Primarul Constanței îl acuză pe Arhiepiscopul Tomisului de tendențiozitate și îl invită să desființeze biserica ridicată ilegal pe trotuar

Primarul Vergil Chițac, Arhiepiscopul ÎPS Teodosie și biserica de pe trotuar

Primarul Constanței, Vergil Chițac, i-a transmis o scrisoare deschisă lui ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, pe care îl acuză de tendențiozitate și îl invită să desființeze biserica ridicată ilegal pe trotuar.

Iată conținutul acesteia.

Stimate domnule Teodosie Petrescu, Arhiepiscop al Tomisului,


Au trecut 10 ani de la construirea ilegală și fără autorizație, pe spațiul public, pe trotuar, în zona Macul Roșu, a unui imobil în care funcționează improvizat un lăcaș de cult, biserica „Izvorul Tămăduirii”, numită de către constănțeni “biserica de pe trotuar”.
Instanța de judecată a decis definitiv „desființarea, de către Arhiepiscopia Tomisului, a lucrărilor de construcție realizate fără autorizație de construire la imobilul situat în Constanța, Bulevardul Tomis nr. 322, zona Macul Roșu, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”. După cum vă este cunoscut, sentința a fost pronunțată la 13 decembrie 2021, care este “data rămânerii definitive a hotărârii”, iar termenul de 90 de zile expiră astfel la 14 martie 2022.


Mai mult, prin decizie judecătorească rămasă definitivă în urma apelului înaintat de Arhiepiscopia Tomisului, instanța autorizează Primăria municipiului Constanța, “să desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire (…), în caz de neexecutare a obligației în termenul acordat, pe cheltuiala pârâtei”.


Constat că până în prezent nu au fost efectuate lucrările de desființare a acestei construcții realizate ilegal, iar din pozițiile exprimate public de către Dumneavoastră rezultă că nu aveți intenția de a pune în aplicare decizia instanței, creând premisele unui potențial conflict cu urmări nefaste pentru întreaga comunitate.


În acest context, am obligația, ca primar al municipiului Constanța, să vă înștiințez cu privire la consecințele neexecutării unei hotărâri judecătorești definitive și să vă atrag atenția că intrarea în legalitate și punerea în aplicare a acestei decizii, obligatorii pentru instituția pe care o conduc, se vor produce mai devreme sau mai târziu.


Nepunerea în aplicare a acestei decizii și tergiversarea intrării în legalitate pot conduce la degradarea imaginii Bisericii ca instituție și tensionarea relațiilor dintre comunitatea religioasă și restul cetățenilor acestui oraș.


Mizez pe buna credință a Dumneavoastră și a instituției pe care o conduceți pentru aducerea la îndeplinire a acestei hotărâri judecătorești. Recursul la soluții de forță, precum amenințarea potrivit căreia “preoții se vor închide înăuntru” în situația punerii în aplicare a deciziei, nu poate fi interpretat decât ca un îndemn la nesupunere și la încălcarea directă a legii, nu doar la nerespectarea ei.


Mă văd astfel nevoit să vă reamintesc totodată că „interesul comunității”, pe care îl invocați în dese rânduri, se bazează pe respectarea și aplicarea legii, aceasta având caracter obligatoriu și nediscriminatoriu pentru toți cetățenii țării noastre.


„Dreptul la libertate religioasă al enoriașilor”, pe care îl invocați în mod tendențios, nu poate fi corelat unui abuz instituțional în formă continuată, precum construirea ilegală a imobilului și perpetuarea utilizării acestuia ca spațiu impropriu pentru funcționarea unei biserici, mai ales că acest fapt nu face cinste imaginii Bisericii Ortodoxe Române în secolul 21 și sabotează chiar prestigiul ei.

Stimate domnule Teodosie Petrescu, Arhiepiscop al Tomisului,


Vă invit astăzi, public la responsabilitate. Vă invit să puneți în aplicare decizia definitivă a instanței judecătorești privind desființarea lucrărilor de construcție la imobilul din zona Macul Roșu, construit ilegal pe trotuar, la Bulevardul Tomis nr. 322.
Vă invit să participați la efortul de modernizare a orașului nostru și să deveniți un exemplu pozitiv pentru întreaga comunitate.
Vă invit să sprijiniți efortul nostru comun de respectare și aplicare a legii, fără discriminările și cutumele locale specifice de evitare a acesteia, care ne lasă mereu la periferia civilizației.
Vă invit să găsiți formulele concrete optime pentru nevoile spirituale ale comunității locale, pe care pretindeți că le aveți în vedere, utilizând în mod creativ resursele existente ale Arhiepiscopiei.


Avem încredere că vă veți respecta propriile angajamente („Biserica va respecta legea”) față de enoriași și față de comunitate și că nu veți pune mai presus de lege ceea ce nici textele sacre nu au făcut-o vreodată. În caz contrar, vor avea de suferit tocmai aceia pe care pretindeți că îi apărați.

Cu stimă,
Vergil Chițac
Primarul Municipiului Constanța”

„Nu cred că are cineva curajul să dărâme #biserica.” Acesta este răspunsul lui ÎPS Teodosie referitor la decizia instanței referitoare la biserica ridicată fără autorizație în Tomis Nord, dat încă din decembrie 2021.

Reamintim că, pe 13 decembrie, Tribunalul Constanța a decis că biserica „Izvorul Tămăduirii” construită la marginea trotuarului de pe Bulevardul Tomis din municipiul Constanţa, trebuie demolată.

„Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Primarul municipiului Constanţa în contradictoriu cu pârâta Arhiepiscopia Tomisului. Obligă pârâta să desfiinţeze lucrările de construcţie realizate fără autorizaţie de construire la imobilul situat în Constanţa, B-dul Tomis nr. 322, zona Macul Roşu, jud. Constanţa, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, spun magistraţii.

De asemenea, judecătorii autorizează primăria să desfiinţeze lucrările de construcţie realizate fără autorizaţie în cazul în care Arhiepiscopia nu pune în aplicare sentinţa în termenul acordat. Cheltuielile de demolare vor fi suportate de Arhiepiscopia Tomisului.

Conform Arhiepiscopiei Tomisului, biserica din zona Macul Roşu a fost ridicată imediat după venirea ÎPS Teodosie în Constanţa. În anul 2002, s-a construit aici un „paraclis de lemn, cu o lungime de 21 de metri şi o lăţime de 7 metri”. Biserica este cunoscută ca „biserica de pe trotuar”, fiind una dintre mai multe locaşuri de cult construite de Arhiepiscopie fără nicio autorizaţie.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Primarul Constanței îl acuză pe Arhiepiscopul Tomisului de tendențiozitate și îl invită să desființeze biserica ridicată ilegal pe trotuar

  1. Domnule Primar ,ar fi cazul sa incepeti cu eliberarea trotuarului de pe str.Eminescu (intre Inspectoratul scolar si zorile ).Banuiesc ca nu s-a transformat LEGAL intr-o zona agricola (s-a pus pamant deasupra trotuarului de cativa ani de zile ).Pietonii circula pe carosabil pe o strada cu mare trafic auto .Cine este tendentiosul care face misto de primaria orasului ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cinci șoferi români și unul străin s-au ales cu dosare penale

lun feb. 14 , 2022
Polițiștii rutieri din Constanța au întocmit, ieri, șase dosare de cercetare penală. Iată ce probleme au descoperit. La data de 13 februarie a.c., în jurul orei 8.10, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au identificat un tânăr, de 18 ani, cetățean străin, care a condus un autoturism pe DN 2, în […]

V-ar putea interesa și: