Primul caz de coronavirus a fost confirmat în România. Ce facem?

coronavirus

Primul caz de coronavirus a fost confirmat în România, în Gorj. Detalii AICI. Cu toții ne întrebăm: ce facem?

A răspuns la această întrebare Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, membru al boardului Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă.

Iată ce scrie acesta:

„Ne spălăm cât mai des pe mâini, bine bine cu săpun, ca să ne protejăm. Pare un sfat banal, dar este cea mai importantă măsură prin care ne putem proteja. Putem folosi și dezinfectant, cel puțin 60% alcool.

Evităm să ne atingem fața cu mâinile fără să fim spălați.

Dacă nu am avut contact cu cineva suspect/confirmat cu coronavirus STĂM ACASĂ (dar sunăm și la medicul de familie pentru indicații) la primele semne similare răcelii/virozei: febră, tuse, dureri musculare, oboseală.

DACĂ AM AVUT CONTACT CU CINEVA SUSPECT/CONFIRMAT DE CORONAVIRUS ȘI AVEM SIMPTOMELE DE MAI SUS => SUNĂM LA 112

De preferat să stăm la cel puțin 1 metru de cei care strănută/tușesc.

De preferat să evităm călătoriile sau participarea la evenimente publice mai ales dacă facem parte din categoriile vulnerabile la coronavirus: cel puțin 70 de ani, diabet, boli cardiovasculare, hepatite, boli oncologice, etc.

Măștile de față sunt eficiente în a bloca răspândirea infecției dacă sunt purtate de cei care deja sunt bolnavi și de cei aflați în apropierea celor bolnavi. Important: nu refolosiți masca și înlocuiți-o când devine umedă.

Tușim și strănutăm în cot sau în batistă. Aruncăm la coș batista/șervețelul și apoi ne spălăm pe mâini.

Virusul este periculos în special pentru persoanele de peste 70 de ani și cele deja afectate de o altă boală. O bună parte din cazuri sunt ușoare sau moderate (estimările pe datele din Wuhan spun că 8 din 10): de exemplu primul britanic infectat cu coronavirus deja s-a vindecat.

Nu luați antibiotice. Aruncați banii degeaba pentru că nu vă vor proteja de coronavirus. Nici homeopatele sau untdelemnul nu sunt utile. Usturoiul e util doar pentru că îi poate ține pe ceilalți la distanță. 🙂 Dormiți cel puțin 7 ore pe noapte, mâncați sănătos și variat, dar mâncarea să fie bine gătită și faceți mișcare – sunt cele mai eficiente modalități de a stimula imunitatea.

FOARTE IMPORTANT: Aveți încredere în medicul vostru. Nu tot ce veți citi/vedea pe internet este informație reală. PANICA DĂUNEAZĂ GRAV SĂNĂTĂȚII!

Informații serioase în limba română se găsesc pe pagina Ministerului Sănătății. Mai multe informații aici http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.