Primarul Constanței, Decebal Făgădău, a declarat, astăzi, într-o discuție publică, faptul că municipiul Cluj este, în multe privințe, un model pentru el și pentru Constanța.
Mai multe, edilul s-a declarat bucuros de acest lucru.
„Mă bucur că sunt municipii în România care devin, așa, amiral al unui concept. Mă bucur că cel puțin pe transportul public electric, pe mobilitatea electrică, Clujul este aproape de zona de IT, de un mod de viață urban pe care să-l insuflăm și noi, celelalte orașe, tinerilor noștri, dar cu un echilibru.”, a afirmat Decebal Făgădău, la conferința „Inovație și soluții verificate pentru eficiență energetică”.
Discursul primarului constănțean a vizat eficiența energetică în municipiu și a explicat de ce Constanța a ales autobuze diesel, și nu electrice, ca în Cluj.
„Toată lumea spune autobuze electrice, dar noi suntem pregătiți pentru autobuze electrice? Este vreun oraș cu adevărat adaptat la o flotă 100% electrică? Este eficient din punct de vedere economic? Ne permitem noi? Oricine și-ar dori să-și schimbe bobocica din 73 cu cel mai noi model de Tesla, dar asta presupune nu doar reducerile la impozit, facilitatea verde pe care o acordă autoritatea locală, presupune o mulțime de alte lucruri: servisare, competențe, stații de încărcare, un anumit tip de comportament, locuri de parcare dedicate astfel încât să încurajeze această industrie. Și atunci, pentru că nu avem o dezbatere onestă despre ce este eficient economic și ce este eficient gândindu-ne la viitor, să ne încadrăm în țintele de emisii de CO2, ne-am angajat consultanți, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare. Ne-au prezentat două scenarii. Am ales primul scenariu, bazându-ne pe eficiența economică, în primul rând. Am ales ca două treimi din flotă, în prima etapă, să fie Euro 6 (n.r. diesel), iar o treime green. O treime, nu știu, electric, hibrid, LNG, hidrogen, iar municipiul Constanța este pe harta de hidrogen a Europei.”, a spus Decebal Făgădău.
Primarul a mai spus că dorește să facă ceva cu cele 180 autobuzele actuale, care vor fi înlocuite, și că își dorește să le transforme din diesel Euro 2 în autobuze electrice.
„Nu vreau să le arunc. Vreau, cu tehnologie românească, cu capabilități românești, poate încercăm măcar un pilot să-l transformăm într-un autobuz electric, că partea de refurbișare, mecanica, o schimbi. Important este, printr-un proiect pilot, scalabil, replicabil, care să ne lase nouă adevărata arhivă și moștenire: oamenii și încrederea în ei”, a spus primarul, care a fost aplaudat de participanți după această declarație.
Vă reamintim că, în Cluj, Compania de Transport Public a introdus în circulaţie 10 autobuze electrice, marcând o premieră în România. Vehiculele Solaris Urbino 12 electric au 12 metri lungime, o capacitate de 78 de locuri şi o autonomie de 105 kilometri, sunt dotate cu wi-fi, camere video de supraveghere, aer condiţionat şi podea joasă pentru persoanele cu dizabilităţi.
Compania poloneză Solaris a livrat primele 10 autobuze electrice în luna mai, iar în zilele următoare vor trimite încă unul. Primăria Cluj-Napoca şi CTP vor dispune până la finalul anului viitor de 41 de astfel de vehicule, următoarele 10 fiind aşteptate să sosească până în decembrie 2018. Valoarea celor 11 autobuze electrice este de 26.121.980,83 lei (fără TVA), sumă din care 85% reprezintă fonduri elveţiene nerambursabile, iar 15% aportul municipalităţii. Următoarele 30 vor fi cumpărate din fonduri puse la dispoziţia Clujului de Uniunea Europeană.
Primarul din Cluj vrea ca, până în 2025, tot transportul public din Cluj să fie electric.
Mai jos puteți urmări întregul discurs al primarului Decebal Făgădău, înregistrat de Primăria Constanța.