cuvinte, […]

V-ar putea interesa și: