Primarul Constanței și consilierii locali au încălcat Constituția, Codul Administrativ și Noul Cod Civil

Primarul Constanței și consilierii locali au încălcat Constituția, Codul Administrativ și Noul Cod Civil

Pare incredibil, dar e adevărat: primarul Constanței, Vergil Chițac, a propus consilierilor locali, și aceștia au votat, trei hotărâri care încalcă legea! Spre norocul lor, Prefectura Constanța, care dă aviz de legalitate proiectelor, a sesizat acest lucru și transmis o adresă primăriei, în care scrie, ca la școală, ce au greșit și ce trebuie să facă pentru a îndrepta greșeala (și, implicit, pentru a scăpa de eventuale probleme penale în viitor). Prima hotărâre se referă la acordarea unui teren Registrului Auto Român și a fost votată de consilierii PNL și USR PLUS, a doua se referă la preluarea în domeniul public al statului a Portului Tomis și lacului Tăbăcărie și a fost votată de consilierii PNL, PSD și USR PLUS.

Primul caz, care încalcă și Constituția, și Codul Administrativ și Noul Cod Civil, a pornit de la o declarație a city managerului Constanței, avocata suspendată Felicia Ovanesian. Pe 14 ianuarie 2021, aceasta spunea că va construi un parc în locul actualului Registru Auto Român. Pentru a face acest lucru, trebuie să mute RAR-ul, care funcționează pe strada Eliberării, pe un teren pentru care plătește chirie la CT BUS. Primarul Vergil Chițac a declarat că însuși directorul RAR la nivel național a cerut mutarea, pentru că acolo e o zonă de blocuri și activitatea RAR influențează negativ. Mutarea în acel spațiu s-a făcut pe timpul când Constanța era condusă de Decebal Făgădău și Dumitru Babu, cărora nu le-a prea păsat de consecințele asupra locuitorilor. De fapt, ca să fim sinceri, i-a durut în cot.

La câteva săptămâni de la declarația Feliciei Ovanesian (făcută pe Facebook, e drept, pentru prietenii săi), primarul Vergil Chițac a propus, iar consilierii locali PNL și USR PLUS au votat pentru (cei PSD au votat împotrivă) ca RAR să primească în folosință gratuită un teren pe strada Industrială nr. 10. Președinte de ședință a fost Mirela Garip, USR, care semnează hotărârea, contrasemnată de secretarul general Georgiana Gospodaru.

Prefectura Constanța a trimis o notă primăriei, pe 16 martie 2021, în care spune clar: „Consiliile locale hotărăsc, în condițiile prevăzute în partea a V-a a Codului Administrativ, ca bunurile ce aparțin domeniului public și privat , local sau județean, după caz, să fie date în folosință gratuită instituțiilor de utilitate publică. Inclusiv art. 349 din Codul Administrativ face precizări cu privire la obligațiile instituției de utilitate publică beneficiară.

Art. 136 alin.4 din Constituția României dispune: „Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condițiile legii organice, ele pot fi date în administrarea regiilor autonome ori instituțiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosință gratuită instituțiilor de utilitate publică”. Potrivit prevederilor art 847 alin 1 din Noul Cod Civil, actualizat, „dreptul de folosință asupra bunurilor proprietate publică se acordă, cu titlu gratuit, pe termen nelimitat, în favoarea instituțiilor de utilitate publică.”

E clar, nu? O spun și Codul Administrativ, și Noul Cod Civil, și Constituția României.

Ei bine, Registrul Auto Român nu este o instituție de utilitate publică, ci o „persoană juridică care funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară.” Cu alte cuvinte, este nelegal să primească un teren spre folosință gratuită de la Consiliul Municipal.

Niciun un consilier municipal nu a știut asta, nici primarul, nici membrii din echipa sa.

În viitoarea ședință de consiliu local, primarul a propus o hotărâre prin care să anuleze hotărârea inițială din februarie. Raportul prin care se anulează hotărârea din februarie, întocmit de Direcția Patrimoniu și Cadastru, nu este semnat de directorul Direcției, Ion Cătălin Cucoară, ci de directorul executiv adjunct, consilierul juridic și persoana care l-a întocmit.

Vor să preia Portul Tomis și Lacul Tăbăcărie. Tot nelegal

În aceeași zi, consilierii locali au adoptat alte două hotărâri, nr. 59 și nr 60, prin care se aproba trecerea Portului Tomis și a Lacului Tăbăcărie din domeniul public al Statului Român în domeniul public al municipiului Constanța. Aici au votat pentru toți consilierii. Proiectul a fost propus de primarul Vergil Chițac.

Prefectura atrage atenția că aceste hotărâri nu respectă dispozițiile art. 292 din Codul Administrativ în totalitatea lor.

„Legea menționează în art 292, procedura de trecere a unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unități administrativ teritoriale se face la cererea consiliului local al municipiului, după caz, prin hotărâre a Guvernului, inițiată de autoritățile prevăzute la art. 287 lit. a, care au în administrare bunul respectiv, dacă prin lege nu se dispune altfel. În temeiul art. 292 alin 3 – 4 din OUG nr. 57/2019, cererea se aprobă prin hotărârea a consiliului local al municipiului, în instrumentul de prezentare și motivare al hotărârii regăsindu-se în mod obligatoriu justificarea temeinică a uzului sau interesului public local”, spune prefectura.

Aceasta atrage atenția că trebuie îndeplinite alte 7 dispoziții legale, pe care le puteți citi mai jos.

Concluzia:

„HCL nr. 59 și 60/2021 nu respectă legislația invocată și nu pot îmbrăca forma unei cereri adresate Guvernului României în vederea trecerii bunurilor din domeniul public al Statului Român în domeniul public al municipiului Constanța, motiv pentru care solicităm revocarea lor în prima ședință a Consiliului local.”

Prefectura mai roagă primarul și consilierii să aibă în vedere că, în ipoteza în care bunurile ce fac obiectul transferului sunt de interes național și se regăsesc în anexa 2 la OUG nr. 57/20019, transferul acestora în domeniul public al unității administrativ teritoriale poate opera numai prin lege. În cazul bunurilor care nu sunt declarate de interes național, acestea pot fi transferate în condițiile art. 292 din Codul Administrativ, doar în măsura în care bunurile vizate nu sunt declarate prin lege de interes național și își pierd interesul național.

Deși prefectul a solicitat, în ședința din martie nu figurează un proiect pentru revocarea acestor hotărâri.


Vă recomandăm și:

Motivarea în răsunătorul dosar ANRP privind retrocedarea a 25 de hectare din Constanța, în care s-au dat peste 50 de ani de închisoare. Detalii inedite din dosar. Implicarea politicienilor

Emoții pentru fosta conducere a Consiliului Județean Constanța. Dosar penal pentru inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat în cazul Capidava

BREAKING NEWS. Dosarul „10 august”, redeschis. Judecătorul Ghiță Ciprian Alexandru a dispus restituirea acestuia la parchet


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

One thought on “Primarul Constanței și consilierii locali au încălcat Constituția, Codul Administrativ și Noul Cod Civil

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Coronavirusul dă înapoi în majoritatea localităților mari din județul Constanța

sâm apr. 17 , 2021
Numărul cazurilor de coronavirus este în scădere majoritatea localităților mari din județul Constanța, potrivit DSP Constanța. Astfel, în municipiul Constanța incidența a scăzut, sâmbătă, la 4,2 cazuri la mia de locuitori, de la 4,33, cât era zi. În Mangalia a scăzut la 3,52, în Medgidia la 2,82, în Cernavodă la […]

V-ar putea interesa și: