Primăria Medgidia marchează Ziua Universală a Iei

primaria-medgidia-ziua-iei-1

Primăria Municipiului Medgidia organizează miercuri, 24 iunie 2020, un eveniment cu prilejul Zilei Universale a Iei.

Cu această ocazie vor avea loc o expoziție de ie românească, dar și una de obiecte artizanale. În plus, vor participa mai mulți invitați speciali.

Evenimentul începe la ora 10.00, în Parcul 1 Mai.

Reper identitar, ia este sărbătorită, începând cu anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene. Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești. Redescoperită permanent, reinvestită cu semnificații, ia a stârnit întotdeauna fascinație. Nu întâmplător, Henri Matisse a reprodus ia în cunoscuta pictură ‘„La blouse roumaine”, iar Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion au surprins frumusețea și varietatea cămășii populare feminine în tablourile lor. Ziua Universală a Iei a debutat la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”, fiind preluată cu succes de comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe, din 48 de ţări.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un elev de la Coegiul „Mircea cel Bătrân”, dat afară din Bacalaureat pentru a că a fost prins copiind

lun iun. 22 , 2020
Un elev de la Colegiul „Mircea cel Bătrân” din Constanța a fost dat afară din Bacalaureat pentru a că a fost prins copiind de către profesorii din clasă. Reprezentații ISJ Constanța spun că aceasta folosea copiuțe. Colegiul „Mircea cel Bătrân” este una dintre unitățile de învățământ de elită din România. […]
colegiul național mircea cel batran

V-ar putea interesa și: