Probleme mari în Năvodari. Inspectoratul de Stat în Construcții a dat 226 de amenzi

Sute de clădiri din Năvodari au fost ridicate în ultimii ani fără ca proprietarii să respecte legislația în domeniul construcțiilor. Este concluzia la care a ajuns corpul de control al Inspectoratului de Stat în Construcții care a efectuat o amplă acțiune de control și care a scos la iveală nenumărate nereguli. 25% din lucrările la hotelurile și blocurile verificate au fost oprite. În plus, zeci de proprietari au fost amendați. Nu au scăpat nici primăriile care au eliberat autorizațiile de construcție și care nu au ținut cont de legislație, potrivit Antena 3.

Inspectoratul de Stat în Construcții a reacționat și a demarat, încă de anul trecut, o amplă acțiune de control ce a vizat clădirile construite în zona Năvodari. Peste 200 de obiective au fost verificate. S-au urmărit atât calitatea în execuție a construcțiilor cât și evaluarea autorizațiilor de construire. Iar rezultatele sunt îngrijorătoare. Peste 300 de amenzi au fost aplicate.  

„Sunt o serie de neconformități care nu conduc la ideea unei nenorociri, dar arată că lucrurile sunt cel puțin, la documente, făcute după ureche. Am verificat în jur de 200 de obiective, de la 3 etaje în sus. Sunt 300 de neconformități și am dat și 226 de sancțiuni. Am sesizat și poliția pentru trei cazuri cu recepție efectuată înainte de finalizarea lucrărilor, așa cum prevede legea. Pe partea de urbanism sunt verificate 30 de obiective. Sunt 83 de procese verbale de control”, a declarat Paul Racoviță, inspector general ISC. 

În ceea ce privește eliberarea autorizațiilor, Inspectoratul de Stat în Construcții arată cu degetul către Primăria Năvodari. Recunoaște că nu sunt atât de grave, însă ele nu trebuie să existe. Vorbim aici de lipsa unui diriginte, a unui aviz, o cerere incompletă sau un extras la zi. Chiar și așa administrația locală nu a scăpat de amenzi, pe care însă a anunțat că le va contesta. Și asta pentru că, spun cei de la primărie, depinde de cum este interpretată legea.  

„În urma controlului efectuat de ISC, începând din aprilie 2022 până în prezent, au fost emise 20 de procese verbale de contravenție pentru legalitate emitere acte de urbanism – arhitect șef, 4 procese verbale de contravenție au fost întocmite pe numele primarului pentru semnare acte administrative și încă 12 procese verbale altor semnatari de acte administrative. Greșelile constate au fost asumate de autoritatea locală și s-au dispus măsuri urgente pentru îndreptarea lor. Însă, având în vedere că majoritatea proceselor verbale privesc situații ce țin de interpretarea anumitor prevederi legislative din domeniul urbanistic, pentru aceste spețe au fost formulate contestații către instanțele de judecată abilitate”, spune și Elena Aftene, purtător de cuvânt Primăria Năvodari.

„Fiecare pe linia lui trebuie să înțeleagă ceva. Proiectanții să facă proiecte conform legii, pentru că și aici au fost lipsuri, neverificate de verificatorii de proiecte. Constructorii ar trebui să înțeleagă să își asigure construcția cu responsabili, să folosească materiale de calitate și beneficiarii să angajeze diriginți de șantier, să înțeleagă că ei sunt autorizați să le apere investiția și banii și primăria să emită autorizații în baza legii”, mai spune Paul Racoviță, inspector general ISC.

30 de sancțiuni în valoare de peste 220.000 de lei au fost date pentru neregulile privind documentația. În plus, conducerea ISC a înaintat Instituției Prefectului județului Constanța aproximativ 15 documentații pentru a fi atacate în instanța de contencios. În cazul a 55 de șantiere s-a dispus măsura opririi lucrărilor până la remedierea deficiențelor.

„În 2023 prefectura a înaintat instanței de contencios administrative 9 solicitări de desființare a unor autorizații ca urmare a sesizărilor înaintate către instituția noastră de Inspectoratul de Stat în Construcții”, explică Iulian Coșa, prefectul județului Constanța.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Praful saharian ajunge în sud-estul Europei

mie feb. 22 , 2023
O cantitate importantă de praf din Sahara a fost detectată în Europa, pentru prima dată în acest an. Aceste particule ar putea să ajungă în estul şi în centrul continentului nostru în următoarele zile, au anunţat marţi administratorii Serviciului european Copernicus de monitorizare a atmosferei, informează DPA. Prezenţa prafului saharian […]

V-ar putea interesa și: