Prima persoană care a fost vaccinată în România este Mihaela Anghel, o asistentă medicală generalistă de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”. Este membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.
Are 26 de ani Asistenta are 26 de ani și lucrează de 4 ani la Institutul ”Matei Balș”. A stat 15 minute sub observație după ce a făcut vaccinul.
Imediat după vaccin, zeci de colegi care au asistat la procedură au aplaudat.
Primele declarații
„Cred că a fost cea mai mare emoție. Am fost foarte privilegiată că am fost aleasă să fiu prima persoană vaccinată. Nu m-am întrebat de ce am fost aleasă. Am spus da și am fost aici. Vaccinul nu a durut deloc. A fost cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut până acum. Le transmit tuturor românilor să se vaccineze, să nu aștepte să se îmbolnăvească ei sau cei dragi. Simt și sper că aceasta este începutul sfârșitului acestei pandemii. Nu am stat deloc pe gânduri când a venit vorba de vaccinare, pentru că nu aș vrea ca cei dragi să se îmbolnăvească și nici eu.”, a declarat Mihaela Anghel după vaccinare.
„De când lucrez aici, nu s-a întâmplat niciodată să avem un număr atât de mare de decese”, a mai spus.
A vorbit și despre un caz care a marcat-o.
„Un băiat de 33 de ani, care a stat 3 luni, 3 luni și jumătate la noi în spital, în terapie intensivă. Din păcate, nu s-a putut face nimic”, a dezvăluit.
„Este un moment emoționant pentru toată lumea. Astăzi este ziua profesorului Louis Pasteur, părintele microbiologiei.”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.
„Dacă lucrurile decurg bine, ar trebui ca în primele șase luni, din acest moment, să putem asigura imunitatea a 60 – 70% din populație”, a mai afirmat acesta.
Pe 28 decembrie ajunge următoarea tranșă, iar din 29 decembrie începe distribuirea acestora și spre alte spitale.
Campanie în opt spitale
Campania de vaccinare anti-COVID a început duminică, la ora 9:00 în două spitale din Bucureşti şi în alte opt spitale din ţară, dar şi în mai multe state europene.
Prima persoană vaccinată în Constanța va fi dr. Sorin Rugină (în jurul orei 09.30). Aproximativ 60 de cadre medicale se vor vaccina împotriva COVID-19, duminică, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa, a declarat coordonatorul acţiunii ce se derulează la centrul de vaccinare organizat la respectiva unitate sanitară, dr. Florin Rugină.
O tranșă simbolică
Prima tranşă simbolică de 10.000 de vaccinuri BioNTtech/Pfizer a fost adusă sâmbătă la Institutul Cantacuzino din Capitală, de unde este distribuită în şase centre regionale. Peste 3.000 de doze de vaccin anti-COVID vor fi distribuite în toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva coronavirusului din ţară.
Acestea sunt doar pentru prima administrare, iar la data rapelului va pleca de la Institutul Cantacuzino tranşa necesară. România va beneficia în total de aproximativ 10 milioane de doze de vaccin, urmând să primească săptămânal între 140.000 şi 150.000 de doze. Următoarea tranşă de 144.000 de doze de vaccin este aşteptată în 28- 29 decembrie.
Citește și:
Cine are prioritate la vaccinarea împotriva covid
Constanța primește de peste două ori mai puține doze de vaccin decât Cluj
Coronavirus în România: foarte puține teste efectuate, foarte puțini bolnavi depistați