Primarul Constanței nu vede o problemă în faptul că Spitalul de Infecțioase este închis de luni bune. Un medic îi explică punctual, ca unui copil de grădiniță

Cora Maxim-Mitroi versus Vergil Chițac

Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, aflat în subordinea primăriei, este închis de anul trecut. Primarul Vergil Chițac a anunțat de două ori redeschiderea acestuia, dar ambele termene au fost ratate. Acum este auzit din ce în ce mai des întrebându-se de ce ar fi o problemă că nu s-a deschis spitalul câtă vreme nici în Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” Balș, din București, corpul de clădire afectat de incendiu nu s-a deschis decât după circa un an.

Doctorița Cora Maxim-Mitroi i-a explicat, din nou, public, așa cum îi explici unui copil de grădiniță, de ce spitalul din Constanța trebuie redeschis și de ce comparația cu București este cu totul neavenită.

Iată ce spune:

„În București dacă s-ar fi închis pour toujours pavilionul afectat, bucureșteanul cât și angajatul aveau unde să-și facă treaba căci Balșul în totalitate are peste 700 de paturi!

Bucureșteanul chiar are de unde alege ca să iși trateze boala infecțioasă. Că are două spitale de infecțioase. Iar oamenii care lucrau în pavilionul afectat au fost mutați în aceeași curte la pavilioanele alăturate! Deci nici angajații nu au fost afectați și nu au fost trimiși să facă naveta cum se petrece la noi (la Medgidia, Agigea).

Acum ați înțeles, domnule primar sau trebuie să vă desenez?!

La noi în sătuc, odată închis spitalul de infecțioase, salutis!

Cam toate bolile nasoale care ar fi trebuit să fie tratate la spitalul de infecțioase au cam ajuns la județean!

Ca de ex: malaria, clostridiile, sepsisurile, aspergiloza, meningitele și mai nou, chiar și febra tifoidă! Da, da…ați citit corect….Febra tifoidă venită din Madagascar a fost tratată tot în județean și nu în spital dedicat cu circuite epidemiologice dedicate.

Nu s-a auzit de caz pentru că a fost gestionat de infecționistul detașat care e pupila actualei managere interimare….și s-a tăcut în stilul caracteristic promovat de acest management.

Acum ați înțeles că spitalul vechi, cum îi ziceți dvs, îsi are utilitatea lui?!

Omul ăsta cu febră tifoidă unde se duce la control, acum că a fost externat din județean? Pe dreapta? Pe stânga? Meningita s-a trimis la oraș (a se citi București). Știu că avem alte probleme acum: cu războiul, cu uleiul, cu prețurile care explodează la toate…dar vă rog să nu uitați și vă reamintesc tuturor că avem nevoie de acest spital DESCHIS!!

Am priceput…nu e treaba dvs ca autoritate publică locală, dar managementul interimar, dar consiliul de administratie al spitalului, susținute de dvs, politic, ce părere au domniile lor că s-a pus lacătul pe instituția noastră?! Până când mai pasează pisica în curtea DSPului?! Păi DSP ul a cam întrebat, înainte de a ridica autorizația de funcționare, cam unde se mai poate lucra în spital și onor cei de la conducere (a se citi manager interimar si C.A.) au spus că nu își asumă nicio părticică din spital ca fiind funcțională!! Deși la Piatra Neamț s-a lucrat în restul clădirii și s-a dezafectat doar etajul unde s-a petrecut incendiul. La fel și la infecțioase Ploieși! Nu s-a inchis decât zona afectată! Numai Constanța e mereu altfel (a se citi greșit)!!!

Deci aștept un răspuns! Cine a închis spitalul??

Când ar fi trebuit să fi fost exploatat faptul că existau 2 (DOUĂ!!) corpuri de clădire unite și ar fi putut bine mersi să se sigileze si dezafecteze numai clădirea cu TI (fără “A” că nu făceau operații și anestezii ca să-i ziceți ATI)!! Și puteați să puneți liniștiți și lift și ce mai voiați dvs…

Chiar nimeni nu se sesizează că închiderea spitalului în totalitate a fost un abuz fără margini?

Chiar nimeni nu e tras la răspundere?

Pentru că odată închis…a-l redeschide presupune o întreagă telenovelă, respectiv impunerea de către DSP a respectării normelor de 2022…ca și cum facem un spital NOU! Dar numai nou nu e!!

Și mai aflăm de la domnul primar că numai cu ajutorul comunității private din Cța s-a putut face și puținul care s-a făcut!! Pe bune?! Păi nu ați zis că primăria a investit o groază de bănet în spital? A investit sau nu?

V-am zis că-s ca picătura chinezească?! (Să știți că așa mă lupt și pentru bolnavii mei, ca o leoaică! Am uitat că știți….) și o iau de la capăt și vă mai întreb: gresia și faința din anii 2000 nu puteau fi schimbate?!

În plus se mai petrece și cea mai mare nedreptate față de peste 50 de angajați temporari! Doar pentru că spitalul e închis, acești angajați sunt discriminați în comparație cu ceilalți angajați temporari de pe legea 55/2020 din celelalte spitale din oraș și din țară care sunt păstrați în acele instituții!! Pentru amărâții noștri nu s-a putut, lor li s-au desfăcut contractele de muncă deși dacă spitalul ar fi fost deschis, conform noii legi care a trecut de Camera Deputaților și urmează a fi promulgată și publicată în MO, trebuiau să rămână în spital până la 90 de zile, ulterior urmând a se organiza concursul de angajare pe post definitiv! Că d’aia au fost angajați de la început…că eram în deficit de personal…

(https://www.formaremedicala.ro/personalul-sanitar…/).

Acum când mai puțin de jumătate din paturi vor fi deschise, unde să mai fie și ei angajați?!

Câtă vreme nici definitivii nu avem unde să ne ducem de vinerea viitoare când ne expiră detașările! Ni s-a sugerat că și așa suntem obosiți și stresați, să ne luăm concedii! Dar până când? O zi, două, zece?!

Cred că sub presiunea angajaților, vor deschide până la urmă, cum, necum…cam cum au făcut și în Medeea, cu conferință de presă în stradă și cu schele și muncitori înăuntru! Dacă nu sunteți în stare de altceva, atunci e bine și așa!

Dar vă mai întreb ceva și termin pentru azi…o secție care avea înainte 55 de paturi și acum va avea 23 de paturi, care va fi normativul în ceea ce privește personalul medical?! Când eram înainte 5 doctori?! De câți veți avea nevoie acum??

Și de ce eu trebuie să îmi iau zile de concediu de odihnă că nu am unde să muncesc iar oameni apropiați dnei manager interimar, cărora nu li s-au mai prelungit detașările la Palazu, lucrează la Medeea?! Oare pentru că eu sunt conflictuală? Ca să citez din contemporani!

Nu, dnă manager, nu sunt câtuși de puțin conflictuală, ci doar spun lucrurilor pe nume, fără ascunzișuri și fără interese personale! Niciodată în ultimii 12 ani de când dvs sunteți în conducere (înainte director medical, acum manager interimar și probabil definitiv în curând) nu ați agreat meritocrația, dorința unora de a se autodepăși și i-ați taxat pe cei care nu vă erau subordonați în fapt și în gândire! Mea culpa….așa am fost educată! Să spun ceea ce gândesc! Și nu mă voi opri!”

Zen Residence
energia residenceOne thought on “Primarul Constanței nu vede o problemă în faptul că Spitalul de Infecțioase este închis de luni bune. Un medic îi explică punctual, ca unui copil de grădiniță

  1. Daca inchiderea Spitalului a fost ABUZ fara margini ,uciderea prin incendiere a peste 10 oameni a fost CRIMA cu margini mafiote (criminalul este inca cautat )

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Un elev din Constanța a câștigat un premiu important interpretând monologul „Păpuşa de cârpă” de Gabriel Garcia Marquez

Sun Mar 13 , 2022
Reprezentanții Colegiului Național de Arte „Regina Maria” din Constanța au anunțat azi, 13 martie, că în februarie 2022, a avut loc Concursul Naţional „Arta sufletului”, organizat de Asociaţia Culturală „Do Art” Oradea. Competiţia s-a desfăşurat pe mai multe secţiuni, printre care şi teatru, desfăşurându-se on-line. Concursul s-a adresat tuturor elevilor […]
Irimia-Bogdan