Proiectul „Khetanes – Împreună”, destinat promovării culturii rome, a intrat în faza de producție artistică

Proiectul „Khetanes – Împreună”, destinat promovării culturii comunității rome din județul Constanța și organizat de Asociația Culturală Georgiana Rusu, a intrat în faza de producție artistică. proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Este vorba despre un proiect complex, desfășurat pe perioada a 12 luni și care implică zeci de persoane atât în echipa de organizare cât și în echipa artistică. Echipa de management a întreprins în prima parte a proiectului activitățile specifice de organizare, programare a activităților și realizare a achizițiilor, de la începutul lunii aprilie fiind demarate și activitățile de producție artistică. Primul pe listă este filmul documentar dedicat promovării culturii comunităților de romi din județul Constanța, echipa de profesioniști contractată de organizator începând deja filmările.

Filmul documentar va propune publicului un paradox: o incursiune modernă în lumea tradițională a romilor, o interferență a tot ceea ce este nou și modern și cultura lor extrem de bogată care, din păcate, tinde să se piardă din diferite motive. Avem scenariul gata, se filmează în tot județul Constanța și suntem impresionați de reacțiile pozitive ale oamenilor din rândul comunităților de romi.”, a declarat Georgiana Rusu, manager de proiect.

Documentarul va fi gata la finalul lunii mai și va fi difuzat din luna iunie pe unul sau mai multe posturi regionale de televiziune, pe pagina web și pe pagina de Facebook ale proiectului.

Proiectul presupune în total 7 categorii de activități de creație contemporană prin intermediul cărora tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile, portul tradițional și limba comunității rome din județul Constanța vor fi promovate în rândurile publicului larg: un spectacol de teatru muzical, un spectacol de teatru de păpuși, variantele video ale celor două spectacole, o expoziție de fotografie, o expoziție de pictură și un film documentar. „Khetanes – Împreună” va facilita accesul la cultură pentru 2.000 de cetățeni romi din zone defavorizate ale județului Constanța prin asigurarea participării acestora ca spectatori la cele 10 reprezentații ale spectacolului de teatru muzical și la cele 30 de reprezentații ale spectacolului de teatru de păpuși precum și la expoziția de pictură și expoziția de fotografie. 10 persoane de etnie romă își vor dezvolta competențe specifice artei dramatice, urmând să facă parte din distribuția spectacolului de teatru muzical. 5 locuri de muncă vor fi create în cadrul proiectului, iar 2.000 de persoane de etnie romă vor fi vizate de măsuri de capacitare, la activitățile artistice offline și online urmând să participe peste 5.000 de spectatori.

Finanțarea de aproape 200.000 euro din Granturi SEE (Norvegia, Islanda, Liechtenstein) a fost obținută de Asociația Culturală Georgiana Rusu în cadrul apelului de proiecte „Sprijinirea inițiativelor culturale despre minoritatea romă”, organizat de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, prin Programul RO-CULTURA. Parteneri sunt Asociația „Centrul pentru Incluziune Socială – Regiunea S-E” (România) și Asociația Concordia Oslo (Norvegia). Teatrul de Stat Constanța este colaborator în organizarea activității „Spectacol de teatru muzical”.

Incluziunea romilor reprezintă o prioritate publică la nivel european, național și local, nevoia promovării culturii rome și necesitatea conservării patrimoniului cultural imaterial al romilor fiind deziderate asumate prin documente strategice și programatice. În acest context, obiectivul proiectului „Khetanes – Împreună” vizează dezvoltarea unui concept de antreprenoriat cultural destinat promovării culturii rome prin intermediul a 7 activități de creație contemporană în care vor fi implicați în mod activ etnici romi din județul Constanța. Proiectul urmărește totodată să contribuie la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la Consolidarea relațiilor bilaterale dintre Statele Donatoare – Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Statele Beneficiare”, a mai spus Georgiana Rusu.

Detalii proiect „Khetanes – Împreună”

  • Apel de proiecte: Sprijinirea inițiativelor culturale despre minoritatea romă
  • Promotor de proiect: Asociația Culturală Georgiana Rusu
  • Parteneri de proiect: Asociația „Centrul pentru Incluziune Socială – Regiunea S-E” (România), Asociația Concordia Oslo (Norvegia)
  • Valoarea totală a proiectului: 980.000 lei (198.216,06 euro)
  • Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 980.000 lei (198.216,06 euro)
  • Durată: 12 luni (1 ianuarie – 31 decembrie 2023)
  • Locație de implementare: Constanța (România)
  • Website: www.khetanes-impreuna.ro
  • Facebook: Khetanes – Împreună

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

One thought on “Proiectul „Khetanes – Împreună”, destinat promovării culturii rome, a intrat în faza de producție artistică

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Trei minori, reținuți pentru furt calificat

joi apr. 27 , 2023
La data de 26 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Poliției Medgidia – Biroul Investigații Criminale au identificat patru persoane, bănuite de comiterea a 4 infracțiuni de furt calificat și 2 infracțiuni de tentativă la furt calificat. În perioada 2022-2023, cele patru persoane, un bărbat, de 18 ani, și 3 minori, […]

V-ar putea interesa și: