Problema României este că nu ține pasul cu românii

Coloana Infinitului, opera monumentală a lui Constantin Brâncuși, geniul care s-a desăvârșit numai după ce a fost adoptat de Franța. Se spune că, într-una dintre vizitele sale în România, acesta le-ar fi spus unor rude: „V-am lăsat săraci și prosti, vă găsesc și mai săraci, și mai proști”

Problema României este că nu ține pasul cu românii. Nu-i nimic paradoxal în această afirmație.

Am citit recent o știre care ne poate mira: Produsul Intern Brut al României l-a depășit pe cel al Ungariei. În anii de după 1989, când România era condusă de Ion Iliescu, acest lucru părea imposibil. Ungaria venea dintr-un alt fel de comunism, în care exista și inițiativă private, iar nivelul de trai era sensibil mai ridicat. Așa a fost mulți ani.

În București se câștigă deja mai bine decât în mari capitale europene.

Românii au recuperate fenomenal. Din acest punct de vedere, suntem un exemplu. Și ar fi putut să recupereze și mai bine, dacă ar fi avut un cadru eficient, dacă s-ar fi furat mai puțin, dacă cei de la conducere făceau ceva și pentru țară, nu numai pentru ei, dacă erau mai puțini mișei și tâmpiți și mai mulți oameni competenți și profesioniști măcar în punctele esențiale ale economiei și politicului.

Românii au recuperate, nu România. Românii sunt cei care au împins țara înainte.

Din păcate, România nu a progresat în acest timp. Dimpotrivă.

Spitalele din România nu sunt mai bune decât cele din Ungaria. Bucureștenii cu bani pleacă să se trateze în capitalele europene unde se câștigă mai puțin, dar unde știu că viața lor e în mâini bune. Știu multe, prea multe cazuri în care spitalele din Europa au salvat viața unor români. Aici ar fi murit. Și asta din cauza condițiilor din unitățile sanitare și a unor medici pentru care jurământul lui Hipocrate nu mai înseamnă nimic. Păcat de medicii adevărați, extraordinari specialiști, pe care (încă) îi avem.

Suntem pe locul 21 în Europa după numărul de kilometri de autostrăzi, mult în spatele Ungariei, o țară mult mai mică. Asta se vede în numărul mare de morți pe șosele. Din păcate, la acest capitol excelăm. Trenurile merg mai încet ca înainte de 1989, iar portul Constanța, pe care ne e teamă să nu ni-l fure cineva, nici măcar nu apare pe unele hărți ale Uniunii Europene. A ajuns un port de tranzit în special pentru cereale, departe de ceea ce ar fi trebuit să fie.

Noi, românii, locuim în orașe îmbâcsite, fără spații verzi, fără spații publice, fără locuri de joacă. Uitați-vă la Constanța, municipiu care ar fi trebuit să fie model, și o să vă apuce o adâncă depresie.

Despre oamenii politici mai e rost să spunem ceva? Oare se compară cei de acum cu cei care au adus, de pildă, independența României? Nici pomeneală. Epigoni triști și falși.

România poate fi salvată de români, dacă mulți dintre ei vor hotărî să nu se salveze individual prin emigrare. Suntem, totuși, țara cea mai părăsită de locuitorii ei, cu excepția Siriei, devastată de un război civil, și asta spune multe.


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

One thought on “Problema României este că nu ține pasul cu românii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Deputatul Mircea Banias vă urează „La mulți ani!”

mie dec. 1 , 2021
Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, deputatul Mircea Banias, PNL, vă urează, prin intermediul Constanța 100%, „La mulți ani!” Puteți urmări Constanța % și pe Google News sau canalul de WhatsApp. Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile […]
felicitare-1-decembrie-mircea-banias

V-ar putea interesa și: