Proiect PMP pentru punerea în valoare a unor vestigii istorice de importanță națională

Bazilila de sub colegiul Mihai Eminescu

Consilierii locali ai Partidului Mișcarea Populară Constanța, Zabara Alexandru, Cantaragiu Secil și Papuc Cătălin, au depus ieri, 20 iulie 2017, un proiect de hotarâre privind aprobarea demarării procedurilor legale de reglementare a situației juridice pentru Cripta paleo-creștină, parte din necropola orașului antic Tomis și identificarea oportunităților de finanțare în vederea protejării, conservării, restaurării și punerii în valoare a acesteia.

Mai exact, este vorba despre Cripta paleo-creştină (nominalizată în Lista Monumentelor istorice cu indicativul CT–I-m-A-02555.05) aflată în incinta Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din municipiul Constanța, presupus sediu în secolul al IV-lea al Episcopiei Cetății Tomis.

Vestigiul istoric, de importanță națională, se află într-o degradare continuă, din cauza temperaturilor oscilante, a condensului şi a umidității. Din frescele interioare nu a mai rămas mare lucru, iar tencuiala şi picturile de pe pereţi se află şi ele într-o stare avansată de deteriorare, fiind rămase doar urme vagi de culoare şi forme. Ultimele măsuri de conservare a picturilor de pe pereți au fost luate în anul 1994 de către o echipă de specialiști venită din Franța.

Dacă va fi restaurat și conservat, acest monument de o valoare patrimonială inestimabilă poate fi deschis publicului larg, constituind un important punct de atracție în oraș, atât pentru localnici cât și pentru turiștii care vizitează orașul Constanța.

În concordanță cu obligația legală de protejare și de punere în valoare a patrimoniului cultural constănțean, Consiliul Local are obligația de a întreprinde cu celeritate o serie întreagă de măsuri legale care să permită salvarea și punerea în valoare a monumentului.

„Susțin inițiativa grupului de consilieri locali ai PMP Constanța, considerând ca fiind imperios necesar să se întreprindă toate măsurile privind conservarea și punerea în valoare a acestui munument istoric. Ca și până acum, atât în Consiliul local, cât și în Consiliul județean, aleșii locali ai PMP Constanța vor propune proiecte în interesul Constanței și al constănțenilor”, a precizat Claudiu Palaz.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Consilierii județeni se întâlnesc în ședință. Ce vor vota

vin iul. 21 , 2017
Consilierii județeni se întâlnesc în şedinţă ordinară, pe data de 28.07.2017, ora 11.00, în Sala “Remus Opreanu” din cadrul Palatului Administrativ – Consiliul Judeţean Constanţa, cu următorul proiect al ordinii de zi: 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării componenței comisiilor de specialitate ale Consiliului Județean Constanța. Iniţiator : Preşedinte – […]
consiliul judetean constanta

V-ar putea interesa și: