
Florin Mitroi, președintele ales al Consiliului Județean Constanța, va avea mult de lucru în următorii patru ani. Județul are problemele grave de rezolvat.
Avem un spital județean cu probleme grave structurale, recunoscute chiar de premierul României, supra aglomerat. Este obligatoriu să găsească soluții pentru a ridica în timp record noi unități sanitare și pentru a consolida ce avem, dar și pentru a găsi soluții în județ (centre medicale permanente, de pildă) pentru a degreva Spitalul Județean de pacienți care pot fi tratați și în afara urgenței.
Va trebui să găsească specialiști în fonduri europene care să îl ajute să scrie proiecte și să atragă bani – sursa aceasta de bani gratis se va termina într-un timp relativ scurt și ar fi păcat să nu profităm de ea. Din fericire, județul Constanța are experți în acest domeniu, care au făcut performanță, iar Florin Mitroi știe unde să-i găsească și, sper, și cum să-i convingă să lucreze în Consiliul Județean.
Desigur, va trebui să curețe direcțiile care se ocupă de drumuri județene și de protecție socială, să le transparentizeze și eficientizeze, să facă din ele instituții profesioniste, care să nu fie în slujba politicului sau a unor interese meschine.
La fel de important, va trebui să sprijine cultura și să încerce să spele rușinea acestui județ, care nu are un spațiu adecvat pentru Teatrul de Stat Constanța. Nu va reuși în patru ani, dar poate începe și, cu puțin noroc, se poate pune și prima cărămidă. Are de reparat Muzeul Național de Istorie și Arheologie, vizitat de puținii turiști străini care vin aici, dar care stă să cadă.
Trebuie – nu singur – să transforme județul Constanța într-un obiectiv turistic, căci avem ce oferi dincolo de plajă și soare. Și aici, Florin Mitroi are în echipă oameni bine pregătiți, pe care se poate baza.
Mai trebuie să lucreze cu parlamentarii liberali pentru ca Alternativa Techirghiol, adică noul drum spre litoral, să fie gata în patru ani. Lucrarea este scoasă la licitație, iar rolul CJ este mai puțin important, dar realizarea ei va ajuta cu siguranță pe toată lumea, indiferente de partid sau funcție.
Modelul Bolojan sau Iohannis?
Toate cele de mai sus necesită timp. Nu se pot face peste noapte, evident.
Există însă un lucru pe care președintele ales al Consiliului Județean Constanța îl poate face de pe o zi pe alta. Un lucru mai mult simbolic, dar prin care ar arăta că el și cei aleși sunt în slujba publicului, nu invers. Că îi va respecta pe constănțeni.
Aș vrea ca Florin Mitroi – din prima zi în care este învestit în funcție – să facă din parcările aflate în fața Consiliului Județean, a Primăriei Constanța și a Prefecturii parcări publice cu plată. Să poate parca oricine acolo, contra cost.
Toate aceste parcări sunt ale CJC. Acum, nu ai voie nici măcar să ajungi în fața lor, pentru pe aleile de acces sunt semne de interzis. Ele sunt rezervate șefilor de instituții, directorilor, celor cu pile. Dacă vă spun cum intervin oameni de afaceri pentru ca protejatele lor să aibă, angajate acolo, să aibă unde să-și poată parca bolizii poate nu ați crede.
Măsura nu este inedită. Au aplicat-o și alți liberali. Una dintre primele măsuri pe care le-a luat Ilie Bolojan când a fost ales primar al municipiului Oradea a fost să desființeze barierele de la parcarea primăriei. Observase că oamenii care veneau la sediul instituției să plătească taxe, de pildă, sau cu alte probleme, nu aveau unde parca, pentru că toate locurile erau ocupate de funcționari. O situație demnă de un stat comunist, în care anumite categorii au privilegii pentru că fac parte din acea categorie. Această oligarhie de tip nou a fost desființată imediat de domnul Bolojan. Acum, toată lumea poate parca, contra cost, în aceleași condiții. Detalii AICI.
Rămâne de văzut dacă Florin Mitroi va adopta modelul Bolojan sau modelul Iohannis. Klaus Iohannis, președintele actual al României. Pe vremea când era primar al Sibiului, acesta intra cu mașina până lângă primărie, pe interzis, și parca în față. Întrebat de către ziariști de ce face acest lucru, Iohannis a răspuns: „Există reguli diferite, faţă de categorii diferite. Suntem egali în faţa legii, dar nu suntem egali şi în faţa locurilor de parcare”.
1. Cinematograful Tomis in aer liber ae trebui redat constănțenilor.
2. Cel care a cumparat Hanul Balcan ar trebui amendat drastic și impozitat suplimentar pentru că ține clădirea în ruină.
3. In locul complexului comercial Perla ar trebui construită o parcare etajată.
4. Cazinoul din Mamaia ar trebui renovat de proprietar. Acum are geamuri murdare și sparte.
4. Fântâna arteziană de la Cazino trebuie desființată pentru că e un pericol public.
5. Ar trebui amenajate și parcări pe plajă aproape de stradă acolo unde plaja este foarte mare
6. Zona pietonală din Mamaia trebuie lărgită pe toată lungimea stațiunii și amenajată cu spatii verzi și bănci comode, cu spetează.
6. Amenajarea de terenuri de volei, baschet, ping pong și mini fotbal pe plajele lărgite.
7.Parcul Tăbăcăriei trebuie amenajat de jur împrejurul lacului și interzise orice fel de construcții.
8. Demolarea dughenelor din Mamaia așezate spre mare și mutate pe partea dinspre uscat.
9. Interzicerea oricăror alte construcții pe malul lacului Siutghiol (Mamaia) și redarea malului lacului pe toată lungimea lui pentru plimbări de relaxare și piste de biciclete.
10. Toalete publice civilizate în Constanța și Mamaia. Renovarea celor deja construite in anii 80.
Tot ce spuneti este in atributiile primarului, nu ale presedintelui Consiliului Judetean.
Și municipiul Constanța face parte din județul Constanța !!!
Și municipiul Constanța face parte din județul Constanța!!! Rămâne de văzut cu ce proiecte se va lăuda județul Constanța după patru ani.
Face parte, desigur, dar asta nu inseamna ca președintele Consiliului Județean are atributii aici. Tot ce ati spun tine de primar, nu de CJ. Lucrurile sunt clar imparite administrativ, chiar daca, geografic, municipiul e parte a judetului.
Stimate domn, apreciez inițiativă expusă de dumneavoastră.
Dar acest Florin Mitroi vine la Consiliul Județean Constanța dintr-o postură grav viciată etic politic. Ziceți de transparență, depolitizare?! Hm… Cercetați și căutați transparența în comuna Valu lui Traian, in instituțiile pe care le are în subordine, încă.
În fine, nu va face nimic concret administrativ. Absolut nimic. E o pălărie prea mare pentru capul lui. Mă mir cum PNL-ul a optat pentru el ca să candideze la președenția CJ. În administrarea eficientă a unui oraș îți trebuie și minte, nu numai atitudine de interlop care dă cu pumnul în masă, care dă telefoane pe la unii ca să rezolve problemele altora și tot așa. Și pariez că nu va exista nicio colaborare între el și dl. Chițac. Timpul o va confirma.