Primarul Constanței a prezentat o ecuație fără soluție: 150.000 de mașini, 30.000 de locuri de parcare. Trei lucruri pe care nu le spune

parcare-primaria-constanta-2
Intrarea în parcarea Primăriei Constanța este blocată de o barieră

Nu numai în Constanța, ci în majoritatea orașelor lumii, traficul este una dintre cele mai mari probleme. Fie că vorbim de orașe foarte bogate, care au investit imens în transportul în comun și au impus restricții dure autoturismelor personale, fie că vorbim despre unele mici și sărace, aglomerația de pe șosele este nelipsită.

Numărul mare de mașini înseamnă și o nevoie la fel de mare de locuri de parcare. În acest domeniu, lucrurile se complică. Pur și simplu nu există spațiu și/sau bani pentru a construi un loc de parcare pentru fiecare mașină. Și, chiar dacă ar exista și s-ar crea, acest lucru ar duce la apariția mai multor mașini.

La trei ani de la preluarea mandatului de primar, Vergil Chițac recunoaște că lipsa locurilor de parcare este una dintre problemele cele mai intens discutate în rândul constănțenilor.

„În anul 2010 erau înregistrate la SPIT 96.000 autovehicule, iar în prezent numărul lor se apropie de 150.000. În municipiul Constanța, în momentul de față, avem circa 30.000 locuri de parcare, iar deficitul este de 1 la 5. Este evident, așadar, că nu beneficiem nici de spațiul, nici de bugetul necesar construirii a încă 120.000 de locuri de parcare.”, a precizat acesta, pe pagina sa de Facebook.

În acest context, primarul spune că amenajarea de noi locuri de parcare a fost o prioritate a mandatului meu.

„Există foarte multe solicitări din partea cetățenilor. Facem eforturi să identificăm terenuri pe care să facem noi locuri de parcare. Ca dovadă a implicării noastre, pot spune că în perioada 2021-2023, în urma lucrărilor de regenerare/reconversie urbană, am creat 7000 noi locuri de parcare.”, a adăugat primarul.

Cifra este contestată de Felicia Ovanesian, ex city-manager:

„7000 de locuri de parcare….. Să ne spună unde și câte în fiecare locație. Nu există așa ceva. Nici dacă le numără pe cele făcute cu dedicație pentru investitorii imobiliari! Cum este cel din zona Campus-Universitate!”

Vergil Chițac a subliniat că, potrivit statisticilor, mai bine de jumătate dintre autoturismele care circulă în oraș sunt folosite de o singură persoană.

„Avem un proiect cu finanțare de la BERD pentru patru parcări supraetajate. Alte două le vom face cu alt tip de finanțări. Am un plan de extindere a parcărilor existente prin sistematizare. Totuși, sunt un om onest și nu pot face promisiuni nerealiste. În situația dată nu putem face minuni.”, a conchis primarul.

Vergil Chițac nu vă spune întsă trei lucruri.

1: Nu vă spune că el are domiciliul în Eforie și că vine cu mașina la muncă în fiecare zi. Cel mai probabil, singur. Și nu vă mai spune că are un loc de parcare gratuit în fața primăriei. Nu vă spune nici că, în urmă cu trei ani, a promis că va face parcarea din fața primăriei accesibilă pentru toți șoferii, dar cu plată (detalii AICI). Exact așa cum a făcut colegul său din Oradea, Ilie Bolojan.

2: Nu vă spune nici că a promis în campanie că va construi parcări subterane și că fiecare constănțean va avea un loc de parcare la o distanță de cel mult 500 de metri de locuință sau de locul de muncă.

3: Nu vă spune că, în ciuda apetitului pentru transport în comun, toate orașele europene care se respectă au parcări imense subterane. Un exemplu, aici: Parcările din Bruges și minciunile primarului Constanței

OPINIA AUTORULUI

Este important ca cei care au puterea să găsească soluții să știe exact care sunt problemele. Dacă tu ai loc de parcare gratuit, păzit de gardieni, probabil vei fi mai puțin empatic cu cei care dau zeci de minute ocol pentru a găsi unul. Dacă ai fi în situația lor, poate că mentalitatea ar fi alta.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

21 comentarii la “Primarul Constanței a prezentat o ecuație fără soluție: 150.000 de mașini, 30.000 de locuri de parcare. Trei lucruri pe care nu le spune

 1. Primarul municipiului Constanța Vergil Chitac a rezolvat în 4 ani cât toți primarii din ultimii 35 de ani . Vă rog să aveți răbdare să se termine toate lucrările începute și atunci să comentați. Sunt foarte mulțumit de dl. Primar Vergil Chitac.

  1. Esti multumit pentru ca a cumparat de la tine stalpii, pavelele, bordurile, indicatoarele rutiere? Esti multumit ca a stat bd Lapusneanu din feb. pana in nov 2023 decopertat? Esti multumit ca acelasi bd a ramas din trei cu doua benzi de circulatie si cu un permanent ambteiaj? Esti multumit ca nu l ai vazut niciodata pe chitac cu bicicleta, trotineta sau cu transportul in comun? Esti multumit ca va ingradi parcul de la gara mai ceva ca o puscarie? Esti multumit cu giratoriul de la oxford si ca de la city mall pana la papadie nu poti sa faci stanga sa intri in cartier sau sa intorci catre gara? Esti multumit de sensurile nice din oras si de cele din Tomis nord, unde trebuie sa ocolesti tot cartierul sa ajungi acasa? Esti multumit ca pe drumurile europene(portiunile de iesire din Constanta catre Ovidiu si Valu) se circula cu 59km/h? Esti multumit ca a adus un container fara autorizatie de functionare si se lauda ca a construit un spital? Si ar mai fi ca ar trebui sa scriu pana maine…

  2. Băi dă-o dracu de treabă,Vergil Judeci o carte după coperti, bulevarde întregi fara rețea pluvială,trotuare noi facute peste conducte de apă de peste 60 de ani, praf în atmosfera, pe mașini sî în plămînii nostri la greu.De parcări sa comentat la greu….sigur nu esti sosia?

  3. Hopa! Au apărut și aici postacii cu simbrie? Postacule care ești tu postac, ia de te uita ce promitea amiralul în campanie, aduna, trage linie și vezi dacă iese pe plus! Ce zici?

   1. un loc bun de parcare subterana,la intelegere cu proprietarul ,ar fi suprafata ingradita de pe Bdul Mamaia,langa acel mini peco de gaz,unde se intra pe Mihai Viteazu.cateva etaje subtarane ,zona este perfecta!2 strazi laterale lui se infunda in bulevard

  4. Poate nepoții Că tu și Chita oricum nu apucați să vedeti terminate ,,Demolările ”pe care le numiți ,,Proiecte ”

  5. Nu mai bate campii, ca orasul este un dezastru. In tot mandatul astuia a fost un perpetuu santier, plin de noroi si gropi.

 2. Ce minciuna sfruntata. Numai pe Lăpușneanu au desființat câteva mii de locuri de parcare amplasand stâlpii de iluminat pe carosabil și nu între copaci,reducând și numărul de benzi pentru automobile….Hoți ordinari ,merg pe mana proiectelor făcute de cei care câștigă și licitațiile…Abuz cras în serviciu ,pușcăria lui Udrea sa – i aștepte

 3. Lasa ca i trimite pe comunitari sa ne amendeze.In mintea Amiralului,trebuie saluam masinile in casa.Ei sunt incompetenti ,nu fac un loc de parcare ,dar ne amendeaza tot pe noi

 4. face totul pe invers. Nu gasesti in toata primaria o minte lucida.
  La banii cheltuiti, se construia un oras nou si civilizat.

 5. Nici cei cate fac blocuri in 2024 cu accordul Primariei nu au locuri de parcare!!!! La 8 apartamente sunt 4-5 locuri si alea in fata blocului construit fara pic de spatiu verde!!!!! Rusine Domnule Primar si sper sa nu reusiti si la alegerile viitoare ! Din partea mea nu aveti votul pe care vi l-am dat data trecuta!!! Apropo constructia este in Cartierul Compozitorilor pe str Dumitru Kiriac colt cu Alexandru Bogza!!!!!!!

 6. Off, cate minciuni electorale. A uitat ce a promis acum 4 ani. Mai vrea un mandat? Tupeu cat China.
  Uita sa spuna ca nu a facut dreptate cu regulamentul de parcare incat persoane ce au avut 5 ani un loc parcare sa nu mai aiba dreptul. Si nu, sa nu-l ia tot altcineva de la același apartament. Am obosit sa vad aceiasi pilosi, sot sotie, avand locuri de parcare pe pile. Si ca chiriașii au dreptul sa parcheze ca deh proprietarul le plătește locul. Iar eu de 14 ani nu reușesc sa am un loc de parcare in fata blocului meu.

 7. Nu mă miră că ne minte…pentru a face parcări și a încasa bani la buget ,la blocul meu spațiul verde nu mai exista,cel de sub balcoane ,primăria a facilitat improvizarea unei parcări chiar sub balcoane ,deja un vecin și-a adjudecat un loc de parcare .
  Dispare spațiul verde..apar parcările improvizate.
  Au dat autorizație de parcare pentru prima mașină,vor urma și altele cu siguranță, fără a verifica unde este această parcare.
  Halal primărie…halal primar…
  Așa ne trebuie dacă s- a votat o persoană care nu doarme ,nu locuiește în ” casă” noastră.

 8. Totul e minunat, e fabulos, e incredibil!
  Un pic mai multă pășune cu gardul aferent, dacă tot se insistă în a ne întoarce în epoca medievală, să avem cu ce hrănii căluții…
  Că dacă se tot fac supermarketuri în mijlocul orașului trebuiesc aprovizionate. Dar totul este minunat în orașul „lui”… că al nostru nu mai este din păcate!

 9. Acest „amiral” este un mare mincinos și șarlatan! Sper ca populația Constanței să nu mai fie păcălită pentru a-l vota din nou…

 10. Ne-a lămurit dl Chițac. Să stea la el, la Eforie. Să vină alt primar. Poate va fi mai bine și pentru noi, cei fără locuri de parcare și sătui de fake news. Suntem mai mulți cei nemulțumiți decât cei ca dl care a scris aici primul și singurul comentariu favorabil. Dacă mergem la vot, ii dovedim. Să vină oameni competenți. Adio, dle Chițac! Ne-ați dezamagit!

 11. Daca după alți primari a rămas cate un nume de cartier : Coiciu ,Anadalchioi,Mazăre după asta v a rămâne excavatorul galben și prostia care l a făcut celebru….a făcut pt că a vrut proiecte și bani după Făgădău și dacă tot sunt Liberali la conducere i a deblocat banii din PNRR și PSdalt și alte programe din banii Europei dar daca îl pui să facă el ceva ….ioc….ai să fie serioși omul a prins un loc călduț in Armata Română a fost Comandantul Academiei sa și i a funcția de Admiral și atât asta daca avea o firmă o falimenta din primul moment….așa că la administrație lasă ți …..ducă se acasă la Eforie Nord …..sau pe unde o face vila acum după ce iese de la Primărie ….
  Problema că nu ai pe cine pune…..asta este …

 12. N-a făcut nici măcar un loc de parcare, doar a tras cu lavabilă pe străzi, pe asfaltul vechi și le-a numerotat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Se oprește apa pe mai multe străzi din municipiul Constanța pe 26 martie

lun mart. 25 , 2024
Echipele RAJA execută lucrări de sectorizare și montare a unor debitmetre la nivelul rețelelor stradale, în cadrul contractului –“Realizare cămine și instalație mecano hidraulică pentru modernizare și sectorizare pe rețele de distribuție apă – LOT 1, LOT 2, LOT 3”, din municipiul Constanța. Astfel, marți – 26 martie 2024, în intervalul […]
raja

V-ar putea interesa și: