Primarul Robert Șerban: Lucrurile bune pentru Eforie continuă, deși consilierii PSD „și-au propus să se aleagă praful de noile proiecte”

Primarul Robert Șerban spune că dezvoltă Eforie și îi acuză pe  consilierii PSD că „și-au propus să se aleagă praful de noile proiecte”

Primarul din Eforie, Robert Șerban, PNL, a declarat că dezvoltă în continuare orașul, în ciuda consilierilor locali PSD, despre care spune că și-au propus să se aleagă praful de noile proiecte de la Eforie și care votează de patru ani împotriva fiecărui proiect.

„De mai bine de două luni coronavirusul face parte din viața noastră. Fiecare ne gândim la sănătate, la venituri, ne gândim la copiii noștri, la părinți. Suntem atenți la ce fac guvernanții și cei din fruntea comunităților. Pentru bunul mers al vieții în orașul nostru am căutat soluții și atunci când a fost nevoie n-am ezitat să vă cer sprijinul. Respect mandatul pe care mi l-ați dat, rezolv problemele orașului nostru. Eu nu m-am plâns de ”greaua moștenire PSD”, dar ce s-a întâmplat la ședința Consiliului Local Eforie este bine de știut! Proiectul privind continuarea extinderii rețelei de gaz nu a fost votat de consilierii PSD, adică cei cărora unii locuitori le-au dat mandat să acționeze în interesul tuturor eforienilor! Din păcate, consilierii PSD votează de patru ani împotriva oricărui proiect. Nu au vrut să aveți rețeaua de gaz, nu au vrut nici parcuri, nici grădinițe, nici faleze, nimic! Au votat împotrivă. Și, cireașa de pe tort, la aceeași ședință, aceeași consilieri PSD au votat împotriva indexării taxelor locale. Știți ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi reușit și proiectul era respins? Impozitele și taxelor locale s-ar fi majorat până la limita maximă! Neștiință, dezinteres, rea voință? O veste bună! Deși consilierii PSD și-au propus să se aleagă praful de noile proiecte de la Eforie, nimic nu le-a reușit! Lucrurile bune pentru Eforie le-am făcut și le continuăm cu sprijinul celorlalți consilieri, oameni onești, oameni care își iubesc orașul și îi respectă pe eforieni.”, a spus Robert Șerban.

Iată datele la zi : 95,5% din rețeaua de alimentare cu gaz din Eforie, 57,3 km din 60 km este realizată. Pe 30 km de rețea funcționează alimentarea cu gaz. La sediul distribuitorului autorizat sunt depuse în prezent 1700 de cereri de racordare, 600 fiind deja executate.

„Estimăm că în termen de 30-40 de zile se va realiza racordarea localității Eforie Sud la rețeaua de alimentare cu gaz”, a punctat edilul.

Ce spune grupul consilierilor PSD

Înainte de cea mai recentă ședință de consiliu, consilierii PSD au spus că sunt surprinși și îngrijorați că din cele aproximativ 22 de milioane de lei trecute la rubrica „Alimentare cu Gaze” partea de finanțare din bugetul local este ZERO lei, suma  menționată fiind suportată integral din creditul de 5 MILIOANE DE Euro contractat în 2017 de primarul Robert Șerban.

„Prin acest proiect, primarul cere extinderea perioadei de grație din motivul real pe care îl ascunde în spatele acestei pandemii: incapacitatea de plată a creditului. În acest proiect de hotărâre, primarul solicită aprobarea unei finanțări de 4,5 MILIOANE de lei pentru extinderea rețelei de alimentare cu gaze naturale în orașul Eforie pe o perioada de 10 ANI, fără a prezenta nici de această dată o analiză clară privind gradul de îndatorare al orașului Eforie, gradul REAL de colectare al orașului Eforie, fără a prezenta dobânzile și comisioanele aferente care ar fi trebuit să fie parte parte integrantă a acestei hotărâri de consiliu. Mai mult decât atât, mai depune un alt proiect de hotărâre, tot pe ordinea suplimentară, prin care primarul ne cere să îl mandatăm pe el să negocieze și să semneze în numele și pe seama orașului Eforie un alt contract de împrumut în condițiile în care cere perioadă de gratie pentru că NU are bani să plătească nici celălalt contract de împrumut. Pană în momentul de fată nu a ieșit cu o justificare a sumelor cheltuite pe lucrări, concretă și în detaliu.”, spun consilierii PSD, printr-un comunicat de presă neasumat nominal.

Primăria: PSD face afirmații eronate

Primăria Eforie a făcut unele precizări importante privind voturile împotrivă ale consilierilor PSD la proiectul privind rețeaua de alimentare cu gaze naturale în orașul Eforie, în care a explicat cum stau lucrurile.

Referitor la afirmația consilierilor PSD cu privire la faptul că extinderea perioadei de grație se datorează incapacității de plată a imprumutului contractat de Primaria Orașului Eforie de la Eximbank Romania SA, Primărie Eforie precizează că această afirmație este total eronată intrucât:

  • In prezent data limita de utilizare a împrumutului menționat anterior este 31.08.2020. Rambursarea împrumutului utilizat până la data respectivă se face începand cu luna septembrie 2020. Ca urmare, introducerea unei perioade de grație nu exclude obligația Primariei Orașului Eforie, în calitate de împrumutat, de a-și achita ratele de principal începand cu luna septembrie 2020. Valoarea ratelor respective se regasește inclusă în bugetul orasului Eforie pe anul 2020.
  • Motivul pentru care s-a solicitat prelungirea perioadei de tragere si grație (cumulat) cu 4 luni, respectiv de la 31.08.2020 la 31.12.2020 se datorează intenției Primariei Orașului Eforie de utilizare integrală a creditului contractat pentru obiectivele comerciale menționate in anexa la HCL. Din păcate, până în prezent nu s-a reușit utilizarea integrala a împrumutului datorita situației actuale și conform estimărilor noastre este puțin probabil să se reușeasca utilizarea lui pana la 31.08.2020. Dorim sa folosim integral această facilitate de credit (prin extinderea perioadei de utilizare) întrucât condițiile de care beneficiem sunt foarte bune (ex. marja de dobandă este de 0.7pp, fară alte comisioane adiționale și o maturitate a împrumutului de 15 ani față de condițiile actuale din piață care presupun un cost financiar de minim 2pp si o maturitate de maxim 10 ani).

Primăria subliniază că solicitarea de extindere a perioadei de tragere si grație (cumulat), dacă va fi aprobată de catre bancă, se face in interesul Orașului Eforie, în sensul păstrarii unor condiții financiare foarte bune și asigurării resurselor financiare pentru realizarea obiectivelor de interes public local.

„În ceea ce privește afirmația cu privire la „fără a prezenta nici de această dată o analiză clară privind gradul de îndatorare al orașului Eforie”, trebuie să subliniem încă odata transparența de care am dat dovadă de fiecare dată când am inițiat un act legislativ. Este și cazul propunerii de HCL privind aprobarea unei finanțări de 4,5 MILIOANE de lei, unde in referatul de specialitate sunt furnizate toate informațiile necesare în baza analizelor competente facute in acest sens:

Valoarea Serviciului Datoriei Publice, calculata (a) in baza veniturilor proprii ale bugetului local obtinute in perioada 2017 – 2019 si (b) in conformitate cu prevederile legale in vigoare este de 6.517.040 RON (limita maxima de 30% din totalul mediei veniturilor proprii de 21.723.467 lei aferente perioadei 2017-2019). In prezent gradul de indatorare al Orasului Eforie atinge un maxim de aprox. 22% in 2021 si 2022 dupa care scade usor pana la aprox. 10% in anul 2032), autoritatea locala avand in prezent contractate doua facilitati de credit de la Eximbank. Odata cu contractarea creditului de investitii propus de 4.5 milioane lei, gradul de indatorare va inregistra un maxim de aprox. 25% in anul 2021-2023 (luand in considerare datele financiare publicate de BNR in 25.05.2020, ie Robor 3M = 2.55%) si ulterior va scadea treptat pana la aprox. 10% in 2032 cand acesta va fi rambursat integral

Administrația Orașului Eforie are în vedere contractarea acestui împrumut pentru asigurarea integrala a resurselor financiare necesare finalizării cât mai curand posibil a obiectivului rețeua de alimentare cu gaze naturale în orașul Eforie. Știm foarte bine cât de importantă este finalizarea acestei investiții pentru cetățenii orașului Eforie, atât din punct de vedere economic (în sensul de a beneficia de combustibilul „tradițional” cum beneficiaza mare parte din cetățenii României) cât și turistic (în sensul terminării lucrărilor cât mai curand posibil pentru a nu afecta semnificativ sezonul estival din Eforie și așa afectat de criza sanitară).

Legat de situația financiară a Orașului Eforie ne mândrim prin a spune că toate raportările periodice transmise catre Trezoreria Statului și toate rectificarile bugetare se găsesc publicate pe site www.primariaeforie.ro inca din 2015. Deci toate informațiile sunt furnizate în mod public și transparent cetățenilor orașului Eforie.

Așa cum am aratat anterior motivele cu privire la extinderea perioadei de tragere și grație (cumulat) la creditul existent sunt altele și nicidecum vreo imposibilitate de plata a obligațiilor contractuale. Precizăm că proiectul de hotarâre privind contractarea unui împrumut prin care se mandatează primarul să negocieze și semneze în numele și pe seama orașului Eforie (împreună cu celelalte prevederi din hotărâre) este modelul prevazut în normele de aplicare ale Legii 273/2006 privind finanțele publice locale și nu reprezinta un „moft” sau „concepție” din partea primarului. Practic este ceea ce prevede si impune legea în vigoare.

Din păcate observăm cu părare de rau necunoașterea procedurilor legale privind investițiile publice de catre consilierii PSD. Adoptarea documentației tehnico- economice, faza studiu de fezabilitate, a indicatorilor tehnico- economici pentru obiectul de investiții “Extinderea rețelei de alimentare cu gaze naturale în orașul Eforie” nu inseamna implicit si semnarea unui contract comercial care sa angajeze bugetul local. Va asigurăm că semnarea contractului comercial cu privire la “Extinderea rețelei de alimentare cu gaze naturale în orașul Eforie” se face în conformitate cu prevederile Legii 98/2016 privind achizițiile publice și numai după ce sunt asigurate resursele financiare, fie că sunt de la buget, fie surse atrase precum credit, necesare plății obligațiilor asumate de catre Orașul Eforie. Contractarea împrumutului de 4.5 milioane ron are rolul de a asigura în completare resursele financiare necesare extinderii rețelei de alimentare cu gaze naturale în orașul Eforie, respectiv 20 de kilometri.

Comunicat de presă Primăria Eforie


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Mircea Dobre: „Domnul Lupu să nu inducă opinia publică în eroare. Toți parlamentarii s-au bătut pentru introducerea voucherelor de vacanță”

sâm mai 30 , 2020
Mircea Titus Dobre, fost ministru al Turismului, a reacționat la declarațiile lui Mihai Lupu, PNL, care a afirmat, în cadrul emisiunii „Realitatea locală”, la Dobrogea TV, că el este cel care a susținut proiectul voucherelor de vacanță. „Eu am susținut acest proiect cu voucherele de vacanță. M-am bătut pentru el […]
Mircea Dobre Pro Romania Constanța

V-ar putea interesa și: