Primarul Constanței vrea să cheltuie 3,5 milioane lei pentru luminițe de Crăciun

luminite craciun constanta

În plină criză a prețurilor la gaze naturale și energie electrică, primarul Vergil Chițac a decis să folosească banii din bugetul municipalității pe luminițe de Crăciun, a anunțat deputatul PSD de Constanța Lucian Lungoci.

Cu 3,5 milioane de lei, sumă strânsă din taxele și impozitele noastre, va fi plătit iluminatul festiv din municipiul Constanța.

„În sectorul 6 din Capitală, în Hunedoara sau Botoșani, în Paris și în Germania se renunță la beculețele și ghirlande luminoase, singurele zone iluminate puternic de Crăciun fiind parcurile pentru copii.”, spune acesta.

În Constanța, se vor cheltui peste 700.000 de euro! În condițiile în care există incertitudini legate de prețul real al gigacalorie și de valoarea pe care municipalitatea o poate subvenționa.

„Consider că este mai potrivită o atitudine precaută în ceea ce privește cheltuirea bugetului primăriei la sfârșitul anului. În această iarnă, important este să fie asigurate sumele pentru subvenționarea gigacaloriei, precum și ajutorul de încălzire pentru familiile cu venituri reduse!”, a spus deputatul PSD.

Recomandare: Dr. Cora Mitroi-Maxim, Spitalul de Boli Infecțioase Constanța: „Lucrăm într-un șantier în care circulă gândaci și șoareci!”

Unde vor fi amplasate beculețele

Lotul I, privind iluminatul festiv al străzilor din municipiul Constanța are o valoare estimată de 1.781.574,95 de lei, fără TVA.  pe Este vorba despre șoseaua Mangaliei, bulevardul 1 Mai, bulevardul 1 Decembrie, bulevardul Alexandru Lapușneanu, bulevardul I.C.Brătianu, strada Dezrobirii, strada Soveja, bulevardul Tomis, bulevardul Ferdinand, bulevardul Mamaia, strada Termele Romane, bulevardul Aurel Vlaicu, strada Brizei, strada Dumbrăveni, și intersecțiile aferente, precum și intrările în oraș.

Lotul II, privind iluminatul festiv în zona Peninsulară, Piața Ovidiu este estimat la 277.890 de lei, fără TVA, în timp ce lotul III, din parcuri, are o valoare estimată de 913.514,91 de lei, fără TVA.

Ce spunea Chițac în 2020

Orașul Constanța nu a avut luminițe de sărbători de Crăciun în 2020. A fost o decizie asumată a conducerii primăriei. O decizie bună, așa cum explica și primarul Vergil Chițac.

Ca să nu rămână cu totul în beznă, primăria a cerut ajutorul unor firme private. Multe au răspuns pozitiv și au împodobit câteva zone din oraș pe banii lor. Și a ieșit bine. Ba chiar în unele locuri foarte bine, pentru că s-a creat concurență între aceste firme. De pildă, la locurile împodobit de Pescăria lui Matei sau Solid House își făcea lumea selfie.

Iată ce spunea atunci primarul:

„Într-un an în care sărbătorile sunt umbrite de pandemie, într-un an în care ne dăm seama că prioritățile primăriei ar fi trebuit să fie altele, refuz să cheltuim în continuare sume importante de bani pentru luminițele de sărbători. Spitalul de Boli Infecțioase, școlile și liceele, terenurile de sport și parcurile ar fi arătat altfel dacă bugetul acestei instituții ar fi avut alte priorități! Este un an în care decesele umbresc viața cotidiană și ne arată câte lipsuri avem. Nu sunt paturi în spitale, nu sunt măști si mănuși suficiente, ne lipsește personalul medical, așadar nu cred că putem vorbi de cheltuirea a peste 1 milion de euro pentru decorațiunile de sărbători. În Spitalul de Boli Infecțioase, în anul 2018 s-au investit 860 440 lei, iar în anul 2019 s-au investit 54 334 lei. Avem de renovat școlile și liceele, avem de civilizat piețele, avem de recuperat mult pentru viața sănătoasă a acestui oraș. Am cerut ajutorul operatorilor economici mari și a dezvoltatorilor imobiliari. Toți fac afaceri aici și ar putea întinde o mână de ajutor, Crăciunului! La anul aș vrea să le producem noi! Sunt licee tehnice și firme constănțene ce pot realiza decorațiunile, iar banii sa rămână în Constanța. Vreau să întelegeți că această decizie este pentru dumneavoastră! Mai puține beculețe, mai mult respect pentru adevăratele priorități!”, a transmis primarul Constanţei.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Accident rutier cu două victime încarcerate

Fri Sep 2 , 2022
COMPLETARE. Cei doi șoferi au murit. Detalii AICI. Un accident rutier între doua autoturisme s-a produs vineri dimineață în localitatea Corbu, lângă moară. Militarii ISU Constanța care au ajuns la fața locului spun că au găsit trei victime, dintre care două încarcerate. Se intervine cu o autospecială de stingere, o […]

V-ar putea interesa și: