Pronunțare în dosarul în care avocata Ovanesian apăra un dezvoltator imobiliar, în proces cu Primăria Constanța

Blocul de pe strada Zorelelor din Constanța, la o aruncătură de băț de malul mării. Inițial, investitorul a cerut autorizație pentru locuințe sociale, apoi a vrut să le transforme în hotel. Primăria Constanța, condusă atunci de Decebal Făgădău, s-a opus. Investitorul a apelat la serviciile avocatei Felicia Ovanesian pentru a da în judecată Primăria. Foto: Constanța 100%, februarie 2021
Blocul de pe strada Zorelelor din Constanța, la o aruncătură de băț de malul mării. Inițial, investitorul a cerut autorizație pentru locuințe sociale, apoi a vrut să le transforme în hotel. Primăria Constanța, condusă atunci de Decebal Făgădău, s-a opus. Investitorul a apelat la serviciile avocatei Felicia Ovanesian pentru a da în judecată Primăria. Foto: Constanța 100%, februarie 2021

Luni, 8 martie, este o nouă ședință de judecată în procesul în care un dezvoltator imobiliar, reprezentat de Casa de Avocatură Ovanesian și Toxin, l-a intentat Primăriei Constanța. Potrivit portalului Tribunalului Constanța, în ședința de luni este așteptată pronunțarea.

Felicia Ovanesian nu mai este avocata dezvoltatorului imobiliar (Metalica Pro Vest SRL). Acum este city manager al municipiului Constanța, fiind numită în această poziție de primarul Vergil Chițac, pe 31 decembrie 2021. Cum funcția aceasta incompatibilă cu cea de avocat, s-a suspendat din Barou.

Metalica Pro Vest SRL, cu sediul în Lumina, a primit, de la Primăria Constanța, pe 6 decembrie 2013, autorizația de construire nr. 2200. Potrivit acesteia, ar fi urmat să construiască un bloc de locuințe sociale, cu demisol și 4 etaje, pe strada Zorelelor. Imobilul urma să aibă 15 apartamente.

Vecinii au fost, evident, nemulțumiți. Au atacat în instanță autorizația de construire. Pe data de 5.05.2014, a fost înregistrat dosarul nr. 3335/118/2014, Secţia de contencios administrativ şi fiscal, materia – contencios administrativ şi fiscal, obiectul – anulare act administrativ, anulare act. Părţile dosarului sunt Ianuş şi Maura Racu – în calitate de reclamanţi şi Grigore Dumitrache, Doina Dumitrache, SC Metalica Pro Vest SRL, Primarul Municipiului Constanţa şi Primăria Municipiului Constanţa – în calitate de pârâţi.

În şedinţa din 12.12.2016, magistraţii Tribunalului Constanţa au admis cererea.

„Acest bloc a primit autorizaţie în lipsa unui PUZ. Pe hârtie, blocul era destinat locuinţelor sociale, dar, în realitate, este un bloc de speculă imobiliară. Adică pe malul mării locuinţe sociale? Cu lift şi parcări? Fără să existe hotărâre de CLM? După doi ani şi ceva de procese, instanţa a anulat autorizaţia de construire. Blocul este ridicat de Metalica Pro Vest SRL şi doi soţi, care s-au asociat: unii cu terenul, unii cu construcţia. Este vorba despre o zonă pe care nu e voie să se facă construcţii, potrivit PUG. Iniţial, terenul era o grădină. Lucrările la bloc s-au oprit, fiind dosarul pe rol. Vom ataca şi recursul, în cazul în care acesta va fi făcut“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanța, un vecin.

Investitorul a mai obținut o autorizație de construire și apoi a schimbat apoi destinația imobilului, din locuințe sociale în hotel. În 2018, instanța a dispus anularea autorizațiilor, reținând în esență nelegalitatea acestora, motivat de omisiunea întocmirii unui PUZ, încălcarea regimului de înălțime și încălcarea dispozițiilor Legii nr.114/1996 privind destinația imobilului.

Firma a inițiat demersuri pentru intrarea în legalitate, sens în care, în martie 2019, a formulat cerere de emitere a certificatului de urbanism, necesar în vederea obținerii unei autorizații de construire pentru intrare în legalitate. Deși investitorul spune că cererea de emitere a certificatului de urbanism nu a fost soluționată, primăria spune că certificatul a fost emis, însă beneficiarul nu l-a ridicat.

Potrivit reprezentanților primăriei, în certificatul de urbanism este menținut că nu poate fi utilizat pentru scopul declarat, respectiv: intrare în legalitate — construcție S+P+4E, recompartimentări interioare, modificare fațade, schimbare destinație din locuințe sociale în hotel”, construcția a fost edificată conform autorizațiilor de construire nr. 2200/06.12.2013 anulate prin sentința civilă nr. 1780/ca/12.12.2016, rămasă definitivă prin respingerea recursului conform Deciziei civile nr. 750/04.06.2018 a Curții de Apel Constanta.

Metalica Pro Vest a cerut anularea certificatului de mai sus în instanță.

Într-un alt dosar, cere obligarea primăriei să-i emită un nou certificat de urbanism, care să-i permită intrarea în legalitate. Pe fond a pierdut, însă a efectuat recurs, pe 7 ianuarie 2021.

În ambele procese, inițiate în 2020, investitorul este reprezentat de SCA Ovanesian și Toxin. Procesul privind obligarea emiterii actului administrativ s-a suspendat până la soluționarea primului proces (dosarului nr. 5988/118/2019).

Articole similare:

Ce avere impresionantă are Felicia Ovanesian, city managerul municipiului Constanța. 13 terenuri, peste jumătate de milion de euro în bănci, ceasuri de 300.000 de lei DOCUMENT

O firmă a omului de afaceri Grigore Comănescu, târâtă doi ani prin instanțe de Asociația Constanța Altfel, a câștigat definitiv procesul

Regulamentul parcărilor este viziunea Feliciei Ovanesian și a lui Horia Constantinescu

Chițac, Cocargeanu, Rusu, Ovanesian et. co., competiție de PR pe persoană fizică. Primăria Constanța, un mijloc, nu un scop

Zen Residence
energia residence

One thought on “Pronunțare în dosarul în care avocata Ovanesian apăra un dezvoltator imobiliar, în proces cu Primăria Constanța

  1. Cum adica zona nu are PUZ? Atunci imediat in spatele imobilului in cauza cum a fost construit ditamai P+12 de catre Cristian Impex? Tot ilegal, fara PUZ, sa intelegem? De ce nu au atacat vecinii respectivi si acea autorizatie de construire?
    Eu cred ca sunt alte lucruri la mijloc… si tare as fi curios sa se afle ce anume si sa se ia masuri…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

De la arme automate la telefoane în foc continuu, în lupta împotriva covid-19

Sun Mar 7 , 2021
Unul din cei 1.268 de militari care răspund apelurilor cetățenilor este caporalul Alina Vulcan. Face parte din Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni” și în ultimele luni și-a desfășurat activitatea într-un Call Center care a avut o medie de peste 1.000 de apeluri pe zi. În cei 4 ani, caporalul Alina Vulcan […]
caporal alina vulcan