Primăria Medgidia marchează Ziua Universală a Iei

primaria-medgidia-ziua-iei-1

Primăria Municipiului Medgidia organizează miercuri, 24 iunie 2020, un eveniment cu prilejul Zilei Universale a Iei.

Cu această ocazie vor avea loc o expoziție de ie românească, dar și una de obiecte artizanale. În plus, vor participa mai mulți invitați speciali.

Evenimentul începe la ora 10.00, în Parcul 1 Mai.

Reper identitar, ia este sărbătorită, începând cu anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene. Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești. Redescoperită permanent, reinvestită cu semnificații, ia a stârnit întotdeauna fascinație. Nu întâmplător, Henri Matisse a reprodus ia în cunoscuta pictură ‘„La blouse roumaine”, iar Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion au surprins frumusețea și varietatea cămășii populare feminine în tablourile lor. Ziua Universală a Iei a debutat la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”, fiind preluată cu succes de comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe, din 48 de ţări.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Un elev de la Coegiul „Mircea cel Bătrân”, dat afară din Bacalaureat pentru a că a fost prins copiind

Mon Jun 22 , 2020
Un elev de la Colegiul „Mircea cel Bătrân” din Constanța a fost dat afară din Bacalaureat pentru a că a fost prins copiind de către profesorii din clasă. Reprezentații ISJ Constanța spun că aceasta folosea copiuțe. Colegiul „Mircea cel Bătrân” este una dintre unitățile de învățământ de elită din România. […]
colegiul național mircea cel batran