Primarul Istanbulului, condamnat la închisoare pentru insultarea oficialilor turci

Foto: Twitter

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, una dintre cele mai proeminente figuri ale opoziţiei turce, a fost condamnat miercuri la doi ani şi şapte luni de închisoare pentru „insultarea” oficialilor turci, informează AFP şi Reuters.

Primarul în vârstă de 52 de ani era văzut ca un potenţial contracandidat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan la alegerile prezidenţiale din iunie 2023.

Sentinţa primită prevede şi faptul că nu mai are dreptul de a deţine o funcţie publică.

El ar fi insultat funcţionari publici într-un discurs pe care l-a ţinut după ce a câştigat alegerile municipale din 2019 din Istanbul.

Înaintea verdictului, câteva mii de susţinători de-ai lui Imamoglu s-au adunat în faţa sediului Primăriei din partea europeană a oraşului, după un apel al edilului pe Twitter. „Adevăr, lege, justiţie”, au scandat ei.

De cealaltă parte a Bosforului, în partea asiatică a oraşului cu 17 milioane de locuitori, poliţia antirevoltă a fost amplasată în faţa tribunalului, deşi Imamoglu şi-a continuat activitatea ca de obicei, respingând procedurile judiciare.

Sentinţa pronunţată miercuri – care poate fi atacată în apel – vine cu doar şase luni înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, în care Imamoglu a fost prezentat ca un potenţial adversar redutabil al lui Erdogan. Principalul candidat al opoziţiei la preşedinţie nu a fost încă ales.

Imamoglu, reprezentant al Partidului Republican al Poporului (CHP), de opoziţie, a fost judecat pentru un discurs în care a spus că cei care au anulat votul iniţial din alegerile locale din 2019 – în care îl învinsese la limită pe  candidatul Partidului AK al lui Erdogan – au fost „nişte proşti”. Imamoglu spune că acea remarcă a fost un răspuns la adresa ministrului de interne Suleyman Soylu, pentru că şi acesta folosise acelaşi limbaj împotriva sa.

După ce rezultatele iniţiale au fost anulate, Imamoglu a câştigat confortabil votul repetat pentru Primărie, punând capăt, în cel mai mare oraş din Turcia, celor 25 de ani de guvernare exercitată de AKP şi de precursorul său islamist. Erdogan, la rândul său, a fost primar al Istanbulului, funcţie care l-a propulsat apoi în prim-planul politicii din Turcia, fiind mai întâi premier şi apoi un preşedinte din ce în ce mai autoritar.

Rezultatul alegerilor de anul viitor depinde, spun experţii, de capacitatea CHP şi a altor partide din opoziţie de a-şi uni forţele în jurul unui singur candidat care să îi pună probleme lui Erdogan şi partidului său, AKP, care guvernează Turcia de două decenii.

Judecarea apelului şi soluţionarea definitivă a cazului lui Imamoglu s-ar putea prelungi dincolo de alegerile prevăzute pentru iunie 2023.

„Hotărârea va fi definitivă doar după ce instanţa superioară va decide dacă menţine sau nu hotărârea. În aceste circumstanţe, ar fi greşit să spunem că interdicţia politică este în vigoare”, a declarat pentru Reuters, după pronunţarea hotărârii, Timucin Koprulu, profesor de drept penal la Universitatea Atilim din Ankara.

Sezgin Tanrıkulu, un parlamentar CHP, a declarat că decizia instanţei a fost „mai degrabă politică decât legală”.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un tânăr polițist care a crescut în casa de copii și-a luat viața din cauza unei decepții în dragoste

mie dec. 14 , 2022
Marius, un polițist de numai 21 de ani, din Galați, și-a pus capăt zilelor din cauza problemelor în dragoste. Tânărul şi-a tăiat venele, iar apoi s-a împuşcat cu arma din dotare. Avea pistolul acasă pentru că secţia nu are rastel pentru arme, scrie ObservatorNews.ro. Marius Coman avea 21 de ani. […]

V-ar putea interesa și: