EXCLUSIV Cât a plătit Primăria Constanța pentru proiectele culturale din ultimii 3 ani

Sunset Sea-mphony 2018 - Simfonia Centenarului, proiecte culturale primăria constanța
Sunset Sea-mphony 2018 – Simfonia Centenarului, un proiect decontat 100% de către Primăria Constanța

Primăria Constanța a finanțat, în ultimii trei ani (2016 – 2018), un număr de 39 de proiecte culturale, potrivit unui răspuns la solicitarea oficială pe care am adresat-o.

În total, sumele decontate până în prezent de către Primăria Constanța asociațiilor non-profit care au organizat evenimente este de 14.619.108,47 de lei, adică peste 3 milioane de euro.

O parte dintre proiecte, în special cele din 2018, nu au fost încă finalizate din punct de vedere al deconturilor, pentru altele plățile nu s-au mai făcut, din cauza unor probleme pe care reprezentanții primăriei le-au descoperit în documente. În unele din aceste cazuri, asociațiile au dat în judecată primăria.

Se remarcă însă și faptul că unele proiecte culturale au fost decontate în totalitate de către Primăria Constanța, altele au primit mai mult de 99% din fonduri. În prima situație se află, de exemplu, „Sunset Sea-mphony”, organizat de Rusu Georgiana PFA în 2017 și de Asociația Culturală Georgiana Rusu în 2018, dar și „Filme în aer liber”, organizat de Asociația Metropolis. De asemenea, Asociația Județeană de Baschet Constanța a reușit să deconteze în totalitate proiectul „Constanța Street Play Schools Battle”.

Foarte departe de valoarea proiectului de finanțare sunt proiecte precum „Ovidius in love – spectacol eveniment”, un spectacol de teatru în regia celebrului Alexandru Hausvater, în anul 2017 de către Teatrul de Stat Constanța. În acest caz, din valoarea totală a proiectului de 850.000 de lei, Primăria Constanța nu a decontat decât 255.000 de lei, ceea ce înseamnă, practic, numai prima tranșă, cea care se alocă automat la semnarea proiectului declarat câștigător. De altfel, eșecul acestui proiect a fost menționat și de corpul de control al Consiliului Județean Constanța.

Prost, din acest punct de vedere stau, de exemplu, și „Festivalul Mamaia Copiilor”, care a reușit să deconteze numai 350.664 lei din valoarea totală de 584.440 lei, dar și Festivalul Iernii 2018, dar și „Festivalul Internațional de Teatru Independent 2018”, organizat de Asociația Art Society Center, „Unirea – Sub zodia Mariei, regina tuturor românilor”, organizat de Asociația Philson Young, și „Sub semnul centenarului 2018”, organizat de Asociația Orchestra Simfonică București. Acestea trei nu au reușit să deconteze decât puțin peste jumătate din sumele totale.

Se mai remarcă un lucru interesant: faptul că unele asociații au primit cea mai mare parte a banilor din proiect, dar, cu toate acestea, nu și-au achitat toți furnizorii.

Iată lista cu toate evenimentele organizate și cu sumele cerute și decontate, potrivit datelor furnizate de Direcția Organizare Evenimente Culturale, Sportive și Sociale din cadrul Primăriei Constanța.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.