Primăria Peștera va deveni independentă energetic

Comuna Peștera va deveni în scurt timp independentă energetic.

Așa cum anunțam recent, după ce a construit o școală de la zero, după ce a introdus rețea wi-fi în comună, după ce le-a oferit nenumărate facilități locuitorilor (vă aduc aminte numai bicicletele și tabletele dăruite tuturor copiilor, de ziua lor), primarul Valentin Vrabie are o nouă idee excelentă pentru oamenii din localitate.

În zonă au venit mai mulți investitori privați, să profite de pe urma reliefului și mai ales a faptului că vântul bate foarte bine. De altfel, șefului celei mai mare companii energetice din Austria, grupul Verbund, spunea că în întreaga Dobroge vântul bate la fel de bine ca în Marea Nordului. Au construit 30 de eoliene, de pe urma cărora bugetul local primește ceva bănuți.

Valentin Vrabie s-a gândit însă ce e bun pentru investitorii privați e bun și pentru locuitori. Zis și făcut. Specialiștii din comună s-au apucat să scrie un proiect pentru accesarea de fonduri europene. Vor să construiască o centrală eoliană care să aparțină comunei.

”Suntem la faza autorizației de construire. Sperăm să ne apucăm de lucru cât mai curând, în toamna aceasta”, a precizat primarul pentru www.ct100.ro. Lucrările efective vor dura circa o lună. Eoliana va avea o putere de 1,5 megawați. ”Puterea este de ajuns pentru a acoperi toată energia necesară pentru iluminatul public, curentul pentru apă, pentru dispensar, școli, pentru tot ce înseamnă instituție publică. În plus, trecem toate centralele pe curent electric, nu le mai ținem pe gaz sau combustibil solid. Comunitatea va avea un beneficiu: nu vom mai cheltui miliarde de lei anual, iar banii economisiți îi vom folosi pentru altceva”, a spus Valentin Vrabie.

Investiția totală este de două milioane de euro, din care comuna Peștera cofinanțează cu 2%. Cu toate cheltuielile adiacente, vorbim despre o investiție de circa 20.000 de euro din partea administrației locale. Anual însă, primăria plătește circa 50.000 de euro numai pentru factura de iluminat public, ceea ce înseamnă că investiția va fi recuperată în doar câteva luni.

 

One comment

  • Verbund nu a construit 30 de eoliene la Pestera!!! Bugetul local primeste “ceva banuti” deoarece EDP Renewables a construit 30 de eoliene la Pestera!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.