Primele spitale regionale din România vor fi construite în 2027. Constanța NU ESTE pe listă

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
spital judetean constanta
Imagine dintr-un spital constănțean surprinsă în 2017

Primele spitale regionale din România vor fi construite în 2027, a anunțat ministrul Sănătății, Victor Costache. Județul Constanța nu este pe listă.

Acesta a precizat că primele spitale vor fi construite la Iaşi, Cluj şi Craiova.

„Ce facem în restul ţării? Trebuie să modernizăm spitalele publice pe care le avem (…). Dar şi aici sunt proceduri care durează ani de zile. (…) Până ne modernizăm spitale şi construim spitalele noi, haideţi să folosim spitalele pe care le avem în interesul pacienţilor”, a spus Victor Costache.

Acesta a precizat că jumătate dintre pacienţii decedaţi în spitalele din România mor „inutil” şi că sistemul de sănătate românesc este „excedat pe toate domeniile”. În acest context, el spune trebuie folosite „în interesul pacientului” toate spitalele din ţară, referindu-se la ordonanța de urgență privind liberalizarea programelor naţionale de sănătate.

„Această ordonanţă nu a fost luată în interesul spitalelor private, a fost luată în interesul pacienţilor”, susţine ministrul Sănătăţii într-o conferinţă de presă, miercuri.

A mai spus, răspunzând unei întrebări, că programele de sănătate au primit mai mulţi bani.

Astfel, conform ministrului, programele naţionale de sănătate ”au primit undeva în jur de 40-50%” mai mulţi bani pentru acţiunile prioritare şi ”în jur de 300 de milioane” de lei pentru programele derulate de CNAS.

Acesta a precizat că Ministerul Sănătăţii are o situaţie privind serviciile pe care unităţile sanitare le pot acorda pacienţilor înscrişi în programele naţionale de sănătate.

„Statul este excedat pe toate domeniile, după cum ne-a semnalat şi UE. Un pacient din doi, în România, mor în spitalele noastre inutil. Avem prea mulţi pacienţi în prea puţine spitale”, a spus Costache.

Ministrul a afirmat că OUG privind liberalizarea programelor de sănătate, adoptată în ultima şedinţă înainte de căderea Guvernului Orban, va fi publicată în Monitorul Oficial.

În ceea ce priveşte prevederea din OUG care reglementează serviciile de urgenţă, întrebat cine plăteşte pentru un pacient care este dus de urgenţă la un spital privat, dar care rămâne mai mult de 24 de ore, ministrul a spus că, în prezent, un singur spital privat are UPU şi că aceasta este în contract cu Casa de Asigurări.  

„Noi am creat un cadru legislativ pentru ca medicina să se dezvolte, dvs. aţi găsit o variantă ipotetică. (…) Deocamdată, prin aceste prevederi nu există niciun risc, sunt speculaţii, pentru acestea au fost adăugate prevederi suplimentare în ordonanţă prin care este interzisă coplata în ceea ce priveşte aceste programe de sănătate. (…) Trebuie să reuşim ca România să introducă un sistem de asigurări complementare care să aduc soluţii în sistem. Deocamdată, anul acesta am moştenit acest procent din PIB, dar avem asigurări de la cel mai înalt nivel că pe anii următori acest procent va creşte. (…) Am avut un cadru legislativ care a stopat dezvoltarea în multe domenii, de aceea am ajuns pe ultimul loc în Europa”, mai spune Costache.   

El a precizat că o pacientă din România, diagnosticată cu cancer de col uterin,  are de 16 ori mai puţine şanse de a supravieţui decât o femeie în aceeaşi situaţie din Italia, lucru semnalat de experţii europeni.  

Ministrul susţine că este nevoie să fie crescute tarifele pentru unele servicii medicale.   

„Avem nevoie pe viitor să fie recalculate tarifele. În contextul realităţii bugetare actuale se poate permite susţinerea creşterii numai acestor programe: acţiuni prioritare şi programe naţionale. (…) După rectificarea bugetară vom avea o creştere suplimentară. Este foarte important ca echipele medicale şi institutele care sunt integrate în aceste programe să aibă o execuţie bugetară bună”, a mai declarat Costache.   


Articole recente

Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.