
Acum vreo zece ani, Radu Mazăre, primar al Constanței, luase decizia să nu mai acorde subvenție la gigacalorie pentru toți abonații. Nu e normal, spunea el, ca un comandant de navă, care are mii de euro salariu, să fie subvenționat de la bugetul local, din banii pe care îi plătește un salariat, de pildă. Și avea dreptate. A înlocuit sistemul de subvenționare unitară cu unul de acordare de ajutoare persoanelor care au nevoie. A renunțat la el după câțiva ani.
Experimentul a avut însă și un efect negativ: oamenii care aveau ceva bani au început să plătească sume foarte mari pentru încălzire, de ordinul unui salariu pe lună, și foarte mulți s-au debranșat, preferând centralele individuale. O pierdere pentru sistemul centralizat, care nu poate funcționa eficient decât dacă are un număr minim de abonați.
Modelul a fost preluat de primarul din Mangalia, Cristian Radu, PNL.
Primăria Mangalia a anunţat, luni, că a eliminat subvenţia la gigacalorie pentru iarna viitoare şi a înlocuit-o cu ajutorul de încălzire de care vor beneficia gospodăriile cu venituri nete pe luna de până la 2.093 de lei pe membru de familie şi persoanele singure care câştigă până în 2.550 de lei lunar.
Consilierii locali din Mangalia au aprobat, luni, în cadrul unei şedinţe extraordinare, înlocuirea subvenţiei la preţul gigacaloriei, cu ajutorul de încălzire, acordat începând cu data de 1 noiembrie, cetăţenilor branşaţi la sistemul centralizat de termoficare.
Astfel, potrivit Hotărârii adoptate de Consiliul Local, de la începutul sezonului rece 2022 – 2023, a fost eliminată subvenţia acordată la costul de producţie al gigacaloriei pentru persoanele fizice şi juridice racordate la sistemul centralizat de termoficare, preţul de facturare aprobat de ANRE urmând să fie de 838,18 lei (TVA inclusă).
„În aceeaşi şedinţă, aleşii locali au votat proiectul de hotărâre în baza căruia, de la 1 noiembrie 2022, Primăria Mangalia va acorda ajutoare de încălzire cetăţenilor branşaţi la sistemul centralizat de termoficare, în funcţie de veniturile lunare pe membru de familie şi cu respectarea unor criterii de atribuire a acestui sprijin financiar. Conform documentelor votate de consilieri, ajutoarele de încălzire se vor acorda în completarea sprijinului financiar oferit de Guvern, în baza măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie”, se arată într-un comunicat al Primăriei Mangalia.
Sursa citată menţionează că de ajutorul de încălzire oferit de la bugetul local vor beneficia gospodăriile cu venituri nete lunare de până la 2/093 lei/membru de familie, precum şi persoanele singure ale căror venituri lunare nu depăşesc 2.550 de lei.
Primarul Mangaliei, Cristian Radu, a declarat că această măsură de protecţie socială trebuie acordată doar celor care au cu adevărat nevoie de ea.
„Am decis să înlocuim subvenţia cu ajutorul de încălzire, întrucât nu este normal ca din taxele şi impozitele achitate de locuitorii Mangaliei să se plătească încălzirea pentru apartamentele de vacanţă ale unor cetăţeni din alte oraşe ale ţării. Consider că această măsură de protecţie socială, denumită subvenţie sau ajutor de încălzire, trebuie aplicată doar celor care au cu adevărat nevoie de ajutorul municipalităţii, respectiv persoanele singure, pensionari, persoane cu dizabilităţi sau cei cu venituri reduse. Efortul financiar din partea bugetului local va fi aproximativ acelaşi ca şi în anii precedenţi, cu deosebirea că alocarea acestor sume se va face pe alte criterii decât până acum, cu precădere către categoriile vulnerabile”, a declarat primarul Mangaliei.
El a mai precizat că, în perioada imediat următoare, toţi cetăţenii branşaţi la sistemul centralizat de termoficare vor fi informaţi, prin intermediul asociaţiilor de proprietari, astfel încât cei interesaţi să-şi depună dosarul la Direcţia Asistenţă Socială, până la începutul sezonului rece.