Primăria Ovidiu a atras fonduri europene de 390 de euro pe cap de locuitor

George Scupra, primarul din Ovidiu, fonduri europene
George Scupra, primarul orașului Ovidiu, a demonstrat că autoritățile locale pot atrage fonduri europene pentru proiecte care să îmbunătățească viața locuitorilor

Primăria Ovidiu a atras în anul 2018 fonduri europene de peste 4,8 milioane de euro, ceea ce înseamnă peste 1.837 de lei, adică circa 390 de euro pe cap de locuitor, potrivit calculelor realizate de publicația Constanța 100%.

Am cerut o situație de la reprezentanții autorităților locale pentru a vedea care este stadiul implementării acestora și câți bani au fost atrași. Primăria Ovidius are în derulare cinci proiecte importante finanțate cu fonduri europene.

Cel mai important proiect cu fonduri europene derulat de Primăria Ovidiu este conservarea, reconstruirea parțială și punerea în valoare pentru integrarea turistică a Castrului Roman din localitate. Este un proiect în valoare totală de 14.110.568 lei, finanțat prin Programul Operațional Regional (POR). Valoarea nerambursabilă a proiectului, deci, practic, banii europeni obținuți gratuit, este de 13.617.293 lei. Proiectul se derulează în perioada 17 iulie 2018 – 28 februarie 2022. Detalii despre proiect puteți citi AICI.

castrul roman primaria ovidiu
Castrul roman – așa va arăta după reabilitare

Al doilea proiect ca valoare este denumit „Zona de relaxare și de agrement” și presupune construcția unui spațiu unde locuitorii din Ovidiu, dar nu numai, își pot petrece timpul liber. Valoarea totală este de 6.425.304 lei, din care suma nerambursabilă este de 5.524.030 lei. Perioada de derulare este 24 aprilie 2018 – 30 aprilie 2020.
Pentru detalii, dați click AICI. Ambele proiecte sunt, așadar, în curs implementare.

parc ovidiu primaria ovidiu
Parcul din Ovidiu va fi o adevărată oază verde de relaxare

Tot pe POR, primăria condusă de George Scupra a depus un proiect care vizează construirea unui imobil cu parter și etaj, cu destinația creșă cu program prelungit. Proiectul este în stadiul de precontractare.

Alte două proiecte europene au fost depuse în cadrul programului de cooperare teritorială România Bulgaria, unul dintre ele fiind deja finalizat, în data de 7 decembrie 2018. Este vorba despre „Learn, Listen, Educate and Read in a Network”, un proiect educațional în valoare de 34.881 de euro, din care valoarea nerambursabilă a fost de 29.659 de euro. Grupul ţintă al proiectului a fost format din 250 de elevi, cei 50 de elevi reprezentând oraşul Ovidiu fiind înscrişi din clasele IX-X din cadrul Liceului Tehnologic „Ion Podaru”.

Al doilea proiect, care se află în implementare, se numește „Integrated Rrisk management and efficient reactions of authorities for civil safety”, în valoare de 420.987 de euro, din care banii gratis sunt 357.762 de euro. Proiectul va fi terminat până cel târziu pe 23 iulie 2020. Printre altele, acesta prevede achiziția unei mașini de pompieri, a unei ambulanțe, a unei ambarcațiuni și a unui microbuz de 13+1 locuri, care vor fi folosite pentru situații de urgență.

Proiectele europene din Ovidiu au atras și atenția Comisiei Europene, care a publicat, anul trecut, pe pagina oficială de internet, nu articol preluat din publicația Constanța 100% referitor la proiectele cu fonduri comunitare derulate în localitate. Îl puteți citi AICI.

În total, proiectele europene atrase de Primăria Ovidiu se ridică la peste 22,67 milioane de lei, adică circa 4,8 milioane de euro.

Potrivit celui mai recent recensământ, UAT Ovidiu avea circa 12.342 de locuitori. Un calcul simplu arată că fondurile europene atrase se ridică la peste 1.837 de lei pe cap de locuitor, adică aproximativ 390 de euro.

Ca să vă dați seama cât înseamnă această cifră, să facem o comparație cu municipiul Constanța. Primăria Constanța a atras, în 2018, fonduri europene de 28 milioane lei, potrivit datelor comunicate către Constanța 100%, adică aproximativ 5,95 milioane de euro. La un număr oficial de 254.693 de locuitori, potrivit aceluiași recensământ, acest lucru înseamnă, în medie, 23 de euro pe cap de locuitor. Subliniem, însă, că în cazul municipiul Constanța vorbim despre fonduri atrase efectiv pe parcursul anului 2018. Detalii AICI.

Școli și drumuri construite cu bani de la guvern

De asemenea, Primăria Ovidiu a semnat și două contracte importante pentru comunitate cu bani de la Guvernul României, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II.

Primul se referă la construirea unui imobil pentru grădinița și școala generală din satul Poiana, un proiect în valoare totală de 1.138.472 lei, care va fi terminat cel târziu în 2020.

Al doilea proiect are ca scop reabilitarea și modernizarea străzilor în aceeași localitate. De data aceasta, vorbim despre un proiect de o valoarea mult mai mare, de 5.804.621 de lei, care trebuie finalizat, de asemenea, cel mai târziu în anul 2020.

Aceste proiecte mai aduc circa 1,47 milioane de euro în localitate.

„Chiar dacă orașul este condus de un primar PNL și guvernul de PSD, aceste reușite arată că atragerea de fonduri europene nu ține neapărat de politică, ci de profesionalismul celor care conduc primăriile.”

Cristian Hagi

În total, fondurile europene și guvernamentale atrase de Primăria Ovidiu în anul 2018 se ridică la circa 6,3 milioane euro.

Dacă raportăm această sumă la numărul de locuitori, rezultă că anul trecut au fost atrase fonduri europene și guvernamentale de peste 510 euro pentru fiecare persoană.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

One thought on “Primăria Ovidiu a atras fonduri europene de 390 de euro pe cap de locuitor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Peste 70% din cei care au răspuns la „Întrebarea zilei” nu sunt de acord cu plata parcării în City Mall

lun feb. 4 , 2019
Peste 70% din cititorii Constanța 100% care au răspuns la „Întrebarea zilei” nu sunt de acord cu plata parcării în City Mall. Mai exact, împotriva acestui lucru au votat 580 de persoane, adică 72% din numărul total, de 806 de voturi. Pentru au votat 161 de persoane, adică 20%. 65 […]

V-ar putea interesa și: