Primarul Vergil Chițac recunoaște: „Constanța este în faliment. Cu atât mai mult față de anii trecuți”

Primarul Constanței, Vergil Chițac, în centru, surprins într-o ipostază rară: într-o conferință de presă. În dreapta imaginii se află city managerul Felicia Ovanesian. În stânga, Daniel Vlăescu, director executiv Direcția generala gestionare servicii publice. Fotografie realizată pe 24 noiembrie 2022, în sala mare a Prefecturii Constanța, de Constanța 100%
Primarul Constanței, Vergil Chițac, în centru, surprins într-o ipostază rară: într-o conferință de presă. În dreapta imaginii se află city managerul Felicia Ovanesian. În stânga, Daniel Vlăescu, director executiv Direcția generala gestionare servicii publice. Fotografie realizată pe 24 noiembrie 2022, în sala mare a Prefecturii Constanța, de Constanța 100%

Înainte de a ajunge primar, Vergil Chițac, PNL, a declarat, în mai multe rânduri, că orașul Constanța ar fi în faliment, dacă ar fi o societate comercială. Se baza pe faptul că municipiul are cheltuieli mult mai mari decât veniturile.

Într-o conferință de presă pe care a organizat-o recent, am avut posibilitatea să îl întreb dacă își menține afirmația și acum, după ce a ajuns primar, ținând cont că pe primele nouă luni ale anului municipiul a cheltuit cu 194 de milioane mai mult decât veniturile. Detalii AICI.

„Așa e și acum. Cu atât mai mult.”, a spus primarul.

Acesta a precizat că veniturile despre care vorbim sunt veniturile proprii ale bugetului.

A explicat apoi că bugetul are trei componente majore: componenta de la SPIT, adică taxele și impozitele culese de la cetățeni; TVA-ul pe care îl primește de la stat; IVG-urile (impozitul pe venitul gospodăriilor), adică parte din impozitul pe salarii care ne revine nouă. 62% din impozitul pe salarii al rezidenților alimentează bugetul. Pe site-ul ANAF puteți vedea cât au încasat localitățile din județul Constanța (click AICI).

„Dacă am analiza veniturile proprii numai, spuneam atunci că dacă am fi o societate comercială am intra în faliment. Așa suntem și acum, pentru că cheltuielile de funcționare, adică să mâncăm, să ne plătim apa, curentul, nu să ne mai luăm un televizor, sunt mai mari decât veniturile proprii. Adică eu cheltuiesc să mănânc și să stau în casă mai mult decât salariu. E clar că suntem într-o situație falimentară. Așa suntem și acum. Nu putem să cerem acum, pe timp de criză, să rezolvăm problema aceasta macroeconomică, în condițiile în care energia s-a dus cât s-a dus, în condițiile în care nu poți să ceri unui constănțean mai mult de 450 de lei pe gigacalorie (n.r. restul este subvenționat de primărie, adică tot de constănțeni), în condițiile în care un apartament mediu în Constanța, pe timp de iarnă, în februarie, consumă o gigacalorie. Și atunci am preferat să creștem puțin și la cetățeni, dar diferența am acoperit-o noi, era mult mai mare. Să știți că prețul la gigacalorie, ăla din momentele alea când vorbeam noi doi, era artificial, nu avea nicio legătură cu realitatea economică. Era un preț de 250 de lei la cetățean și 800, se plătea diferența, subvenție. Realitatea este că e vreo 1.300. Pentru că nu a fost prețul real, au intrat în faliment toți. Și CET-ul, și RADET-ul.”, a spus primarul.

Valoarea subvențiilor la termie anul acesta va fi de circa 200 de milioane de lei.

Primarul nu a explicat totuși de ce, în condițiile de criză pe care le-a descris, primăria a angajat cheltuieli care sfidează criza, precum închirierea de beculețe de Crăciun cu cel mai mare preț din România (plătim de șase ori mai mult decât Brașov sau Timișoara, mai mult decât Cluj, cam cât Viena, oraș nu care nu ne putem nici măcar compara economic. Nu a explicat nici de ce a suplimentat bugetul Clubului Sportiv Municipal a fost suplimentat cu 13,09 milioane de lei, nici de ce majorează salariile funcționarilor și polițiștilor locali. Și nici ce face pentru a aduce investitori în Constanța. Din păcate, în loc să vină, aceștia pleacă. Vezi cazul Heineken.

Declarațiile video, mai jos.

Sursă video: Facebook/Ziua de Constanța


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

A murit actrița Sanda Toma. „Cu fiecare om care ne părăseşte se stinge o lume”

sâm nov. 26 , 2022
Actriţa Sanda Toma a murit la vârsta de 88 de ani, au anunțat, sâmbătă reprezentanţii Teatrului de Comedie. Artista este descrisă drept “unul dintre membrii cei mai importanţi ai familiei Teatrului de Comedie”. „Cu fiecare om care ne părăseşte se stinge o lume. Datoria noastră, a celor din teatru şi […]

V-ar putea interesa și: