
Profesorii revin la școală și vor fi nevoiți să plătească până la 4 lei pe oră pentru parcare. Regulamentul actual a intrat în vigoare pe 18 iunie 2021, deci în vacanță. Spre deosebire de ei, unele categorii, cum ar fi magistrații și avocații, plătesc numai 1 leu pe oră, pe când angajații Primăriei Constanța, ai Prefecturii și Consiliului Județean nu plătesc nimic pentru a-și lăsa mașina în fața instituțiilor. Nimeni nu poate intra acolo cu excepția lor. Acesta sunt păzite de bariere, dar și de semne de interzis.
Consilierii PNL și USR PLUS au introdus o chichiță în regulamentul parcărilor, care a dinamitat toată filosofia acestuia. Potrivit unui articol, instituțiile publice sau de interes public își pot rezerva locuri de parcare pentru angajați, la prețul de 199 de lei pe lună, în zona 0. Acestea sunt valabile de obicei de la 08.00 la 17.00, în zilele lucrătoare, dar intervalul poate fi prelungit. Astfel, prețul parcării ajunge la 1 leu pe oră, și rețineți, vorbim de locuri REZERVATE, marcate prin plăcuțe. Nimeni nu are voia să lase mașina acolo. Baroul și Curtea de Apel au cumpărat deja toate locurile de parcare disponibile.

Imaginea de mai sus este realizată ieri, lângă clădirea Colegiului Național Mircea cel Bătrân din Constanța, unul din cele mai bune din țară. După cum vedeți, lângă clădire sunt locuri de parcare publice. Dacă un profesor vrea să parcheze aici, va trebui să achite 4 lei pe oră.
„Educația reprezintă un capitol prioritar pe agenda Primăriei. Și îl tratăm ca atare.”, spunea, recent, primarul orașului, Vergil Chițac.
Se pare că nu e chiar așa. Profesorii sunt dezavantajați spre comparație cu avocații, magistrații și procurorii. De ce? City manager-ul Constanței este avocat, dar primarul a fost profesor. City manager-ul a înțeles probabil nevoile confraților, de ce nu le înțelege și primarul pe cele ale dascălilor?
Profesorii au tot atât de multă nevoie de un loc de parcare ca și avocații și magistrații, e clar.
E drept însă, dacă (sau când) regulamentul parcărilor va fi atacat în instanță, nu profesorii îi vor decide soarta.
Școlile sunt instituții publice și ar trebui să beneficieze de aceleași condiții de parcare pentru angajați.
În timpul acesta, zeci de profesori încep școala cu o grevă japoneză, pentru că primăria nu asigură spațiile necesare. Nu numai că nu o face, dar pune și bețe-n roate. Detalii în articolul de mai jos.