Procurorul Teodor Niță, campion european în lupta împotriva criminalității de mediu

procurorul teodor nita

Procurorul constănțean Teodor Niță, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, a fost distins, vineri, 30 septembrie, în cadrul Adunării Generale a Rețelei Europene a Procurorilor pentru Mediu (ENPE), cu premiul principal GAIA pentru excelenta contribuție în lupta împotriva criminalității împotriva mediului. Adunarea a fost organizată la sediul EUROJUST, structură a Consiliului Europei, iar procurorul constănțean a primit titulatura de „campion european” pentru eforturile depuse de acesta în demersurile împotriva criminalității ecologice.

„Premiul decernat procurorului Teodor Niță din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța confirmă aprecierea și importanța acordată de Consiliul Europei activității desfășurate de procurori în lupta împotriva criminalității ecologice împotriva mediului înconjurător”, au transmis reprezentanții Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Premiul respectiv a fost acordat în urma aprecierii activității desfășurate în instrumentarea dosarului privind nerespectarea regimului deșeurilor și încălcarea dispozițiilor legale privind eliminarea deșeurilor și provocarea de daune semnificative mediului, în care s-a evidențiat că o firmă din județul Tulcea îngropa leșurile de animale în loc să le incinereze. Inclusiv în cazul animalelor decedate în urma răsturnării navei Queen Hind, din portul Midia, în anul 2019, s-a stabilit că o parte din leșuri nu au fost incinerate, ci îngropate pe un teren viran din spatele crematoriului, din Măcin, județul Tulcea. Actele ilicite au fost comise, se arată în dosarul respectiv, în perioada 2011 – 2021, arată anchetatorii, prin evidențele firmei de incinerare trecând, anual, aproximativ 20.000 de tone de deșeuri animale.

Totodată, procurorul Teodor Niță alături de alte persoane au pus bazele Asociației „Stop Waste”, o organizație nonguvernamentală care și-a propus să contribuie la lupta împotriva importului de deșeuri ilegale și la îmbunătățirea OUG 195/2005 privind protecția mediului.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Un șofer a murit în Defileul Jiului după ce un bolovan a căzut pe mașina pe care o conducea

Sun Oct 2 , 2022
Un grav accident rutier, soldat cu moartea unui bărbat, s-a produs duminică după amiază pe Drumul Naţional 66, în Defileul Jiului, unde un bolovan desprins de pe un versant a căzut peste un autoturism şi a trecut prin parbriz. Echipe de salvatori din două judeţe au intervenit la faţa locului şi l-au […]