Primarii din municipii cer guvernului să asigure banii pentru funcționarea centrelor de vaccinare

vaccinare-covid-constanta-18

Asociaţia Municipiilor, condusă de liberalul Emil Boc, solicită Ministerului Sănătăţii, condus de Vlad Voiculescu (USR-PLUS), asigurarea resursei financiare pentru organizarea, dotarea şi operaţionalizarea centrelor de vaccinare precum şi pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, considerând că ministerul trebuie să îşi asume şi responsabilităţi, nu doar să transfere atribuţii către administraţia locală.

„Având în vedere prevederile proiectului Ordonanţei de urgenţă iniţiat de către Ministerul Sănătăţii cu privire la unele măsuri pentru organizarea, dotarea şi operaţionalizarea  centrelor de vaccinare, precum şi pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, Asociaţia Municipiilor din România: 1. Constată ignorarea de către Ministerul Sănătăţii a principiului potrivit căruia nici o alocare de atribuţii în sarcina administraţiei publice locale să nu fie realizată fără o alocare financiară corespunzătoare! 2. Solicită Ministerului Sănătăţii asigurarea resursei financiare aferente pentru organizarea, dotarea şi operaţionalizarea  centrelor de vaccinare precum şi pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, indiferent de locaţie”, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Primarii de municipii explică faptul că, potrivit art. 6 din proiectul OUG, pentru funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, din bugetul autorităţilor administraţiei publice locale se asigură fondurile necesare asigurării finanţării următoarelor categorii de cheltuieli: pentru organizarea, dotarea şi operaţionalizarea centrelor de vaccinare; pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate cu această destinaţie în alte locaţii în afara unităţilor sanitare.

„Asociaţia Municipiilor din România a susţinut şi susţine principiul european al subsidiarităţii, potrivit căruia decizia trebuie să fie luată de către autoritatea administraţiei care se află cel mai aproape de cetăţean, cu descentralizarea şi alocarea resurselor financiare aferente”, precizează reprezentanţii asociaţiei.

De asemenea, argumentul în favoarea solicitării ca Ministerul Sănătăţii să asigure resursele financiare aferente centrelor de vaccinare este şi acela că bugetele administraţiilor publice locale se vor adopta la 45 de zile de la adoptarea legii bugetului de stat pentru anul 2021 ( el mai probabil martie, aprilie, 2021). Cheltuielile aferente procesului de vaccinare  transferate fără resursă financiară în sarcina administraţiilor publice locale vor împiedica administraţiile locale să asigure finanţarea corespunzătoare a altor obligaţii şi servicii legale oferite cetăţenilor, mai spun.

„Asociaţia Municipiilor din România reafirmă implicarea pragmatică a primarilor în susţinerea şi operaţionalizarea procesului de vaccinare pe care îl consideră de interes naţional, de protejare a sănătăţii publice şi extrem de important în procesul de revenire la starea de normalitate pe care am avut-o înainte de pandemie. Dar, în egală măsură, solicită Ministerului Sănătăţii asumare de responsabilităţi, nu doar transfer de atribuţii către administraţia locală, fără asigurarea resursei financiare aferente”, conchide AMR.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Felicia Ovanesian și-a început, deja, campania electorală pentru 2024?

Sat Jan 9 , 2021
Felicia Ovanesian, noul city manager al municipiului Constanța, pare că taie și spânzură în Primăria Constanța, asumându-și rolul de lider. Și-a început deja campania electorală pentru o viitoare candidatură la funcția de primar, în 2024? Așa se pare, deși mai e cale lungă de bătut până acolo. Primul semn este […]
Ce atribuții și ce salariu are city managerul municipiului Constanța, Felicia Nadina Ovanesian DOCUMENT