Profesorii ies în stradă. Câștigă cu 42% mai puțin decât prevede legea

Trei sindicate din sistemul de educaţie, care reprezintă aproximativ 300.000 de salariaţi, anunţă că vor organiza miercuri, 25 mai, începând cu ora 11.00, un protest în Piaţa Victoriei.

Sindicaliștii spun că vor să atragă atenția asupra obligativităţii soluţionării problemelor salariale cu care se confruntă personalul didactic şi nedidactic din învăţământul preuniversitar şi superior.

Totodată, aceștia spun că vor să amintească Guvernului şi partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze încă de acum doi ani de prevederile legii salarizării unitare în sistemul bugetar.

La protest sunt aşteptaţi aproximativ 500 de membri de sindicat, dar şi angajaţi din palatele şi cluburile sportive şcolare, nemulţumiţi de intenţia Ministerului Educaţiei de a transfera aceste instituţii, inclusiv resursa umană, în administrarea autorităţilor locale.

Sindicaliştii din învăţământ atrag totodată atenţia asupra faptului că multe şcoli se confruntă „cu o lipsă acută de personal nedidactic”.

Ei subliniază că această categorie de personal nu beneficiază de sporurile pentru condiţiile de muncă, iar orele lucrate peste program, din cauza lipsei de personal, nu sunt plătite suplimentar, în timp ce acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă.

„Nu s-a stabilit nici măcar o întâlnire între Guvern și sindicate pentru a se stabili măcar un calendar al aplicării legii. Și dacă aplică acum legea inflația a depășit cu mult legea. Aproape peste 15 % este peste ceea ce e trecut în legea salarizării, cumulată din 2020, când trebuia aplicată integral. În 2020 au amânat aplicarea pentru 2021, și iată că acum în 2022 încă nu se aplică legea salarizării,” a explicat Cornelia Popa-Stavri, secretar general al FSLI pentru Edupedu.ro.

Ea a dat și un exemplu:

„Dacă un profesor ar fi trebuit să aibă 5200 de lei în 2022, potrivit legii, iar acum are 3000. (n.r. cu 42,3% mai puțin). Guvernul s-a angajat ca în 2022 să majoreze salariul cu 4% din diferența de 1200 de lei. Dar acest lucru nu s-a întâmplat”.

V-ar putea interesa și:

Zen ResidenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Peste 7.500 de sesizări privind disparițiile de copii, rezolvate de polițiști în ultimele 12 luni

Wed May 25 , 2022
Un număr de 7.572 de sesizări privind disparițiile de copii au fost rezolvate de polițiștii structurilor de investigații criminale, în perioada aprilie 2021 – aprilie 2022. De asemenea, specialiștii în prevenirea criminalității au desfășurat peste 4.000 de activități, în cadrul campaniilor de prevenire a disparițiilor de minori. În perioada 30.04.2021 […]
femeie mangalia copil