
Elevii claselor a VII-a de la Școala Gimnazială Nr. 1 Eforie Nord aplică în acest an școlar metoda „Proiect Cetățeanul” la orele de Educație Socială. Metoda a fost dezvoltată în SUA de Center for Civic Education și adaptată la contextul din România de către Institutul Intercultural Timișoara, organizație membră a Rețelei Internaționale CIVITAS.
Elevii identifică probleme în comunitatea în care trăiesc și, pe parcursul celor 8 pași ai metodei, culeg informații, găsesc soluții pe care le analizează, dezvoltă un plan de acțiune cu privire la modul în care pot să influențeze autoritățile să adopte propunerea lor de politică publică. Ei au ocazia să dobândească în urma acestui demers competențe pentru o cultură democratică, să devină cetățeni activi și responsabili.
Două echipaje formate din elevi de la clasele a VII-a de la Școala Gimnazială Nr. 1 Eforie Nord, care au folosit metoda „Proiect Cetățeanul” la clasă, coordonați de d-na profesoară Lavinia Popescu, au participat, alături de alte 45 din toată țara, la „Concursul național pentru elevi cu spirit civic”. Vineri, 20 mai 2022, în cadrul Conferinței Naționale de Educație Socială organizată de Institutul Intercultural Timișoara, a avut loc Ceremonia de decernare a premiilor. Echipajul „Cei patru cetățeni” format din elevii Popescu Alexia Marina, Răscol Alexandra Gabriela, Ciorabai Ayan, Apostol Iannis Cristian au obținut premiul I, iar echipajul „Cetățenii implicați” format din elevii Popescu Eduard Mihai, Nurla Melisa, Ungureanu Rebeca Maria, Moisuc Adrian Ștefan au obținut premiul al III-lea.


Directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 1 Eforie Nord, Clement Alina, apreciază rezultatele deosebite ale elevilor, obținute la concursul național, și subliniază importanța aplicării metodei „Proiect Cetățeanul” pentru dezvoltarea în rândul elevilor a competențelor necesare asumării rolului de cetățean într-o societate democratică.